De koloniale parel San Miguel de Allende werkt als een magneet op binnenlandse- en buitenlandse kunstenaars. Geboorteplaats van de onafhankelijkheidsstrijder Ignacio Allende wiens achternaam in de 19e eeuw werd toegevoegd aan de stad. In de daarop volgende eeuw ontwikkelde ze zich als een kunst- en cultuurstad voor Mexicaanse en buitenlandse kunstenaars. Tegenwoordig wordt de huidige populatie voor een aanzienlijk deel gevormd door buitenlanders. En dat zorgt voor een fijne kosmopolitische sfeer in een van de mooiste steden van Mexico. 


Kunstinstituten van San Miguel de Allende

Gesticht in 1542 door de monnik Juan de San Miguel werd de stad gedoopt als San Miguel El Grande. In 1779 werd Ignacio Allende geboren. Deze vrijheidsstrijder die de opstand van Queretaro aanvoerde, groeide uit tot een van de prominente Mexicaanse onafhankelijkheidsstrijders. De onafhankelijkheidsstrijd moest hij met de dood bekopen, maar zijn naam zou als eerbetoon in 1826 wel aan de stadsnaam toegevoegd worden. De oprichting van de Escuelas de Bellas Artes in 1938 en Instituto Allende in 1951 waren ook belangrijk wapenfeiten voor de stad,. Beide kunstinstituten trokken veel vermaarde nationale en internationale kunstenaars naar de stad. Een daarvan was de schilder David Alfaro Siqueiros (1896-1974), een van de beroemde Mexicaanse muralisten. 

Fotogeniek centrum met internationale sfeer

San Miguel de Allende is vermaard om zijn koloniale architectuur. Vooral kerken en betoverende straten met kinderkopjes. Dankzij de status van Nationaal Monument is het niet toegestaan om in het centrum af te wijken van de koloniale stijl. Het mooie licht maakt San Miguel extra fotogeniek. Veel fotografen trokken naar de stad die de fraaie plaatjes voor het uitkiezen hebben. Tot de prominente (fotogenieke) plekken behoren het centrale plein El Jardín en Parroquia de San Miguel Arcángel, één van de meest gefotografeerde plekken van Mexico. San Miguel zou circa 15.000 buitenlanders tellen en dat zorgt voor een kosmopolitische sfeer in de galerijen, de restaurants en de hotels. De groep buitenlanders is divers maar wordt voor een aanzienlijk deel gevormd door Amerikaanse gepensioneerden. Ooit, toen kunstenaars voor een habbekrats naar de stad trokken, was de stad een budgetbestemming, maar die tijden zijn voorbij. 

Groene stad en thermale baden 

Omgeven door heuvels is San Miguel de Allende een groene stad bezaaid met bomen, bloemen en botanische tuinen. Op maar een paar kilometer van het centrum vinden we El Charco del Ingenio. Een botanische tuin die niet gemist mag worden. Vanwege haar bloemen en cactussen, maar ook als fraai uitkijkpunt. Tot de attracties in de directe omgeving behoren ook talrijke warmwaterbronnen. Sommige daarvan zijn getransformeerd tot commerciële zwembaden die in de weekenden uitpuilen van de Mexicaanse families. Voor meer rust sla je dan ook toe op doordeweekse dagen. Een goed aangeschreven spa om te relaxen is La Gruta, dat op een kleine 10 kilometer van San Miguel de Allende is gelegen.

 


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring