De culturele hoofdstad van El Salvador is voor toeristen één groot warm bad. Geplaveide straatjes, historische wijken, panoramische vergezichten, galerijen en cultuurfestivals dragen hier allemaal aan bij. Net als het nabijgelegen Lago Suchitlán en een tweetal watervallen waar je een verfrissende duik kunt nemen. 

Keienstraatje in Suchitoto

Heerlijk slenteren in het oude centrum van Suchitoto

Suchitoto heeft een klein maar zeer aantrekkelijk centrum. Natuurlijk is er een centraal plein met een passende kerk. De spierwitte Iglesia de Santa Lucía is een mooie verschijning aan de Plaza Central. Een paar blokken ten noordwesten van de kerk vinden we Parque San Martín, een lommerrijk plein dat uitkijkt op het Lago Suchitlán. Het centrum van Suchitoto bestaat verder uit een aantal historische wijkjes die ontstaan zijn na de Spaanse periode. Eén daarvan , en fijn om af te struinen, is de voormalige ambachtswijk Santa Lucía. Makkelijk herkenbaar te herkennen aan z'n keienstraatjes en bescheiden huisjes. 
 

Afkoelen bij Lago Suchitlán en de watervallen

Het is maar een paar kilometer van het oude centrum: Lago Suchitlán. Naar dit zeer mooie meer lopen is bepaald geen straf. De aangename wandeling voert bergafwaarts via de Avenida 15 de Septiembre door landelijke buitenwijkjes opgevold door een bosrijke omgeving. Onderweg loop je aan tegen verschillende uitkijkpunten waar je fraaie plaatjes kunt schieten. Eenmaal beneden aangekomen kun je met een bootje (lancha) het meer op gaan, relaxen op het grote terras aan de oevers of misschien wel een verfrissende duik nemen. Wist je dat dit kunstmatige meer werd aangelegd in 1973 en elektriciteit opwekt voor meer dan een half miljoen Salvadorianen? Afkoelen kan ook bij de nabijgelegen watervallen. Een bijzondere verschijning vormt Cascada los Tercios. Met haar bijzondere zeshoekige stenen waarlangs het water naar beneden klettert een zeer fotogenieke verschijning. Houd er rekening mee dat in het droogseizoen de waterval droog kan staan. 

Teatro de las Ruinas in Suchitoto

Suchitoto: cultuurstad van El Salavador

Suchitoto staat te boek als het culturele bolwerk van El Salvador. Dat kunstenaars en creatievelingen zich in deze inspirerende en artistieke stad als een vis in het water voelen is goed voor te stellen. Festival Permanente de Arte Cultura past helemaal in dit plaatje. Ooit opgezet door de cineast Alejandro Cotto treden tijdens dit jaarlijkse cultuurfestival in februari nationale en internationale artiesten op in het charmante Teatro de las Ruinas. In dit theater (neem er sowieso een kijkje) kan dan genoten worden van opera, symfonische orkesten, poëzie en theater. Maar ook de rest van het jaar valt in Suchitoto genoeg te beleven op cultureel vlak. Overdag kun je met een tour de kunstgalerijen bezoeken her en der over de stad verspreid. Suchitoto kent ook een revolutionaire ziel die terugvoert naar de burgeroorlog toen guerilleros zich ophielden in de nabijgelegen bergen. Deze voormalige revolutionairen runnen nu een aantal bars waar stevige drankjes en Che Guevara hand in hand gaan.

 

Reisbestemmingen El Salvador

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring