Om Havana en Cuba echt te ondergaan, moet je simpelweg het Havaanse uitgaansleven induiken. Havana heeft in Cuba met afstand het grootste uitgaansaanbod in petto op elk uitgaansgebied. Wel is het uitgaansleven vaak net even anders. Zo kunnen bars en concertzalen transformeren tot swingende dancings. Ook de peñas, geïmproviseerde feesten op straat of zelfs thuis, hebben zo hun eigen spelregels en het beste is om je te laten informeren door insiders. Wil je naast de bekende toeristenadresjes ook weten hoe de inwoners van Havana uitgaan? Lees dan vooral verder!

Muziekhuizen van Havana
Je bent simpelweg niet in Cuba geweest als je geen muziekhuis hebt bezocht. Het welbekende Casa de Música biedt grotere optredens die je laten genieten van rumba, salsa of son. Maar ook in de kleine barretjes in het oude centrum kun je goed terecht voor live muziek waar het een komen en gaan is van muzikanten die graag een Buena Vista Social Club deuntje voor je willen spelen. Of misschien wel iets van de nationale muziekhelden Silvio Rodriguez en Pablo Milanes die een grote invloed hebben gehad op de Cubaanse muziekcultuur. Bestel een Cuba Libre en geniet!

Hemingway en cocktails
Bodeguita del Medio was ooit een ontmoetingsplek voor intellectuelen en prominenten waar grote namen als Pablo Neruda en Gabriel García Márquez deel van uitmaakten. Maar de man die Bodeguita letterlijk op de kaart zette, was Ernest Hemingway die er ontelbare mojitos wegdronk. Aan de muren prijken foto's en handtekeningen van tal van beroemdheden. Houd overdag rekening met drommen toeristen die de legendarische cocktailbar even kort aandoen. Een ander cocktailinstituut is El Floridita. Niet geheel toevallig was Hemingway ook op regelmatige basis te vinden en als je goed kijkt zie dat hij er nog steeds zit in de vorm van een standbeeld. De cocktailspecialiteit van Havana's beroemdste bar is de daiquiry en volgens de legende werd deze door Hemingway eigenhandig bedacht, maar het is ook niet uit te sluiten dat dit de Catalaanse eigenaar was... De ingrediënten? Rum, grapefruitsap, ijs en maraschinolikeur. Beide beroemde bars beschikken over een restaurant, maar gezien de vele toeristen die er komen niet persé de goedkoopste plekken om te gaan eten. 

Restaurants Havana
Op de Cubaanse menu's kun je veel creoolse gerechten (comida criolla) en vis verwachten. De goedkoopste Cubaanse restaurants zijn de eenvoudige paladares waar tegen scherpe prijzen typische Cubaanse gerechten als rijst, bonen en kreeft worden geserveerd. Verder zijn er de staatsrestaurants waar je ook voordelig kunt eten. Maar voor de beste kwaliteit moet je toch echt zijn in de restaurants van de gerenommeerde hotels waar ook internationale gerechten op de kaart prijken. De consequentie is wel dat je daar geen gewone Cubanen treft, simpelweg omdat zij zich deze luxe niet kunnen veroorloven.  

Uitgaan als Cubanen 
Door de twee munteenheden van Cuba, zijn veel van de eerder genoemde restaurants en bars voor de gewone Cubaan onbetaalbaar. Wie wil weten hoe de inwoners van Havana hun vrije tijd doorbrengen, neemt een kijkje bij de kruising van Calle 23 en Calle G (ook wel Avenida de los Presidentes genoemd) in Vedado. Op de hoeken van dit kruispunt bevinden zich twee barretjes die populair zijn onder veel Cubanen en waar in Peso Cubano wordt betaald. Casa Balear gevestigd in een prachtig koloniaal pand in zo'n bar waar je al voor tien Peso Cubano (omgerekend zo?n dertig eurocent) een mojito kunt krijgen (bedenk wel dat deze mojito van beduidend lagere kwaliteit is dan op de chiquere plekken maar je kunt niet alles hebben). Ook Casa Balear is een geweldige plek om je tussen de Cubanen te begeven en hetzelfde kan gezegd worden over Cafe Literario G (recht tegenover Casa Balear) waar vooral veel Cubaanse studenten zitten. Hier krijg je voor circa vijf Peso Cubano een cappuccino. Leuk om te weten, vrijdag- en zaterdagavond zijn het kruispunt en de straten er om heen goed gevuld met jongeren die er de hele nacht muziek maken en druk aan het discussiëren zijn, niet zelden met een fles rum in de hand. 

Een Cubaans ijsje eten bij Coppelia
Een waar uitje voor de Cubanen is het eten van een ijsje in Coppelia. De beroemde ijszaak bevindt zich schuin tegenover het hotel Habana Libre. Voor vijf Peso Cubano krijg je hier een flinke bak ijs, maar veel Cubanen bestellen wel twee of zelfs drie bakken tegelijk. Het eten van een ijsje gaat hier volgens typische Cubaanse ongeschreven regels. Vanwege de enorme populariteit van Coppelia zul je waarschijnlijk eerst een tijdje in de rij moeten staan (soms wel een halfuur) bij een van de drie ingangen. Vervolgens word je door een medewerker naar binnen geroepen en zoek je een terras waar de smaak van jouw voorkeur wordt opgediend. Vaak moet je ook daar nog een tijdje in de rij staan. Daarna word je door een volgende medewerker aan een tafeltje gezet, niet zelden met andere gasten om zo de maximale capaciteit te benutten. Je geeft door hoeveel bakjes je wilt en die worden vervolgens bij je tafel afgeleverd. Zodra je je ijs op hebt, wordt je geacht weer plaats te maken voor de volgende bezoekers. Liefhebbers van Latijns-Amerikaanse films kennen ongetwijfeld Fresa y Chocolate en wist je dat deze bekende Cubaanse film zich hier afspeelde? Verder is er nog een aardige anekdote aan de ijszaak verbonden. Het zou Fidel Castro in eigen persoon zijn geweest die hier eigenhandig de smaak van de dag bepaald zou hebben.

 

Terug naar introductie Havana


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring