San Sebastián blijft ook in 2025 dé gastronomische hoofdstad van Spanje - en misschien wel van de wereld. Geen enkele andere stad telt zoveel Michelinsterren per inwoner en de keuze aan pintxosbars en restaurants is ronduit duizelingwekkend. Van een informele tapasroute tot een avond in een driesterrenrestaurant, hier draait alles om proeven en genieten.


Pintxos eten in het oude centrum

Een bezoek aan San Sebastián is niet compleet zonder een avondje txikiteo: het langsgaan van pintxosbars in de Parte Vieja. In de smalle straatjes rond de Plaza de la Constitución liggen tientallen barretjes dicht bij elkaar, waardoor je eenvoudig van de ene naar de andere wandelt. Klassiekers zijn Bar Nestor (beroemd om de tomatensalade, pimientos en chuleta), Borda Berri (met verfijnde gerechten rechtstreeks uit de keuken) en La Viña, waar de legendarische kaastaart op je wacht. Ook La Cuchara de San Telmo en Txepetxa blijven absolute toppers.

Naast de traditionele adressen zijn er steeds meer innovatieve pintxosbars. Zo verrassen Atari Gastroteka en Sirimiri met creatieve fusionhapjes en vind je bij Zeruko en Gandarias volop moderne, ook vegetarische, opties. Voor wie zich niet wil verliezen in de overvloed, zijn er georganiseerde pintxos-tours - ideaal om de stad door de ogen van een local te beleven. En natuurlijk mag een glas txakoli of Baskische appelcider niet ontbreken. De laatste jaren heeft bovendien de craftbeer-scene een opmars gemaakt, met kleine brouwerijen die een jong en internationaal publiek aantrekken.

De onovertroffen restaurants van San Sebastián

Wie liever uitgebreid dineert, komt in San Sebastián helemaal aan zijn trekken. De stad telt maar liefst drie driesterrenrestaurants: het legendarische Arzak, het spectaculair gelegen Akelarre en Martín Berasategui in Lasarte, dat geldt als een van de beste restaurants ter wereld. Daarnaast is er Mugaritz (twee sterren), bekend om zijn avant-gardistische keuken, en het intieme Amelia, dat in 2022 zijn tweede ster veroverde.

Gelukkig hoeft topgastronomie niet altijd onbetaalbaar te zijn. In het middensegment vind je talloze uitstekende eetgelegenheden waar je voor een redelijke prijs lokale specialiteiten proeft, zoals gegrilde heek, ossenkarbonade of kazen uit de regio. Aanraders zijn Bodegón Alejandro nabij Mercado de la Bretxa en het traditionele Lanziego in de Calle Triunfo. Bestel er een glas txakoli bij en je eet als een echte Bask.

In de late uurtjes

Ook na het diner bruist de stad. De Parte Vieja staat bekend om haar levendige barretjes, terwijl je in de Calle Reyes Católicos terechtkunt voor een wat chiquer publiek. De wijk Gros, aan de oostkant van de rivier, trekt vooral jongeren en surfers, met veel relaxte bars en live muziek.

Voor wie tot in de vroege uurtjes wil dansen, zijn er nog steeds grote clubs zoals het iconische Bataplan, direct aan het strand van La Concha. In de zomermaanden speelt het nachtleven zich vooral af rond Zurriola met strandclubs en pop-up festivals,. Dan verandert San Sebastián in een openluchtfeest met dj's, strandfeesten en internationale bezoekers.

Een absoluut hoogtepunt is het San Sebastián Jazz Festival (Jazzaldi) in juli. Naast concerten van wereldsterren kent dit festival een bruisend off-programma met gratis optredens op pleinen en stranden. Zo wordt de stad elk jaar opnieuw het decor van een unieke mix van cultuur, muziek en uitgaan.

Terug naar introductie San Sebastián


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2025 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring