Welkom in de uitgaansstad van Spanje! Qua uitgaanstemperament kent Sevilla zijn gelijke niet in Spanje. Crisis of geen crisis, de straten zijn altijd goed gevuld met sevillanos. Spanjaarden buiten Sevilla en toeristen mengen zich maar al te graag in dit bourgondische feestgedruis. Onvervalste nachtbrakers worden dan ook volop op hun wenken bediend. Stappen in Sevilla betekent uitgaan tot in de ochtend en dat verklaart waarom de Sevillaanse discotheken en clubs in Sevilla pas rond 03:00 uur 's nachts op stoom raken.  
 

Uitgaan in Barrio de Santa Cruz

In deze zeer pittoreske maar ook toeristische wijk is een enorm aanbod aan uitnodigende (tapas)barretjes voorhanden. Een instituut is de '24-uurs tapasbar' Bodega de Santa Cruz. Een plek waar je van de ochtend tot de avond kunt inhaken en waar altijd volk is. Bestellingen worden hier nog met krijt op de bar geschreven door personeel dat door de wol geverfd is en uit het hoofd alle bestellingen afwerkt, impresionante! Op een mooie zomeravond is het een regelrechte aanrader om met een koude caña neer te strijken op het dakterras van Hotel Doña Maria met als bonus het uitzicht op de verlichte Giralda, veel dichter ga je niet in Santa Cruz geraken! Zoek je een bijzonder Sevillaans drankje? Neem dan een kijkje in het intieme Taberna Alvaro de Peregil (Calle Mateos Gago 22) en probeer de vino de naranga, sinaasappelwijn! Of bezoek Bodega Las Columnas (Rodrigo Caro 1). Een klassieke bodega waar je een caña kunt combineren met een fijne tapa. 

Zona Norte: ten noorden van het toeristisch centrum

Is Barrio de Santa Cruz je iets te toeristisch? Zet dan koers in noordelijke richting. Daar vind je nog onvervalste tabernas waar de lokale inwoners in groten getale van hun copas en tapas genieten. Maar met veel minder toeristen en dat merk je ook gelijk aan de prijzen. Tapasbars zitten op alle hoeken. Een lokale favoriet is Bar Alfalfa (Calle Candile) waar je uitstekende tapas, ambiance en een snelle en vriendelijke bediening kunt verwachten. Op 450 meter ten noordoosten van Alfalfa vinden we de oudste bar van Sevilla: El Rinconcillo (1670). Veel traditioneler dan hier ga je het niet zo snel vinden. Ben je een bierliefhebber? Bezoek dan de bier- en vermout-tempel Casa Vizcaíno in de Calle de Feria de Sevilla. Op de kaart prijken onder meer mosselen. Houd je van vis en een drankje? Dan naar snel naar La Cantina in de Calle Mercado Feria voor gefrituurde vis. Ontbijten? Op maar 200 meter van Parasol bevindt zich het intieme en goed aangeschreven La Cacharreria in de Calle Regina. Neem ook een kijkje in het charmante Taberna Casa Ovido (Calle Hernan Cortes 2) vanwege de tapas en de bijzondere inrichting. Als we nog wat noordelijker opschuiven dan arriveren we bij Bodega Mateo Ruiz (Calle Palacios Malaver 33). Probeer in deze goed aangeschreven taberna vooral de huisspecialiteit bacalao. Ontbijten op z'n Spaans met churros con chocolate? Ga dan bijvoorbeeld naar Bar El Comercio in de Calle Lineros. In de Calle San Luis vinden we ook nog ConTenedor. In dit restaurant  kun je genieten van originele gerechten geserveerd als arroz con pato.

El Arenal

Tijdens je culinaire verkenning van Sevilla kun je ook een uitstapje maken naar de maritieme wijk El Arenal iets ten noordwesten van Santa Cruz gelegen. Het statige Arenal is al even bezig met een culinaire revival en er is voor iedereen wel wat te vinden. Op zoek naar sandwiches? In de Calle Adriano bevindt zich Bodega San José. Een regelrechte aanrader voor kleine sandwiches en de Tortilla de Mamá, de huisspecialiteit van dit gezellige zaakje. Als je verder noordelijk opschuift, voorbij de Puente Isabel II, dan loop je ongetwijfeld aan tegen Mercado Lonja del Barranco. Een vrij nieuwe overdekte markt waar je terecht kunt voor een heel scala aan gerechtjes als paella, pasta en sushi. In El Arenal zitten tal van betere restaurants en tapasbars gevestigd. Een daarvan is Bar el Baratillo aan de Calle Adriana, een mooi adresje voor je lunch. Vleesliefhebbers zullen hier smullen de Solomillo Whisky van (ossenhaas bereid in whiskey) al dan niet gecombineerd met een Ribera del Duero (op hun kaart staan verschillende mooie huiswijnen). In de directe omgeving van dit restaurant liggen tal van goede restaurants en tapasbars voor het oprapen.    

Clubs en openluchtdiscotheken van Sevilla

Een 'avondje' goed stappen in Sevilla eindigt steevast in een club of een discotheek. Een van de bekendste adresjes voor nachtbrakers is Aduana (Avenida de la Raza, 24), hoewel deze discotheek zijn beste tijd gehad lijkt te hebben. Ook in de Fun Club (doet ook dienst als concertzaal) kun je tot in de late uurtjes genieten van dampende beats. In de zwoele zomermaanden zijn er ook nog de openluchtbars en -discotheken waar de feestjes niet zelden in de ochtend eindigen. Deze openluchtfeesten vinden vaak plaats aan de oevers van de Guadalquivir op afgesloten terreinen wat verder van het centrum weg. Kijk niet raar op als je in de avond grote groepen jongeren op straat ziet lopen met eigen drank, in Spanje geen onbekend fenomeen.  
 

Pastelerías Sevilla

Sevilla kent een groot aantal niet te versmaden banketbakkerijen (pastelerías) en koffiezaakjes waar zoetebekken van zullen gaan watertanden. Een zo'n confitería is het instituut La Campana. Deze beroemde banketbakker annex koffiehuis kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1885! Op de kaart staan een groot scala aan overheerlijke Spaanse zoetigheden waaronder ook overheerlijk ijs. Je vindt La Campana in de Calle Sierpes, tegenover het Metropol Parasol. Houd er wel rekening mee dat het zaakje in de omgeving Metropol Parasol vaak uitpuilt van de drukte.
 

Flamenco, theater en opera in Sevilla

Als flamencohoofdstad telt Sevilla natuurlijk de nodige flamencohuizen. Het is dan wel de kunst om de authentieke voorstellingen er uit te pikken. Als heilige graal gelden de spontane flamenco-uitbarstingen. Vaak plaatsvindend in verborgen peñas kan een insider in je gezelschap geen kwaad om deze op het spoor te komen. Alvast een voorzetje met een aantal betere flamencohuizen in Sevilla. Casa la Memoria (Calle Ximénez de Enciso, 28) is een gerenommeerd cultureel centrum in Santa Cruz met een goed gevuld programma. Hier zou je ook zomaar de Nederlandse flamencogitarist Tino van der Sman aan het werk kunen zien. Andere goed aangeschreven flamencohuizen zijn Lo Nuestro (in Triana), La Carbonería (iets ten oosten van Museo del Baile Flamenco) en Casa Anselma (Triana). Wie op zoek is naar theater en opera in Sevilla brengt zeker een bezoek aan Teatro de la Maestranza. Je vindt het beroemdste theater van Sevilla, een van de beste theaters en operahuizen van Spanje aan de oevers van de Guadalquivir tegenover de Torre del Oro. 
 

 

Terug naar introductie Sevilla


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring