Reizen Suchitoto (El Salvador)

De culturele hoofdstad van El Salvador is voor toeristen één groot warm bad. Geplaveide straatjes, historische wijken, panoramische vergezichten, galerijen en cultuurfestivals dragen hier allemaal aan bij. Net als het nabijgelegen Lago Suchitlán en een tweetal watervallen waar je een verfrissende duik kunt nemen. 

Keienstraatje in Suchitoto

Heerlijk slenteren in het oude centrum
Suchitoto heeft een klein maar zeer aantrekkelijk centrum. Natuurlijk is er een centraal plein met een passende kerk. De spierwitte Iglesia de Santa Lucía is een mooie verschijning aan de Plaza Central. Een paar blokken ten noordwesten van de kerk ligt Parque San Martín. Dit lommerijke plein kijkt uit op het Lago Suchitlán. Het centrum van Suchitoto bestaat verder uit een aantal historische wijkjes die gebouwd zijn na de Spaanse periode. Eén daarvan is El Barrio el Centro waar de eerdergenoemde Iglesia Santa Lucía deel van uitmaakt. Fijn om af te struinen is ook de voormalige ambachtswijk Santa Lucía, te herkennen aan de keienstraatjes en bescheiden huisjes. 
 
Afkoelen in Lago Suchitlán en de watervallen
Het is maar een paar kilometer van het oude centrum: Lago Suchitlán. Naar het meer lopen is aan te bevelen, want het is een aangename wandeling (zeker bergafwaarts) die je via de Avenida 15 de Septiembre voert door landelijke buitenwijkjes die opgevolgd worden door een bosrijke omgeving. Onderweg loop je ook tegen verschillende miradores aan, gemaakt voor foto's. Eenmaal beneden aangekomen kun je met een bootje het meer op, relaxen op het grote terras aan de oevers of misschien wel een verfrissende duik nemen want dat kan in dit meer. Wist je dat het kunstmatige meer (aangelegd in 1973) elektriciteit opwekt voor ruim een half miljoen Salvadorianen? Afkoelen kan ook goed bij Cascada los Tercios. Deze waterval onderscheidt zich door zijn bijzondere zeshoekige stenen waarlangs het water naar beneden klettert. Nog geschikter voor een zwempartij is Salto el Cubo, een andere bekende waterval in de regio. 

Teatro de las Ruinas in Suchitoto

Cultuur en festivals
Suchitoto staat bekend als het culturele bolwerk van El Salvador. Het is niet moeilijk voor te stellen dat kunstenaars en creatievelingen zich thuis voelen in deze inspirerende stad met zijn artistieke ambiance. Festival Permanente de Arte Cultura, ooit opgezet door de cineast Alejandro Cotto, past helemaal in dit plaatje. Tijdens dit jaarlijkse festival in februari treden nationale en internationale artiesten op in het charmante Teatro de las Ruinas. In dit theater, neem er sowieso een kijkje, kan dan genoten worden van opera, symfonische orkesten, poëzie en theater. Maar ook de rest van het jaar is er veel te beleven op cultureel vlak. Overdag kun je bijvoorbeeld een tour doen waarbij je kunstgalerietjes bezoekt die her en der over de stad verspreid liggen. Suchitoto heeft ook een revolutionaire ziel wat teruggaat tot de burgeroorlog toen guerilleros zich ophielden in de nabijgelegen bergen. Deze oud-guerilleros kun je spotten in een aantal door hen gerunde bars waar stevige drankjes en Che Guevara hand in hand gaan.
 

Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over El Salvador