Buenos Aires is met haar antiekmarkten, elegante winkelcentra en authentieke wijken bezaaid met boetiekjes een feestje voor winkelfanaten. Bovendien is er altijd wel een leuk café of mooi terras voorhanden om even bij te komen met een Argentijnse empanada of een glas Argentijnse wijn. Buenos Aires is ook gemaakt voor liefhebbers van curiosa, want de stad is werkelijk bezaaid met antiekwinkeltjes. Hetzelfde kan gezegd worden over haar vele (vlooien)markten die her en der verspreid over de stad liggen. Andere specialiteiten van Buenos Aires vormen de talrijke boekwinkels en hoogwaardige leer. Erg populair onder de lokale bevolking zijn de winkelcentra en alleen al vanwege haar vaak schitterende architectuur niet te missen tijdens een dagje shoppen.
 

De boetiekjes van Palermo

Palermo is een van de grootste en meest trendy wijken van Buenos Aires en een waar shopwalhalla. Om niet te verdwalen is Palermo opgedeeld in minibuurten en het leukst winkelen kun je in Palermo Soho, Palermo Viejo & Palermo Hollywood. Alledrie de wijken puilen uit van de terrassen, barretjes, restaurants en vooral heel veel boetiekjes. In Palermo zijn veel beginnende ontwerpers gevestigd met winkels gericht op schoenen, kleding, accessoires, sierraden en design. Zowel voor mannen als vrouwen zijn hier enorm veel (kleding)winkels te vinden en je bent er zo een dag zoet met slenteren zonder je ook maar één moment te vervelen. Calle Armenia, Calle Bullnes, Calle Costa Rica, Calle El Salvador, Calle Thames en Calle Gurrachaga zijn de bekende winkelstraten van Palermo. De bekendste zondagmarkt vinden we ook in Palermo en hieronder kun je er meer over lezen. 

De talrijke boekwinkels van Buenos Aires

Buenos Aires is een boekenstad pur sang en literatuur vind je werkelijk overal, zelfs in supermarkten. Op de Avenida Corrientes bevinden zich tientallen boekwinkeltjes die tegen spotprijzen (Spaanse) boeken verkopen. De beroemdste boekwinkel van Buenos Aires is El Ateneo (Avenida Santa Fe 1860) dat in een voormalig theater is gevestigd. Het inspirerende klassieke decor met een prachtige theatrale ambiance werd door de Engelse krant The Guardian zelfs uitgeroepen tot tweede mooiste boekwinkel ter wereld, maar na boekhandel Dominicanen in Maastricht!. Veel Argentijnen trekken in El Ateneo Grand Splendid een boek uit de kast om neer te ploffen in een comfortabele fauteuil op een van de balkons van het voormalige theater. Maar ook als je geen boekenwurm bent, zal de ambiance van El Ateneo je bevallen. In het elegante gebouw is het oude theater met haar balkons en gordijnen nog goed zichtbaar. Op het oude podium kun je na de aanschaf van een nieuwe literaire aanwinst een Argentijns kopje koffie drinken bij de bar
 

(Vlooien)markten en antiek Buenos Aires

 

Antiek in San Telmo
De meest bekende plek voor antiek in Buenos Aires is de wijk San Telmo. Daar bevindt zich Mercado San Telmo bevindt, een overdekte markt uit 1897. Het kan haast niet anders dat je hier een leuk souvenir op de kop tikt. Antieke lepels, oude landkaarten, koffiemolens, kinderwagens; je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier. In Mercado San Telmo worden naast antiek overigens ook groente en fruit verkocht en je kunt er heerlijke chorizo's eten of een kop koffie drinken. In de straten rondom Mercado San Telmo zijn nog veel meer andere antiekwinkels te vinden.  Op zondag (lees ook onderstaand) wordt de Calle Defensa afgezet en loopt de antiekmarkt van Plaza de Mayo helemaal tot Plaza Dorrego. Het verhaal gaat dat door een pestuitbraak mensen hun huizen in San Telmo verlieten en hun interieur op straat zetten en dat zou de oorsprong zijn van de antiekmarkt van San Telmo. 
Adres: De ingang vind je aan de Calle Defensa en de Callle Bolívar (tussen Carlos Calvo en Estados Unidos) - San Telmo

Feria de San Telmo
De zondagse openluchtmarkt van San Telmo mag niet ontbreken bij een bezoek aan Buenos Aires, een waar feestje. Aan beide kanten van de afgezetestraat Defensa (tussen Plaza de Mayo lopend tot aan Plaza Dorrego) staan honderden kramen die van alles en nog wat verkopen: antieke waterflessen, schilderijen, matébekers, souvenirs, handgemaakte kleding, sieraden etc. Een leger aan goochelaars, muzikanten, tangodansers en poppenspelers zorgen voor extra sfeer. Reken op heel veel mensen, want de markt is razend populair. Ook als je niet van shoppen houdt, zal je je vermaken met een kopje koffie of een biertje kijkend naar de voorbijtrekkende mensenmassa. 
Adres: Calle Defensa - tussen Plaza de Mayo en Plaza Dorrego - San Telmo 
 
Mercado de Pulgas - vlooienmarkt
Deze overdekte vlooienmarkt wordt gehouden in Palermo. De markt herbergt onder één dak tientallen kleine winkeltjes met uiteenlopende antiek en curiosa. Straatnaambordjes, oude typemachines, stoelen, mannequins - je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het hier tegen. Heerlijk om een uurtje door heen te lopen en je te laten verassen door kunst en kitch uit vorige decennia. 
Adres: Alvarez Thomas 71, Equina Dorrego - Palermo
 
Feria de Mataderos
Iedere zondag vindt in de wijk Mataderos de Feria de Mataderos plaats, waar vroeger koeien werden geslacht. Je kunt er lekker eten, naar live muziek luisteren en Argentijnen bekijken die typische volksdansen dansen. Feria de Mataderos ligt wat verder uit het centrum maar is zeker de moeite waard om te bezoeken.
Adres: Lisandro de la Torre & Avenida de Los Corrales - Mataderos
 
Feria de Artesanos de Plaza Francia
Op het Plaza de Francia, naast de wereldberoemde Recoleta begraafplaats, is iedere zaterdag en zondag een grote openluchtmarkt. Vooral een leuke plek voor een souveniertje. Zo vind je er allerlei Argentijnse handgemaakte spullen als Mate bekers, espadrilles, Argentijnse foto's en kunst en heel veel sierraden en tal van andere objecten. Vaak wordt er tango gedanst of live muziek gespeeld.
Adres: Tussen Pueyrredon en Avenida Del Libertador, voor de begraafplaats - Recoleta.  

Buenos Aires Market
De Buenos Aires Market is een organische markt met allerlei streekproducten. Ook zijn er tientallen eetkraampjes waar je de heerlijkste gerechten kunt proeven. De markt vindt één keer per maand plaats en reist voortdurend door de stad. De locatie is dus iedere keer anders, maar gelukkig is er een website om te zien waar en wanneer de volgende editie plaatsvindt. Je vindt hier minder toeristen maar des te meer Argentijnen. 

Feria Parque Centenario
Ook een heerlijke markt midden in de stad voor het op de kop tikken van tweedehandskleding, zelfgemaakte souvenirs en andere prullaria. Of gewoon even in het gras relaxen met maté, dat is wat de porteños hier doen. 
 

Winkelcentra Buenos Aires

 
Galerías Pacífico
Niet zonder reden wordt de Galerías Pacífico vaak aangemerkt als een van de mooiste winkelgebieden van Zuid-Amerika. Het gaat niet zozeer om de winkels die je binnen aantreft, alswel om de schitterende architectuur van het gebouw. De plafonds zijn opgesierd met fresco's van verschillende Argentijnse kunstenaars en het pand uit de 19e eeuw is klassiek ingericht. 
Adres: Op de hoek van Avenida Florida en Calle Cordoba
 
Buenos Aires Design
Naast het Culturele Centrum van Recoleta (naast de begraafplaats) vind je de Buenos Aires Design Mall. Dit ondergrondse winkelcentrum herbergt tientallen designmeubel winkels. Als je een bezoek brengt aan de begraafplaats en het naastgelegen kerkje Iglesia de Nuestra Señora del Pilar, loop dan even dit winkelcentrum in en laat je verrassen door Argentijnse design. 
Adres: Avenida Pueyrredón 2501
 
Patio Bullrich
Patio Bullrich, gevestigd in een 150 jaar oud gebouw, geldt als een van de meest exclusieve winkelcentra van Buenos Aires. Oorspronkelijk gebruikt als veilinghuis voor paarden en vee, werd het gebouw in 1988 gepresenteeerd als exclusief winkelcentrum. In Patio Bullrich bevinden zich verscheidene restaurants en je vindt er ook een bioscoop. 
Adres: Libertador 750
 
Abasto Shopping
Dit winkelcentrum vinden we nabij het station Once. Het is een modern en groot winkelcentrum met vooral (sport)kledingwinkels. In 1934 werd het gebouw neergezet en gebruikt als markt om in 1998 omgebouwd te worden tot winkelcentrum. Op de bovenste verdieping bevinden zich fastfoodrestaurants en een amusementspark 
Adres: Avenida Corrientes 3247 - 
 
Recoleta Mall 
Vanuit dit winkelcentrum kun je zo de begraafplaats van Recoleta zien liggen. Geopend in 2011 is ze een van de nieuwste winkelcentra van de stad. Recoleta Mall biedt veel bekende merken zoals Levi's en Rip Curl. Er zit ook een vestiging van Freddo's, één van de lekkerste ijssalons van Buenos Aires. Ook kun je heerlijk lunchen bij Pani's op de begane grond naast de McDonalds. 
Adres: Vincente López 2050 - Recoleta
 

Leer in Buenos Aires


Behalve heerlijk vlees zorgen de Argentijnse koeien ook voor prachtige leer. Naast koeienleer is er ook leder gemaakt van capybara's. Dit is een groot muisachtig dier die van nature in Argentinië voorkomt. Het beste leer wordt geëxporteerd, dus kijk goed of wat je wilt kopen wel echt leer is en geen namaak. 
 
Calle Murillo
In Calle Murillo vind je veel lederwinkels. Wat ze hier verkopen is niet altijd volgens de laatste mode, maar als je goed zoekt kun je vaak wel iets van je gading vinden.
 
Bettina RizaMall
Wil je een op maat gemaakte leren jas? Dan kun je terecht bij Bettina Riza! Je wordt hier helemaal opgemeten en binnen 36 uur heb je je eigen, handgemaakte jas!
Adres: Maipu 929 
 
Prüne
Een van de grootste Argentijnse leermerken is Prüne. De winkels, met een collectie van schoenen, tassen en jassen, zijn vaak gevestigd in Argentijnse winkelcentra.
 
Koeienhuiden
Ook volledige koeienhuiden gaan in Buenos Aires regelmatig over de toonbank. Neem hiervoor een kijkje op een van de vele markten, zoals de Feria de San Telmo. Ook in de winkel Calma Chicha in Palermo worden hele huiden verkocht. Verder verkopen ze stoelen, weekendtassen en zitzakken, alles volledig gemaakt van leer. 
Adres: Honduras 4909

 

Terug naar introductie Buenos Aires


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring