Buenos Aires is met haar antiekmarkten, elegante winkelcentra en authentieke wijken een feestje voor winkelfanaten. Bovendien is er altijd wel een leuk café of mooi terras voorhanden om met een Argentijnse empanada of een glas Argentijnse wijn in de hand even bij te komen. Bezaaid met antiekwinkeltjes is Buenos Aires ook gemaakt voor liefhebbers van curiosa. En wat te denken van haar vele (vlooien)markten die over heel de stad verspreid liggen. Andere winkelspecialiteiten van Buenos Aires vormen haar talrijke boekwinkels en hoogwaardige leer. Erg populair onder de lokale bevolking zijn de vaak schitterende winkelcentra.
 

De boetiekjes van Palermo

Palermo, een waar shopwalhalla, is een van de grootste en meest trendy wijken van Buenos Aires. Om niet te verdwalen is Palermo opgedeeld in minibuurten. Het leukst winkelen kun je in Palermo Soho, Palermo Viejo & Palermo Hollywood. Alledrie de wijken puilen uit van de terrassen, barretjes, restaurants en vooral heel veel boetiekjes. In Palermo zijn veel beginnende ontwerpers gevestigd met winkels gericht op schoenen, kleding, accessoires, sierraden en design. Voor zowel vrouwen als mannen zijn hier enorm veel (kleding)winkels te vinden. Je bent er dan ook zo een dag zoet met slenteren zonder je ook maar één moment te vervelen. Calle Armenia, Calle Bullnes, Calle Costa Rica, Calle El Salvador, Calle Thames en Calle Gurrachaga zijn de bekendste winkelstraten van Palermo. De bekendste zondagmarkt vinden we ook in Palermo en daarover kun je hieronder meer lezen. 

Op boekenjacht in Buenos Aires

Buenos Aires is een boekenstad pur sang en literatuur is nooit ver weg. Zelfs in supermarkten. Op de Avenida Corrientes bevinden zich tientallen boekwinkeltjes die tegen spotprijzen boeken verkopen. De beroemdste boekwinkel van Buenos Aires is El Ateneo Grand Splendid (Avenida Santa Fe 1860), gevestigd in een voormalig theater. Het inspirerende klassieke decor met een prachtige theatrale ambiance werd door de Engelse krant The Guardian dan ook uitgeroepen tot tweede mooiste boekwinkel ter wereld...maar na boekhandel Dominicanen in Maastricht...Veel Argentijnen trekken in El Ateneo een boek uit de kast om vervolgens neer te ploffen in een comfortabele fauteuil op een van de balkons van het voormalige theater. De ambiance en het uitzicht zullen je bevallen, want in het elegante gebouw is het oude theater met haar balkons en gordijnen nog goed zichtbaar. Op het oude podium kun je na de aanschaf van een nieuwe literaire aanwinst een Argentijns kopje koffie drinken bij de bar om het af te maken.
 

(Vlooien)markten en antiek Buenos Aires

Antiek in San Telmo
San Telmo is de meest bekende plek voor antiek in Buenos Aires. In deze wijk bevindt zich Mercado San Telmo, een overdekte markt uit 1897. Het kan haast niet anders dat je hier een leuk souvenir op de kop gaat tikken. Antieke lepels, oude landkaarten, koffiemolens, kinderwagens; je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier. In Mercado San Telmo worden naast antiek ook groente en fruit verkocht; verder kun je er heerlijke chorizo eten of een kop koffie drinken. In de straten rondom Mercado San Telmo zijn nog veel meer andere antiekwinkels voorhanden.  Op zondag (lees ook onderstaand) als de Calle Defensa is afgezet, loopt de antiekmarkt van Plaza de Mayo helemaal door tot Plaza Dorrego. Het verhaal gaat dat door een pestuitbraak mensen hun huizen in San Telmo verlieten en hun interieur op straat zetten. Dat zou de oorsprong zijn van de antiekmarkt van San Telmo moeten zijn. De ingang vind je aan de Calle Defensa en de Calle Bolívar (tussen straten Carlos Calvo en Estados Unidos).

Feria de San Telmo
De zondagse openluchtmarkt van San Telmo mag niet ontbreken bij een bezoek aan Buenos Aires. Een waar feestje. Aan beide kanten van de afgezette straat Defensa (tussen Plaza de Mayo lopend tot aan Plaza Dorrego) staan honderden kramen die van alles en nog wat verkopen: antieke waterflessen, schilderijen, matébekers, souvenirs, handgemaakte kleding, sieraden etc. Een leger aan goochelaars, muzikanten, tangodansers en poppenspelers zorgen voor veel sfeer. Reken op heel veel mensen, want de markt is razend populair. Ook als je niet van shoppen houdt, zal je je vermaken met een kopje koffie of een biertje kijkend naar de voorbijtrekkende mensenmassa's. Je vindt Feria de San Telmo bij de Calle Defensa ,tussen Plaza de Mayo en Plaza Dorrego.
 
Mercado de Pulgas - vlooienmarkt
Deze overdekte vlooienmarkt wordt gehouden in Palermo. Onder één dak herbergt Mercado de Pulgas tientallen kleine winkeltjes met uiteenlopende antiek en curiosa. Straatnaambordjes, oude typemachines, stoelen, mannequins - je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het hier tegen. Heerlijk om een uurtje door heen te lopen en je te laten verassen door kunst en kitch uit vervlogen tijden. Locatie: Alvarez Thomas 71, Equina Dorrego.
 
Feria de Mataderos
Iedere zondag vindt in de wijk Mataderos de Feria de Mataderos plaats. Daar werden vroeger de koeien geslacht. Je kunt er lekker eten, naar live muziek luisteren en Argentijnen bekijken die typische volksdansen dansen. Feria de Mataderos ligt wat verder uit het centrum maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. Locatie: Lisandro de la Torre & Avenida de Los Corrales.
 
Feria de Artesanos de Plaza Francia
Naast de beroemde Recoleta begraafplaats op het Plaza de Francia wordt iedere zaterdag en zondag een grote openluchtmarkt gehouden. Vooral een leuke plek voor een souveniertje met typische Argentijnse spullen als matébekers, espadrilles, foto's en kunst en ook heel veel sierraden. Vaak wordt er ook tango gedanst of live muziek gespeeld. Locatie: Tussen Pueyrredon en Avenida Del Libertador, voor de begraafplaats.

Buenos Aires Market
De Buenos Aires Market is een organische markt met allerlei streekproducten. Ook zijn er tientallen eetkraampjes waar je de heerlijkste gerechten kunt proeven. De markt vindt één keer per maand plaats en reist voortdurend door de stad. De locatie is dus iedere keer anders, maar gelukkig is er een website om te zien waar en wanneer de volgende editie plaatsvindt. Je vindt hier minder toeristen maar des te meer Argentijnen. 

Feria Parque Centenario
Ook een heerlijke markt midden in de stad. Een aanrader voor het op de kop tikken van tweedehandskleding, zelfgemaakte souvenirs en andere prullaria. Of gewoon even in het gras relaxen met maté, dat is wat de porteños hier doen. 
 

Winkelcentra Buenos Aires

 
Galerías Pacífico
Galerías Pacífico wordt vaak aangemerkt als een van de mooiste winkelcentra van Zuid-Amerika. Dit heeft alles te maken met de schitterende architectuur van het gebouw. De plafonds zijn opgesierd met fresco's van verschillende Argentijnse kunstenaars en het pand uit de 19e eeuw is klassiek ingericht. Locatie: op de hoek van Avenida Florida en Calle Cordoba
 
Buenos Aires Design
Naast het Culturele Centrum van Recoleta (naast de begraafplaats) vind je de Buenos Aires Design Mall. Een ondergrondse winkelcentrum dat tientallen designmeubel winkels herbergt. Breng je een bezoek brengt aan de begraafplaats en het naastgelegen kerkje Iglesia de Nuestra Señora del Pilar? Loop dan even dit winkelcentrum in en laat je verrassen door Argentijnse design. Locatie: Avenida Pueyrredón 2501
 
Patio Bullrich
Gevestigd in een 150 jaar oud gebouw geldt Patio Bullrich als één van de meest exclusieve winkelcentra van Buenos Aires. Oorspronkelijk gebruikt als veilinghuis voor paarden en vee, werd het gebouw in 1988 gepresenteerd als exclusief winkelcentrum. In Patio Bullrich bevinden zich verscheidene restaurants en je vindt er ook een bioscoop. Locatie: Libertador 750
 
Abasto Shopping
Dit winkelcentrum vinden we nabij het station Once. Het is een modern en groot winkelcentrum met vooral (sport)kledingwinkels. In 1934 werd het gebouw neergezet en gebruikt als markt om in 1998 omgebouwd te worden tot winkelcentrum. Op de bovenste verdieping bevinden zich fastfoodrestaurants en een amusementspark. Locatie: Avenida Corrientes 3247 
 
Recoleta Mall 
Vanuit dit winkelcentrum kun je zo de begraafplaats van Recoleta zien liggen. Geopend in 2011 is ze een van de nieuwste winkelcentra van de stad. Recoleta Mall biedt veel bekende merken zoals Levi's en Rip Curl. Er zit ook een vestiging van Freddo's, één van de lekkerste ijssalons van Buenos Aires. Ook kun je heerlijk lunchen bij Pani's op de begane grond naast de McDonalds. Locatie: Vincente López 2050 - Recoleta
 

Leer in Buenos Aires


Behalve heerlijk vlees zorgen de Argentijnse koeien ook voor prachtig leer. Volledige koeienhuiden gaan in Buenos Aires met regelmaat van hand tot hand. Dit kun je met eigen ogen bekijken op markten als Feria de San Telmo. Ook in de winkel Calma Chicha in Palermo worden hele huiden verkocht, net als stoelen, weekendtassen en zitzakken...alles van leer. Naast koeienleer is er ook nog leder dat gemaakt wordt van capybara's. Dit is een groot muisachtig dier uit Argentinië. Let op. Het beste leer wordt geëxporteerd en kijk goed wat je koopt wel echt leer is en geen namaak. 
 
In Calle Murillo vind je veel lederwinkels. Wat ze hier verkopen is niet altijd volgens de laatste mode, maar als je goed zoekt kun je vaak wel iets van je gading vinden. Wil je een op maat gemaakte leren jas? Dan kun je terecht bij Bettina Riza (Maipu 929) Je wordt hier helemaal opgemeten en binnen 36 uur heb je je eigen, handgemaakte jas! Een van de grootste Argentijnse leermerken is Prüne. De winkels, met een collectie van schoenen, tassen en jassen, zijn vaak gevestigd in Argentijnse winkelcentra.
 
 

Terug naar introductie Buenos Aires


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring