San Juan del Sur is Nicaragua's populairste strandbestemming. Gelegen aan een perfecte halvemaanvormige baai trekt de badplaats een gemêleerd gezelschap van surfers, toeristen, expats en Nicaraguaanse families. Aantrekkelijk zijn ook de stranden die ten zuiden en ten noorden van de vissersplaats zijn gelegen. Je vindt hier niet alleen eersteklas surfstranden maar ook twee bekende broedplaatsen van zeeschildpadden. 

Van bescheiden vissersplaats tot hotspot

San Juan del Sur telt ruim 18.000 inwoners, een bonte mix van onder meer autochtone vissers en allochtone expats uit de VS, Canada en Europa. Begin 21e eeuw is het hard gegaan toen de badplaats internationaal bekend kwam te staan als een 'real estate hotspot'. Dit trok de nodige investeerders en expats aan die de kustlijn afspeurden voor een mooi plekje. De vissersplaats heeft in zijn geschiedenis eerder te maken gehad met een grote toestroom van buitenlandse bezoekers. Tijdens de Californische goudkoorts trokken duizenden Noord-Amerikanen vanuit omgeving New York naar de Caribische kust van Nicaragua waarvandaan ze de Río San Juan en het Meer van Nicaragua overstaken. Uiteindelijk werd vanuit San Juan del Sur de boot gepakt voor het laatste stuk naar Californië. Naar schatting zouden ruim 84.000 passagiers de vissersplaats hebben aangedaan en nog eens 75.000 op de weg terug naar New York. Dit alles eindigde met de komst van een spoorweg in de VS.  

Relaxte vibe 

Hoewel San Juan del Sur de laatste jaren flink aan de weg heeft getimmerd op het gebied van toeristische voorzieningen en onroerend goed voelt de badplaats nog steeds kleinschalig aan. San Juan del Sur bestaat feitelijk uit niet meer dan een strandstrook en drie blokken waar zich de meeste hotels, restaurants en bars bevinden en in een paar uur heb je het stadje dan ook wel in kaart gebracht. Verwacht in San Juan niet al te veel cultuur of bezienswaardigheden, het draait hier allemaal om het relaxte strandleven waar helemaal niets moet. Overdag genieten van de zon en 's avonds genieten van de zonsondergangen, al dan niet met verse kreeft en koude pilsjes. Als je de smaak te pakken hebt, kun je later op de avond het kleinschalige maar levendige nachtleven induiken. Ook dat is laagdrempelig met een dresscode die uit niet veel meer bestaat dan slippers en korte broeken. Reisvrienden maken is niet moeilijk in San Juan gezien de vele internationale toeristen en expats die in de Nicaraguaanse badplaats vertoeven. 

Surfen, hiken, canopy tours of een sunset cruise?

Is het lome strandleven van San Juan del Sur je iets te rustig, dan zijn er genoeg activiteiten te ondernemen. Veel surfers maken van San Juan hun basiskamp. In de badplaats zijn de nodige surfwinkels waar surfplanken en -materialen gekocht en gehuurd kunnen worden. Maar ook hiken behoort in San Juan tot de mogelijkheden? Een mooie beklimming is de heuvel iets ten noorden van San Juan die leidt naar een groot Christbusbeeld en een fraai uitzicht op de baai. Mooie uitzichten op de oceaan heb je ook met een canopy tour in de groene heuvels rondom San Juan del Sur. Met zijn prachtige zonsondergangen is een sunset cruise een must in San Juan. Vanuit een panga kun je al dobbelend op zee genieten van dit prachtige natuurfenomeen.   

(Surf)stranden en nestelende zeeschildpadden

Ten zuiden en ten noorden van San Juan del Sur liggen een aantal fraaie stranden in het verschiet die ook twee belangrijke broedplaatsen van zeeschildpadden herbergen. In zuidelijke richting vind je bijvoorbeeld Playa el Coco. Dit strand is niet alleen een heerlijke plek om te zwemmen of te vissen maar bevindt zich ook nabij La Flor. Dit reservaat is één van de vier broedplaatsen van zeeschildpadden aan de Pacifische kant van het continent Amerika. Voor wie de arribadas (broedplaatsen voor zeeschildpadden) met eigen ogen wil bekijken, moet toeslaan ergens tussen juli en februari, het broedseizoen. Nog spectaculairdere stranden en golven vind je ten noorden van San Juan del Sur. Surfers van alle niveaus trekken hier naar Playa Maderas vanwege de constante en toegankelijke golven. De echte profs trekken echter verder noordelijk naar de ruige golven van beroemde surfhotspot Popoyo. Verder noordelijk ligt de tweede broedplaats van zeeschildpadden: Chacocente. Deze is minder toegankelijk dan La Flor maar daarom niet minder spectaculair. Naast de broedplaatsen herbergt het reservaat ook aantrekkelijke (lege) stranden en een interessante flora en fauna waar tropisch wouden en reptielen deel van uitmaken. 

 


Reisbestemmingen Nicaragua

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring