Om Havana en Cuba echt te beleven mag het uitgaansleven van Havana niet ontbreken!  De Cubaanse hoofdstad heeft met afstand het grootste uitgaansaanbod in petto op elk vlak. Wel is het uitgaansleven vaak net even anders. Zo kunnen bars en concertzalen transformeren tot swingende dancings. Ook de peñas, geïmproviseerde feesten op straat of zelfs thuis, hebben zo hun eigen spelregels. Voor dat laatste kun je maar het beste laten informeren door insiders. Wil je naast de bekende toeristenadresjes ook weten hoe de inwoners van Havana uitgaan? Lees dan verder!

Muziekhuizen van Havana

Je bent simpelweg niet in Cuba geweest als je geen muziekhuis hebt bezocht. Het welbekende Casa de Música in Havana biedt grote optredens die je laten genieten van rumba, salsa of son. Maar ook in de kleine barretjes in het oude centrum kun je goed terecht voor live muziek. Bijna in elke bar is het een komen en gaan van muzikanten die graag een Buena Vista Social Club deuntje voor de bezoekers willen spelen. Of misschien wel iets van de nationale muziekhelden Silvio Rodriguez en Pablo Milanes die een grote invloed hebben gehad op de Cubaanse muziekcultuur. Bestel een Cuba Libre en geniet!

Hemingway en cocktails

Het legendarische Bodeguita del Medio was ooit een ontmoetingsplek voor intellectuelen en prominenten. Grote namen als Pablo Neruda en Gabriel García Márquez maakten hier deel van uit. Maar de man die Bodeguita letterlijk op de kaart zette, was Ernest Hemingway. De Amerikaanse schrijver zou er ontelbare mojitos wegdrinken. Aan de muren prijken foto's en handtekeningen van tal van beroemdheden. Keerzijde is dat overdag drommen toeristen in tour vorm de legendarische cocktailbar aandoen. Een ander cocktailinstituut is El Floridita. Ook hier was Hemingway met regelmaat te vinden. En je ziet al snel dat hij er nog steeds zit...De cocktailspecialiteit van Havana's beroemdste bar? Dat is de daiquiry. De legende zegt dat Hemingway hem eigenhandig bedacht. Maar het is evenmin uit te sluiten dat het gewoon de Catalaanse eigenaar was die hem bedacht. De ingrediënten? Rum, grapefruitsap, ijs en maraschinolikeur. Beide beroemde bars beschikken over een restaurant. Gezien de vele toeristen is het maar de vraag of je er moet gaan eten, zeker prijs-technisch.

Restaurants en eten in Havana

Op de Cubaanse menu's kun je veel creoolse gerechten (comida criolla) en vis verwachten. De goedkoopste Cubaanse restaurants zijn de eenvoudige paladares. Tegen scherpe prijzen worden hier typische Cubaanse gerechten als rijst, bonen en kreeft geserveerd. Verder zijn er de staatsrestaurants. Ook daar kun je voordelig eten. Maar voor de beste kwaliteit moet je toch echt zijn in de restaurants van de gerenommeerde hotels. Daar prijken ook internationale gerechten op de kaart. Gewone Cubanen kom je daar niet tegen, want zij kunnen zich deze luxe simpelweg niet veroorloven.  

Uitgaan als Cubanen 

Door de twee munteenheden van Cuba zijn veel restaurants en bars voor de gewone Cubaan onbetaalbaar. Wie nieuwsgierig hoe de inwoners van Havana uitgaan neemt een kijkje bij de kruising van Calle 23 en Calle G (ook bekend als Avenida de los Presidentes) in Vedado. Op de hoeken van dit kruispunt bevinden zich twee barretjes die populair zijn onder veel Cubanen. Betalen gebeurt met Peso Cubano. Gevestigd in een prachtig koloniaal pand is Casa Balear zo'n bar waar je al voor tien Peso Cubano (omgerekend zo'n dertig eurocent) een mojito kunt krijgen. Bedenk wel dat deze mojito van beduidend lagere kwaliteit is dan op de chiquere plekken. Ook Casa Balear is een geweldige plek om je tussen de Cubanen te begeven. Hetzelfde kan gezegd worden over Cafe Literario G (recht tegenover Casa Balear). Daar zitten vooral veel Cubaanse studenten. Hier bestel je voor circa vijf Peso Cubano een cappuccino. Leuk om te weten, vrijdag- en zaterdagavond zijn het kruispunt en de straten er om heen goed gevuld met jongeren. De hele nacht wordt muziek gemaakt en druk gediscussieerd, niet zelden met een fles rum in de hand. 

Cubaans ijsjes eten bij Coppelia

Een begrip voor Cubanen is het eten van een ijsje in Coppelia. De beroemde ijszaak bevindt zich schuin tegenover het hotel Habana Libre. Voor vijf Peso Cubano krijg je hier een flinke bak ijs. Veel Cubanen bestellen wel twee of zelfs drie bakken tegelijk. Het eten van een ijsje gaat hier volgens typische Cubaanse ongeschreven regels en kent een heel ritueel. Vanwege de enorme populariteit van Coppelia zul je waarschijnlijk eerst een tijdje in de rij moeten staan (soms wel een halfuur) bij een van de drie ingangen. Vervolgens roept een medewerker je naar binnen geroepen. Vervolgens zoek je een terras waar de smaak van jouw voorkeur wordt opgediend. Niet zelden sta je daar ook nog een tijdje in de rij om door een volgende medewerker aan een tafeltje gezet te worden (niet zelden met andere gasten) om de maximale capaciteit maar zo goed mogelijk te benutten. Nadat je een keuze hebt gemaakt wordt die bij je tafel afgeleverd. Zodra je je ijs op hebt, wordt je geacht weer plaats te maken voor de volgende bezoekers. Liefhebbers van Latijns-Amerikaanse films kennen ongetwijfeld Fresa y Chocolate waarvoor Coppelia het decor vormde. Er is nog een andere anekdote aan deze ijszaak verbonden. Fidel Castro in eigen persoon zou hier eigenhandig de smaak van de dag bepaald zou hebben.

 

Terug naar introductie Havana


Reisbestemmingen Cuba

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring