Turrialba is vooral bekend als wildwaterbestemming. Te danken aan de nabijheid van rivieren waaronder de vermaarde Río Pacuare. Maar er is meer te beleven. In de omgeving bevinden zich ook de Turrialba-vulkaan en de belangrijkste precolumbiaanse vindplaats van Costa Rica. Desalniettemin wordt het rustieke Turrialba in het groene hart van de Centrale Hoogvlakte nog niet overlopen door toeristen. Een ideale bestemming dus voor zowel natuur- als actiezoekers.

Raftcentrum

Turialba, een stad van circa 35.000 inwoners, is een belangrijk vertrekpunt voor wildwatervaren. Sommige wildwatervaarders ondernemen een dagtrip vanuit San José. Anderen strijken juist meerdere dagen neer in Turrialba. Bij Turrialba liggen twee rivieren die garant staan voor verschillende stroomversnellingen: de rivieren Reventazón en Pacuare. Deze laatste wordt gerekend tot één van de vijf beste wildwaterrivieren ter wereld. Tochten zijn er in alle soorten en maten: van makkelijk (klasse I) tot zeer uitdagend (klasse IV). Maar het is zeker niet alleen de adrenalinekick die het wildwatervaren op de Pacuare rivier zo boeiend maakt. Wie het voor elkaar krijgt om niet uit de boot te kieperen, heeft een eersteklasuitzicht op watervallen, kloven en andere natuurwonderen.  

Nationaal Park Vulkaan Turrialba

Op maar 15 kilometer van Turrialba bevindt zich de tweede hoogste vulkaan van Costa Rica: Volcán Turrialba. Deze 3.340 meter hoge vulkaan maakt deel van Parque Nacional Volcán Turrialba. Een nationaal park dat vreemd genoeg tot een van de minst bezochte nationale parken van Costa Rica behoort. Ondanks de machtige vulkaan. Deze 'slapende' vulkaan zorgt nog steeds voor vuurwerk. Zo kleurde de vulkaanuitbarsting van 20 mei 2016 de stad en omgeving volledig zwartgrijs. En in 2014 was er een uitbarsting met as en rookpluimen die helemaal tot San José zou reiken. Maar het is goed om te weten dat de laatste echt serieuze eruptie plaatsvond in 1866. Wat betreft flora wordt het nationale park grotendeels gedomineerd door groen nevelwoud. Dichtbij Turrialba vind je ook nog Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza, afgekort als CATIE. Dit centrum voor tropische landbouw is een waar feest voor botanisten en tuiniers. 

Precolumbiaanse vindplaats

Hoewel Costa Rica niet direct bekend staat om zijn precolumbiaanse vindplaatsen zijn ze er wel degelijk. De grootste daarvan is Monumento Nacional Guayabo. Deze vind je in de omgeving van Turrialba op de zuidhelling van de Volcán Turrialba. Het gebied zou bewoond zijn tussen 1000 v.Chr en 1400. Men vermoedt dat er toen 10.000 inwoners woonden. Bewaard gebleven zijn o.m. graven, petrogliefen, aquaducten en wegen. Goed, je kunt het niet vergelijken met de Mexicaanse of Guatemalteekse vindplaatsen maar bijzonder is deze mysterieuze vindplaats in Costa Rica wel. Zo blijft de vraag open staan waarom de stad plotseling verlaten werd vlak voor de komst van de Spanjaarden.   


 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring