Plaza del Castillo
Dit enorme rechthoekige plein met in het midden een muziektent vormt het middelpunt van Pamplona. Vooral 's avonds is het een zeer fotogenieke plek. Aan de Plaza del Castillo staan verschillende bezienswaardige gebouwen waaronder Café Iruña (het bekendste café van Pamplona) en het Palacio del Gobierno de Navarra. 

Palacio del Gobierno de Navarra
In dit neoklassieke paleis uit de 19e eeuw zetelt de regering van de regio Navarra. Aan de achterkant liggen tuinen en een grote fontein die 's avonds fraai verlicht zijn.  

Stadhuis
Ten noorden van de Plaza del Castillo staat de Ayuntamiento en het is hier aan de Plaza Consistorial waar de aftrap plaatsvindt voor sanfermines. Blikvanger van het stadhuis is de fraaie barokke voorgevel.  

Kathedraal
De gotische in okerkleurig steen opgetrokken Catedral Santa María werd in de 14e en 15e eeuw gebouwd op de plaats waar een 12e eeuwse romaanse kerk stond. Tot de hoogtepunten van de kathedraal van Pamplona behoren de 18e eeuwse neokassiele façade en het klooster. Binnen bevindt zich de graftombe van Carlos III van Navarra (1361-1425) en koningin Eleonora (1362-1416).  

Plaza de los Toros
Deze flinke arena biedt plaats aan 19.720 toeschouwers waarmee het de vierde grootste arena ter wereld is. Tijdens sanfermines is elke plaats bezet als de stieren via de Calle Estafeta de arena worden ingedreven. Voor de arena staat een niet te missen standbeeld van Hemingway. 

Ciudadela de Pamplona
De bouw van de muren en bolwerken van Pamplona begon in 1571 onder het heerschap van Filips II. De verdedigingslinie wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van militaire architectuur uit de Spaanse renaissance en vormen een van de best bewaarde bastions van Europa. Wie er meer van wilt weten bezoekt ook Centro de Interpretación de las Forticaciones de Pamplona te vinden aan het eind van het park Media Luna in de omgeving van de arena.

Museo de Navarra
In een voormalig 16e eeuw ziekenhuis is Museo de Navarra gevestigd. Dit boeiende en veelzijdige museum met vier verdiepingen herbergt muurschilderingen, Romeinse mozaïeken, islamitische kunst en schilderijen . Een van de topstukken van het museum is het portret van de 'Markies van San Adrián' van Francisco de Goya. Geopend van dinsdag t/m zondag; entree gratis.

Palacio Arzobispal

Dit Aartsbisschoppelijk Paleis ligt in het noordwestelijk deel van de stad tegen de stadsmuur aan. De bouw van dit uitgestrekte rechthoekige gebouw vond plaats tussen 1732 en 1736. De voorgevel van Palacio Arzobispal is vervaardigd in churriguereske stijl. In de middeleeuwen bevond zich in dit gebied de joodse wijk. 

Paseo de Ronda

Deze aantrekkelijke promenade loopt langs de stadsmuur vanaf de Mesón del Caballo Blanco tot de tuinen van Taconera. Vanaf de stadsmuren heb je een goed overzicht op Pamplona en soldaten hielden hier in vroegere tijden dan ook een oogje in het zeil. 

 

Terug naar introductie Pamplona


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring