De koloniale parel San Miguel de Allende werkt als een magneet op binnenlandse- en buitenlandse kunstenaars. San Miguel is de geboorteplaats van de onafhankelijkheidsstrijder Ignacio Allende wiens achternaam in de 19e eeuw werd toegevoegd aan de stad. In de daarop volgende eeuw ontwikkelde ze zich als een kunst- en cultuurstad voor Mexicaanse en buitenlandse kunstenaars. Tegenwoordig wordt de huidige populatie voor een aanzienlijk deel gevormd door buitenlanders wat zorgt voor een kosmopolitische sfeer. 

Kunstinstituten van San Miguel de Allende

De stad werd in 1542 gesticht door de monnik Juan de San Miguel die de stad doopte als San Miguel El Grande. In 1779 werd Ignacio Allende in de stad geboren, een vrijheidsstrijder die de opstand van Queretaro aanvoerde en zou uitgroeien tot een van de prominente Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijders. Hoewel hij de onafhankelijkheidsstrijd met de dood moest bekopen, werd zijn naam als eerbetoon in 1826 toegevoegd aan de stadsnaam. Ook de oprichting van de Escuelas de Bellas Artes in 1938  zou veel voor de stad betekenen, net als de stichting van Instituto Allende in 1951. Deze twee kunstinstituten trokken veel vermaarde nationale en internationale kunstenaars naar de stad zoals de schilder David Alfaro Siqueiros. 

Fotogeniek centrum met internationale sfeer

San Miguel de Allende is vermaard om zijn koloniale architectuur in de vorm van kerken en betoverende straten met kinderkopjes. Dankzij de status van Nationaal Monument is het niet toegestaan om in het centrum af te wijken van de koloniale stijl. Het mooie licht maakt San Miguel extra fotogeniek wat maakt dat de stad veel fotografen trekt die er de fraaie plaatjes voor het uitkiezen hebben. Prominente plekken vormen het centrale plein El Jardín en de Parroquia de San Miguel Arcángel, één van de meest gefotografeerde plekken van Mexico. San Miguel zou circa 15.000 buitenlanders tellen en dat zorgt voor een kosmopolitische sfeer in de galerijen, de restaurants en de hotels. De groep buitenlanders is divers maar wordt voor een aanzienlijk deel gevormd door Amerikaanse gepensioneerden. Ooit, toen kunstenaars voor een habbekrats naar de stad trokken, was de stad een budgetbestemming, maar die tijden zijn voorbij. 

Groene stad en thermale baden in omgeving San Miguel de Allende

Omgeven door heuvels is San Miguel de Allende een zeer groene stad bezaaid met bomen, bloemen en botanische tuinen. Op maar een paar kilometer van het centrum vinden we El Charco del Ingenio. Deze botanische tuin mag niet gemist worden vanwege haar bloemen en cactussen maar ook omdat ze een fraai uitkijkpunt vormt. Tot de attracties in de directe omgeving behoren ook de talrijke warmwaterbronnen. Sommige daarvan zijn getransformeerd tot commerciële zwembaden die in de weekenden uitpuilen van de Mexicaanse families. Voor wat meer rust kun je dan ook beter toeslaan op doordeweekse dagen. Een goed aangeschreven spa om te relaxen is La Gruta op een kleine 10 kilometer van San Miguel de Allende gelegen.

 


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring