Het populaire uitgaanshart van Jerez de la Frontera is het weidse Plaza del Arenal met zijn vele terrassen. Tot de speciale uitgaansspecialiteiten van Jerez behoren de tabancos (bars in oude stijl) en peñas (social clubs) waar sherry, Andalusische tapas en flamenco als warme broodjes over de toonbank gaan. Verder breng je in Jerez natuurlijk ook een bezoek aan een van haar beroemde sherrybodegas.
 

Peñas flamencas

In Barrio de Santiago zijn verscheidene authentieke peñas flamencas te vinden. Een van die flamencoinstituten is Centro Cultural Flamenco Don Antonio Chacón (calle Salas 2) in de omgeving van de San Juan-kerk. Op zaterdagavond treden hier gerenommeerde flamenco-artiesten op, maar het kan ook lonen om op andere dagen binnen te stappen. Met een beetje geluk ben je getuige van een spontane flamenco-uitbarsting. Of bezoek Peña Flamenca los Cernicales, anderhalf kilometer zuidelijker gelegen in de andere flamencowijk: San Miguel. 

Tabancos

Een van de bekendste tabancos van Jerez de la Frontera is Tabanco El Pasaje (Calle Santa María 8). Een aanrader voor optredens (van donderdag tot zondag) en een gevarieerd aanbod sherry en tapas. Een andere aanrader is het 350 meter oostelijker gelegen Tabanco el Guitarrón de San Pedro (Calle Bizcocheros 16). Deze tabanco waar je zaterdagmiddag optredens kunt verwachten, is vermaard om zijn uitstekende sherry en wijnen. Mis evenmin Tabanco San Pablo, een nostalgische wijnbar die al sinds 1934 meegaat. 

Sherrybodegas 

En dan zijn er ook nog de vermaarde sherrybodegas van Jerez. Het zou zonde zijn als je je niet waagt aan een glaasje sherry. Een meer dan leuke introductie is een bezoek aan de beroemde sherrybodega Tío Pepe in hartje Jerez. Maar er zijn veel meer bodegas. Zoals Sandeman op 800 meter ten zuidwesten van de Koninklijke Paardenacademie. Of bezoek het minder commerciële Bodega Lustau (Calle Arcos 53) dat uitstekende beoordelingen ontvangt.  

Fijne tapasbarretjes in het centrum

Een prettig, bescheiden barretje in de Calle Torneria in de omgeving van Calle Larga is El Tuti. Een veelzijdig adresje.  Voor je ontbijt of lunch, al dan niet met een lokaal krantje er bij. Of voor een drankje aan het eind van de dag tussen de bewoners van Jerez. Voor nog meer sfeer en drukte wat later op de avond is La Moderna (Calle Larga 67) een fijne optie. Deze goedgevulde tapasbar met uitstraling en traditie is gemaakt om te borrelen. En dat doen de inwoners van Jerez, binnen of bij de ingang aan de straatzijde, hier dan ook volop. Er worden uitstekende wijnen en tapas geserveerd, zoals crocetas de bacalau.

Restaurants in Jerez

Bestierd door chefkok Javiar Muñoz staat La Carbona zeer goed aangeschreven. Een toprestaurant waar je je kunt onderdompelen in een waar vijfgangen (sherry)menu. Een prachtige klassieke bodega midden in het centrum van Jerez is Bodega Díez Mérito (Calle Diego Fernández Herrera 4). Verder kun je ook nog toeslaan in Albores waar de Madrileense chef creatieve dingen weet te doen met lokale klassiekers. 

Omgeving Plaza del Arenal en Mercado Central de Abastos

Het uitgestrekte Plaza del Arenal telt talrijke restaurants en bars. Bij mooi weer is het heerlijk om op een van de grote terrassen neer te strijken. Neem ook zeker een kijkje in een van de levendige zijstraten die op het plein uitkomen, want daar zijn de betere eetgelegenheden te vinden. Op 250 meter ten noordoosten van het plein vinden we ook nog het niet te versmaden Mercado Central de Abastos. Een walhalla voor visliefhebbers. 

 
 

 

Terug naar introductie Jerez de la Frontera


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring