Voor veel Bolivianen de mooiste stad van Bolivia: Sucre. Bezaaid met sneeuwwitte koloniale gebouwen kent Sucre één van de best bewaarde historische centra van Zuid-Amerika. Naast de koloniale charme van de kerken, kloosters en pleinen is Sucre simpelweg een aangename plaats om als reiziger te vertoeven. Sucre heeft met Parque Cretácico nog een andere troef. Het park herbergt de grootste collectie bewaarde dinosaurus voetstappen ter wereld.  

Stad met verschillende (bij)namen
Voordat Sucre zijn huidige naam kreeg, heeft de stad veel verschillende namen gekend. De Spanjaarden stichtten de stad begin 16e eeuw als La Plata vanwege al het zilver dat in de vallei werd gevonden. Later werd ze omgedoopt tot Charcas en Chuquisaca naar de gebieden waar de stad toen toe behoorde. Tot de 18e eeuw was de het juridische, religieuze en culturele hart van de regio. De huidige naam is te danken aan de revolutionaire leider Antonio José de Sucre. In 1839 werd Sucre de hoofdstad van Bolivia. Hoewel de regering reeds in 1898 naar La Paz verhuisde is Sucre nog steeds de capital van Bolivia, hoewel velen tegenwoordig anders denken. 
Sucre kent ook verschillende bijnamen. Wie de stad nadert en haar witte gebouwen zien opdoemen zal haar bijnaam 'witte stad' goed kunnen volgen. Dat de gebouwen zo wit en smetteloos zijn, heeft te maken met Andalusische invloeden en in het bijzonder regeringsvoorschriften die voorschrijven dat ze elk jaar geverfd moeten worden. 

Koloniale hoogtepunten van Surce
La Ciudad Blanca de Las Americas kent een verscheidenheid aan koloniale hoogtepunten. Niet te missen is La Casa de la Libertad, een koloniaal paleis waar in 1825 de onafhankelijk van Bolivia werd uitgeroepen. Bezoek ook zeker Iglesia de la Merced waar je vanaf de toren fraai uitkijkt over heel de stad. Een andere fraaie mirador is La Recoleta, plein met een fantastisch uitzicht over de stad. Je vindt er ook een museum en een 16e eeuws franciscaans klooster dat een aantal prachtige kunstwerken herbergt. Een ander interessant museum is Museo Textil Etnográfico waar je karakteristieke Boliviaanse kledingstukken en traditionele weefkunst kunt bekijken. Nog een aanrader op museumgebied is het antropologische museum waar je van alles leert over de inheemse culturen en de koloniale historie van Sucre.

Buiten Sucre: dinosaurussporen en zondagmarkt van Tarabuco
Net buiten het centrum van Sucre vinden we het Dinosauruspark Cal Orcko, de grootste vindplaats van dinosauriërsporen ter wereld. De circa 5000 dino voetstappen zijn bewaard gebleven dankzij lava uit een nabij gelegen vulkaan en werden per toeval ontdekt door medewerkers van een cementfabriek. In het park kun je verder prehistorische planten, dierfossielen en nagemaakte dinosaurussen op ware grootte bekijken. Op 65 km van Sucre vind je een van de meest gevarieerde markten van Zuid-Amerika die op zondag wordt gehouden in het plaatsje Tarabuco. Om je te begeven tussen de lokale bevolking in traditionele kleding gestoken, is een al een bijzonder kleurrijk schouwspel. Verwachten uiteenlopende soorten textiel met de meest bijzondere motieven en het zou eeuwig zonde zijn als je hier niet je slag slaat. Naast ponchos en hoeden kun je er ook cocabladeren kopen, maar neem ze niet mee naar huis...


Reisbestemmingen Bolivia

Natuurparken Bolivia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2019 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring