Zócalo

Dit centrale hoofdplein, ook bekend als Plaza de Armas, is het toeristische hart van de stad waar de meeste bezienswaardigheden zijn te vinden. Het is een heerlijke plek om rond te struinen, wat te drinken en mensen te kijken. Niet in de laatste plaats de kleurrijke inheemse gezelschappen die hier passeren.

Museo del Palacio 

Aan de zuidkant van het Zócalo bevindt zich Palacio de Gobierno. Voorheen zat hier het gemeentehuis maar tijdens de sociale onlusten in 2006 werd deze ernstig beschadigd. Daarna werd besloten er een museum van te maken gewijd aan de staat Oaxaca. 

Kathedraal

Aan de noordzijde van het Zócalo staat de kathedraal van Oaxaca. De bouw van Catedral de Nuestra Señora de la Asunción startte in 1535 maar zou uiteindelijk pas in 1733 in gebruik worden als gevolg van o.m. aardbevingen. Hoogtepunten van de kathedraal vormen de barokgevel en het bronzen orgel. 

Museo de Arte Contemporáneo

Op een paar honderd meter ten noorden van de kathedraal vinden we het Museum voor Moderne Kunsten. Het oude koloniale pand uit de 16e eeuw (bekend als Casa de Hernán Cortés) alleen al is een bezoekje waard. In het bescheiden museum zijn exposities van lokale en internationale kunstenaars. Entree ongeveer $20.

Iglesia de Santo Domingo

Volgens veel Mexicanen is Iglesia de Santo Domingo het fraaiste staaltje barok van Mexico. De start begon in 1572 en zou in totaal 200 jaar in beslag nemen. De sobere en stevige renaissancistische muren zijn opgesierd met fraaie ornamenten en reliëfs. De binnenkant vormt met zijn weelderige barok een scherp contrast met de buitenkant. Het interieur omvat prachtig stucwerk en schilderingen. Enkele hoogtepunten vormen Capilla del Rosario (een kapel met schilderijen van heiligen) en een bijzondere stamboom (aangebracht op het plafond bij de hoofdingang) van de stichter van de orde van de dominicanen, Dominicus Guzmán. 

Centro Cultural Santo Domingo

Dit interessant cultureel centrum bevindt zich naast Iglesia de Santo Domingo in een voormalig klooster dat bij de kerk hoorde. Centro Cultural Santo Domingo is uitgerust met een fraaie botanische tuin, een universiteitsbibliotheek, een boekenwinkel en een museum gericht op precolumbiaans handwerk uit de staat Oaxaca. Hiertoe behoren ook de kunstschatten van graf 7 afkomstig uit Monte Albán.

Mercado de Abastos

Ten westen van het Zócalo vinden we Mercado de Abastos. Deze enorme inheemse markt telt een duizelingwekkend aantal verkopers en bezoekers. Zeker een bezienswaardigheid voor wie de inheemse sfeer van Oaxaca wil opsnuiven of op zoek is naar authentiek handwerk.

Casa de Juárez

In dit huis woonde tussen 1818 en 1828 de vermaarde Benito Juárez. De kamers zijn nog bijna volledig intact. In het huis is nu een museum gehuisvest. De collectie omvat persoonlijke bezittingen en historische documenten van de voormalige president van Mexico. Casa de Juárez bevindt zich iets ten noordwesten van Iglesia de Santo Domingo. 
 

Monte Albán

Gelegen op een hoogte van 1940 meter (400 meter boven de Oaxacavallei) op 10 kilometer ten westen van Oaxaca bevindt zich Monte Albán. In het midden van dit grootse archeologische complex bevindt zich het uitgestrekte Gran Plaza. Op dit hoofdplein werden ceremonies en markten gehouden. Aan de oostkant van het Gran Plaza bevindt zich de balspelplaats. Deze is uitgerust met steile tribunes en een smal speelveld. Al net zo bezienswaardig is Edificio de los Danzantes. Het 'Gebouw van de Dansers' is uitgerust met reliëfs en hiërogliefen. Het grootste gebouw van Monte Albán is het zogenaamde Noordplatform waarnaar een imposante trap voert. Vanaf de hooggelegen plateaus kun je prachtige panoramafoto's maken van het complex, de groene velden en de wijde omgeving inclusief de stad Oaxaca.

Mitla

Na het verval van Monte Albán werd Mitla een belangrijke Zapoteekse en Mixteekse stad. Toen de Spanjaarden arriveerden, werden veel tempels en gebouwen van Mitla verwoest. Dit maakt dat Mitla als geheel minder spectaculair oogt dan Monte Albán. Toch zijn de precolumbiaanse ruïnes een bezoek waard vanwege de sierlijke steenwerken en de historische betekenis van deze precolumbiaanse stad. Een van de vijf overgebleven gebouwen vormt het voormalige paleis Grupo de las Columnas. Ook interessant zijn de tombes van Zapoteekse koningen en priesters die te vinden zijn in het noordelijke en oostelijke gedeelte van het complex. Vlakbij de ruïne bevindt zich Iglesia de San Pablo. Deze kerk werd door de Spanjaarden gebouwd met de stenen van de afgebroken tempels van het Mitla-complex. 
 

 

Terug naar introductie Oaxaca


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring