San Sebastián is dé gastronomische hoofdstad van Spanje. Op dit moment zijn er 6 sterrenrestaurants die 19 Michelinsterren vertegenwoordigen. En per vierkante meter telt ze de meeste (tapas)bars en restaurants van Spanje én daarmee van de hele wereld! Wat moet je nog meer zeggen?

Pintxos eten in het oude centrum van San Sebastián

Verplichte kost in San Sebastián is de txikiteo. Dit fenomeen staat voor het afstruinen van tapasbars waarbij heerlijke hapjes (pintxos) gecombineerd worden met kleine glaasjes wijn of bier. Het mooie van San Sebastián is dat de meeste barretjes allemaal bij elkaar liggen in het oude centrum. Eén van de toppers is Bar Nestor. Of het nu gaat om de tomatensalade, pimientos (groene Spaanse peper), chuleta (karbonade) of de bij de locals zeer geliefde tortilla, het is hier allemaal raak. Een minder bekend adresje aan de San Juan Kalea, op 240 meter ten oosten van de Plaza de la Constitución, is Bar Gorriti. Je loopt hier zo voorbij gezien de weinig aanlokkelijke buitenkant. Dat is wel anderw binnen als je de hapjes ziet schitteren op de bar.  89 meter westelijker vinden we Borda Berri. Voor de verandering geen uitgestalde pintxos maar fijne gerechtjes rechtstreeks uit de afgescheiden keuken. Of neem een kijkje bij pintxosbar Astelehena  waar je kun neerploffen op het terras aan de Plaza de la Constitución. En dan hebben we ook het zeer goed aangeschreven La Cuchara de San Telmo in de aanbieding, vermaard om zijn schapenkaas en paddenstoelenrisotto. De koks van het nabijgelegen Txepetxa op hun beurt zijn gespecialiseerd in pintxos met ansjovis. Een hartig toetje? Bezoek dan La Viña, dat vermaard is om zijn kaastaart.

De onovertroffen restaurants van San Sebastián

Wil je niet de hele avond kleine hapjes eten maar ouderwets lang tafelen? Dat komt mooi uit want geen enkele stad in de wereld kent meer Michelinsterren per hoofd van de bevolking dan San Sebastián. Wil je voor het allerbeste gaan? Dan zet je direct koers naar het legendarische driesterrenrestaurant Arzak voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Of bezoek het al even imposante Akelarre waar het terras magistraal uitkijkt op de kust. Als derde noemen we ook nog nog het kleinere Amelia dat in 2022 zijn tweede ster verwierf. Wil je meer bescheiden inzetten zonder Michelinsterren? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere formidabele restaurants te vinden om te genieten van lokale specialiteiten als heek of ossenkarbonade. Een mooi adresje, nabij Mercado de la Bretxa, voor goedkope vis maar ook voor varken en lokale kazen is Bodegón Alejandro. Of bezoek het traditionele restaurant Lanziego in de Calle Triunfo. Op de kaart prijken formidabele visgerechten. Bestel er een txakoli bij, zoals de Basken dat drinken. Naast deze sprankelende witte wijn maak je ook met appelcider, een andere lokale favoriet, geen slechte beurt.
 

Stappen in San Sebastián

Voor de late uurtjes zijn er in de stad vier gebieden te onderscheiden: Parte Vieja (vooral barretjes), Calle Reyes Católicos (wat chiquer), de wijk Gros (geliefd bij jongeren) en Illumbe (clubs). De echte feestgangers die om half vier nog lang niet moe zijn, houden zich op in één van de nachtclubs in Illumbe. De grootste 'after hours zone' telt meer dan tien clubs die tot zes of zeven uur in de ochtend openblijven. Meestal wordt er geen toegangsprijs gevraagd en dat betekent dat je alle clubs kunt afgaan net zo lang totdat je je favoriet hebt gevonden. Als je niet al te ver van het centrum wilt uitgaan, neem dan eens een kijkje in Bataplan. Dit is de bekendste discotheek van San Sebastián waar zo'n duizend feestvierders ingaan. De club heeft een geweldig terras dat uitkijkt op het Conchastrand. In de zomer wordt San Sebastián omgetoverd tot een nog groter feestparadijs wanneer de bars en nachtclubs zich vullen met vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Ook kun je dan spetterende strandfeesten verwachten die tot de vroege uurtjes doorgaan.
 





Terug naar introductie San Sebastián


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring