San Sebastián is niet alleen de gastronomische hoofdstad van Spanje - zo'n 9 sterrenrestaurants - maar telt per vierkante meter ook de meeste (tapas)bars en restaurants van Spanje én daarmee de hele wereld! Wat moet je nog meer zeggen?

Pintxos eten in het oude centrum van 
San Sebastián
Verplichte kost in San Sebastián is de txikiteo. Dit fenomeen staat voor het afstruinen van tapasbars waarbij heerlijke hapjes (pintxos) gecombineerd worden met kleine glaasjes wijn of bier. Het mooie van San Sebastián is dat de meeste barretjes allemaal bij elkaar liggen in het oude centrum. Eén van de toppers is Bar Nestor. Of het nu gaat om de tomatensalade, de pimientos, de chuleta of de bij de locals zeer geliefde tortilla, het is hier allemaal raak. Een minder bekend adresje aan de San Juan Kalea op 240 meter ten oosten van de Plaza de la Constitución is Bar Gorriti. Je zou hier zo maar voorbij zou lopen gezien de weinig aanlokkelijke buitenkant, maar eenmaal binnen wil je er echt niet meer weg als je de voortreffelijke hapjes ziet schitteren op de bar. Op 89 meter ten westen van Gorriti vinden we een andere voortreffelijke zaak, genaamd Borda Berri. Hier liggen voor de verandering geen pintxos uitgestald, maar komen de fijne gerechtjes uit de afgescheiden keuken. Of ga naar pintxosbar Astelehena waar je kun neerploffen op het terras aan de Plaza de la Constitución. En dan hebben we ook het zeer goed aangeschreven La Cuchara de San Telmo, vermaard om zijn schapenkaas en paddenstoelenrisotto. De koks van het nabijgelegen Txepetxa zijn op hun beurt gespecialiseerd in pintxos met ansjovis. Een hartig toetje? Bezoek dan La Viña bekend om zijn kaastaart.

De onovertroffen restaurants van San Sebastián
Wil je niet de hele avond kleine hapjes eten maar ouderwets lang tafelen? Dat komt mooi uit want geen enkele stad in de wereld kent meer Michelinsterren per hoofd van de bevolking dan San Sebastián. Als je voor het allerbeste wilt gaan, dan zet je direct koers naar het legendarische driesterrenrestaurant Arzak voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Zet je meer bescheiden in dan zijn er genoeg andere formidable restaurants te vinden waar genoten kan worden van lokale specialiteiten als heek of ossenkarbonade. Een mooi adresje voor goedkope vis maar ook voor varken en lokale kazen is Bodegón Alejandro, nabij Mercado de la Bretxa. Of bezoek het traditionele restaurant Lanziego in de Calle Triunfo waar op de kaart formidabele visgerechten prijken. Bestel er een txakoli bij, want dat is wat de Basken drinken. Naast deze sprankelende witte wijn kun je je ook nog wagen aan appelcider, een andere lokale favoriet.
 
Stappen in San Sebastián
Voor de late uurtjes zijn er in de stad vier gebieden te onderscheiden: Parte Vieja (vooral barretjes), Calle Reyes Católicos (wat chiquer), de wijk Gros (geliefd bij jongeren) en Illumbe (clubs). De echte feestgangers die om half vier nog lang niet moe zijn, houden zich op in één van de nachtclubs in Illumbe. De grootste ?after hours zone? telt meer dan tien clubs die tot zes of zeven uur in de ochtend openblijven. Meestal wordt er geen toegangsprijs gevraagd en dat betekent dat je alle clubs kunt afgaan net zo lang totdat je je favoriet hebt gevonden. Als je niet al te ver van het centrum wilt uitgaan, neem dan eens een kijkje in Bataplan. Dit is de bekendste discotheek van San Sebastián waar zo'n duizend feestvierders inpassen. De club heeft een geweldig terras dat uitkijkt op het La Concha strand. In de zomer wordt San Sebastián omgetoverd tot een nog groter feestparadijs wanneer de bars en nachtclubs zich vullen met vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Ook kun je dan spetterende strandfeesten verwachten die tot de vroege uurtjes doorgaan.
 

Terug naar introductie San Sebastián


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring