Bezienswaardigheden Havana

Malecón
De strandpromenade bestrijkt 7 km en loopt van Habana Vieja (Oud-Havana) tot en met Vedado. Naast veel sfeer vind je aan de promenade verscheidene bezienswaardigheden waaronder Castillo de la Real Fuerza de La Habana, Túnel de La Habana (een tunnel) en Hotel Nacional de Cuba. Maar het allerfraaist zijn waarschijnlijk de pastelkleurige, doorleefde huizen. 

Plaza de la Catedral 
Dit intieme plein in Oud-Havana mag gerust het mooiste plein van Havana genoemd worden. Blikvanger is de Catedral de la Habana dat het plein domineert. Op het plein staat een aanlokkelijk terras behorend bij het restaurant El Patio.

Kathedraal
Catedral de la Habana, gewijd aan Columbus, werd gebouwd tussen 1748 en 1777. De kathedraal heeft een prachtige barokke voorgevel die tot de mooiste van Latijns-Amerika wordt gerekend. 

Plaza de Armas
Vlak bij Plaza de la Catedral ligt Plaza de Armas. Het Wapenplein stamt uit 1519 en is daarmee het oudste plein van Havana. Aan het plein bevinden zich een aantal koloniale bezienswaardigheden van formaat.

Palacio de los Capitanes Generales
De meest imponerende bezienswaardigheid aan de Plaza de las Armas is Palacio de los Capitanes Generales. Oorspronkelijk werd het gebouwd (vanaf 1776) als woonhuis voor de gouverneur. Het twee verdiepingen tellende koloniale gebouw doet nu dienst als museum. Zeer de moeite zijn de prachtige patio en de sierlijke zalen binnen waaronder Sala de los Espejos (Zaal van de Spiegels). 

Castillo de la Real Fuerza
Dit bolwerk werd gebouwd na een aanval van de Franse piraat Jacques de Sores in 1555 en werd voltooid in 1577. Gezien zijn ongunstige ligging kreeg het snel een andere functie, o.m. gouveneurs namen er hun intrek.  

Paseo del Prado 
Dit is één van de mooiste boulevards van Havana. Ooit was Paseo del Prado het exclusieve domein voor de welgestelden, nu is het een geliefde flaneerplek voor alle habaneros. Aan de boulevard liggen verscheidene interessante gebouwen waaronder Hotel Sevilla. Let ook goed op de leeuwen en de marmeren bankjes langs de promenade.

Hotel Sevilla
Dit prachtige hotel met zijn mudejarfaçade werd geînspireerd op het Alhambra in Granada.  

Parque Central
Ten oosten van het Prado ligt het Parque Central. Aan dit levendige plein bevindt zich een gelijknamig statig hotel. Op een steenworp afstand van de Parque Central liggen een aantal grote bezienswaardigheden, zoals het onmogelijk te missen Capitolio.

El Capitolio de la Habana
Ten zuiden van de Parque Central in Centro Habana (Centraal-Havana) vind je het kolossale Capitolio, vrijwel een kopie van het Capitool in Washington. Lange tijd zetelde hier het Cubaanse parlement.

Gran Teatro 
El Gran Teatro de la Habana is de thuishaven van het Nationaal Ballet. Maar dit weelderige theater is nog veel meer: binnen vind je o.m. restaurants, cafés en een casino. 

Calle 23
In de wijk Vedado loopt de Calle 23. In deze straat, in jaren 50 stijl, bevinden zich verscheidene bezienswaardigheden.

Hotel Nacional
Dit was en is een statig hotel waar gasten als Winston Churchill je voorgingen. Loop binnen voor een drankje aan de bar en snuif de vervlogen tijden op! 

Plaza de la Revolución
Dit grootse plein is vooral vanuit historisch oogpunt interessant: Fidel Castro hield er bijvoorbeeld marathonspeeches voor massa's Cubanen. Nog steeds worden hier marsen en optochten gehouden, bijvoorbeeld op 1 mei. Let ook op de gevel van het ministerie van Binnenlandse Zaken waar Che Guevara kolossaal is afgebeeld. Nog een aandachtstrekker hier is een 109 m hoge toren, het José Martímonument. Het kolossale witte beeld voor de toren is een ode aan de vrijheidsstrijder, die door de aanhangers van de socialistische revolutie gezien wordt als vader des vaderland.

Universiteit van Havana
Een andere interessante plek in Vedado is de Universidad de la Habana. Deze neoklassieke universiteit ligt bovenop een heuvel, waarvandaan je, vanaf de grote trap, een fraai uitzicht hebt over de stad.   

La Cabaña
Aan de andere kant van de baai van Havana, iets ten noorden van Plaza de la Catedral, bevinden zich enkele forten uit de koloniale tijd, waarvan La Cabaña uit 1774 de grootste en het belangrijkste is. Het fort werd gebouwd door Koning Carlos III van Spanje om Cuba te beschermen tegen met name de Britten. In 1959 gebruikte Che Guevara het als hoofdkwartier en militaire gevangenis. Inmiddels is het omgedoopt tot een museum. Iedere avond om 9 uur wordt er een kanonschot afgevuurd, een oude traditie die het sluiten van de stadpoorten afkondigt.  

Hershey tren
De Hershey-trein is de eerste en enige elektrische trein van Cuba. De trein vertrekt vanaf de andere kant van de baai bij Casablanca (te bereiken via een veerpondje vanuit Habana Vieja) en brengt je in 4 uur naar Matanzas, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De spoorlijn werd in 1916 aangelegd om de suikerfabriek in het dorpje Hersey te verbinden met Havana. De suikerfabriek is inmiddels vervallen tot een enorme berg verroest staal, maar de spoorlijn ligt er nog steeds en is inmiddels van vitaal belang voor enkele piepkleine dorpjes langs de route. Soms is de veranda van een huis letterlijk het station. Comfort hoef je niet te verwachten aan boord van de trein, maar het is een prachtige manier om ruraal Cuba te zien en Cubanen te ontmoeten.  

 

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Hotels

Meer informatie over