Písac 

Op iets meer dan 30 kilometer van Cusco ligt Písac. De markt met handgemaakte artikelen in Písac is veruit de bekendste en de grootste in de regio. Officieel is de markt op dinsdag, donderdag en zondag, maar dankzij de populariteit is er inmiddels iedere dag een grote markt op de Plaza de Armas. Je vindt er de meest uiteenlopende spullen: mini lama's, sieraden, hangmatten, wollen truien en mutsen, sleutelhangers, sokken en allerlei souvenirs. Rondom het Plaza de Armas zitten een aantal gezellige cafeetjes waar je onder het genot van een verse jus, koffie of biertje het shoppende publiek kunt gadeslaan na je souvenirjacht. Boven op de heuvel ligt een oude Inca-citadel. Het meest indrukwekkende van deze plek zijn wel de landbouwterrassen aangelegd door de Inca's zijn. Ze kijken teven fraai uit over het dorp. 
 

Urubamba

Urubamba ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Cusco. Heel centraal in de vallei gelegen kun je vanuit Urubamba makkelijk de andere dorpen bezoeken. ?Er zijn twee plaatsen in Urubamba die je overnachting net wat bijzonderder maken dan een normaal hotel of hostel.
 
Niños de Arco Iris 
Dit bijzondere project gericht op de armste kinderen en hun families uit de Heilige Valle is een initiatief van de Nederlandse Helena van Engelen. De bungalows zijn prachtig en liggen in een erg mooie tuin. Het eten in het restaurant is overheerlijk en 100% van de winst gaat naar het project Kuychi. Meer dan honderd kinderen komen dagelijks naar de school. Behalve onderwijs krijgen ze eten en de mogelijkheid om bijvoorbeeld te douchen. De medewerkers van Niños de Arco Iris praten met veel toewijding over het project en als er even tijd is leiden ze je met liefde rond over het terrein en door de school. 
 
Slapen als een condor 
Op een kleine tien kilometer van Urubamba hangen drie spectaculaire glazen capsules tegen de bergwand: Skylodge Adventure Suites. Als je wilt slapen met een uniek uitzicht, is dit een formidabele optie. Je moet geen last hebben van hoogtevrees! De skylodges hangen op namelijk op 400 meter hoogte en naar beneden gaan 's nachts is geen optie. Het is dan ook net alsof je in een vogelnest slaapt. De klim er naar toe is al een avontuur op zich. En dan de panoramische uitzichten over de Urubamba rivier en het slapen, eten en toiletteren op hoogte zijn een onvergetelijk avontuur! Je klimt onder begeleiding van een gids naar boven en die blijft ook de hele nacht erbij. De volgende dag wordt je weer terug begeleid. Ook ziplinen behoort tot de mogelijkheden. Aan deze bijzondere accommodatie hangt wel een prijskaartje. Want met ruim 400 euro per nacht is het zeker niet goedkoop te noemen. Maar een onvergetelijke ervaring zal het zeker zijn!
 

Salinas

De zoutmijn in Salinas is absoluut een aanrader. Vanuit het niets zie je opeens duizenden zoutpannetjes tegen de bergwand verschijnen. Sinds de Inca's wordt hier al zout gewonnen en nog steeds is het een belangrijke plek voor de zoutwinning. Warm water aan het begin van de vallei zorgt voor een klein stroompje met zoutwater. Via de verschillende zoutbaden wordt het water naar beneden geleid. Het water verdampt door de hitte en wat over blijft, is zout. De pannetjes hebben allemaal verschillende kleuren en de Peruanen die soms in traditionele kleding aan het werk zijn, zorgen voor fotogenieke plaatjes. Entree is zo'n 5 soles en je kunt dan zelf tussen de zoutbaden doorlopen. Er zijn verschillende souvenirwinkeltjes waar je naast huis-, tuin- en keukenzout ook allerlei kunst kunt kopen gemaakt van zout. Ook is er zout met verschillende gezondheidsfuncties. Salinas bevindt zich op 5 kilometer van Urubamba.
 

Chichero

Volgens de Inca's is de regenboog in Chinchero geboren. Het is een klein dorpje met een oude koloniale kerk, Inca-ruïnes en een leuke zondagsmarkt. Chinchero is hoog gelegen, op zo'n 3760 meter. Als je nog niet gewend bent aan de hoogte, is het niet verstandig hier te slapen. Iglesia Colonial de Chinchero werd gebouwd op Inca-fundamenten. De binnenkant van de kerk is het bezoeken waard. Op zondag is de mercado de Chinchero, de markt van Chinchero. De lokale bevolking komt in klederdracht naar het dorp en verkoopt hun waar. Inmiddels is de markt ontdekt door toeristen, maar nog steeds is het een gezellig aandoende markt.  Vlakbij de kerk vind je ook Inca-ruïnes, die vooral uit terrassen bestaan. Het is bijzonder om te zien hoe precies de Inca's te werk gingen. Elk terras is bijna precies even hoog en nog steeds zijn de terrassen in zeer goede staat. De bussen uit Urubamba en Cuzco, die via Chinchero rijden, komen langs Maras en Moray 
 

Moray

De Inca-ruïnes in Moray behoren tot de indrukwekkendste uit de Heilige Vallei. De terrassen zien er uit als een oud amfitheater, maar werden in werkelijkheid gebruikt voor agricultuur. De Inca's waren experts op het gebied van landbouw. Iedere ring had zijn eigen microklimaat, afhankelijk van de diepte van de ring.  De ruïne is makkelijk te bereiken. Iedere bus tussen Urubamba en Cuzco die via Chinchero rijdt komt langs Maras.
 

Ollantaytambo

Ollantaytambo ligt op bijna 2800 meter hoogte. In dit stadje is nog veel Inca-architectuur te vinden. Sommige huizen in Ollantaytambo dateren uit 1500. De straatjes hebben kinderkopjes. Ook loopt er een oud irrigatiesysteem door de stad dat nog steeds voor veel huizen de belangrijkste waterbron is. In de markt achter het plein zijn vooral etenswaren te verkrijgen, vlakbij de ruïnes is een markt met souvenirs. Ollantaytambo is het laatste dorp van de Heilige Vallei. Vanaf het Ollantaytambo treinstation kun je de trein pakken naar Machu Picchu
 
 

Terug naar introductie Heilige Vallei


Reisbestemmingen Peru

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring