San Cristóbal de las Casas is de meest bekoorlijke stad van het inheemse Chiapas. De koloniale stad bevindt zich in een vallei op een hoogte van ruim twee kilometer in het zuidoosten van Mexico niet al te ver van de Guatemalteekse grens. De oude stad wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes, smalle geplaveide straatjes en gezellige pleintjes. In San Cristóbal kun je de Maya-leefstijl nog volop proeven in de vorm van kleurrijke markten en omringende Maya-dorpjes en haar  inwoners zijn erg vriendelijk in de omgang met toeristen. San Cristóbal is ook een populaire reisbestemming vanwege de nabijgelegen beroemde Mayastad Palenque.

Bartolomé de las Casas en de Zapatistas

San Cristóbal de las Casas werd in 1528 gesticht door Diego de Mazariegos. In eerste instantie werd het plaatsje Ciudad Real genoemd maar na de onafhankelijkheid van Mexico kreeg de stad haar huidige naam. De plaats is vernoemd naar Bartolomé de las Casas, een geestelijke die zich inzette voor de rechten van de inheemse bevolking. In de koloniale tijd was San Cristóbal de hoofdstad van de staat Ciapas dat toen nog tot Guatemala behoorde. De stad raakte deze status kwijt in 1892 kwijt omdat ze zich bleef verzetten tegen de toetreding tot Mexico. Verzet was er ook van de Zapatistas die de stad bezetten op 1 januari 1994, de dag waarop de NAFTA overeenkomst inging. Sinds deze opstand is er een soort van links georiënteerd, revolutionair toerisme ontstaan, het zogenaamde 'Zapaturismo'. Zo zijn er Zapista winkels die EZNL shirts en andere revolutionaire artikelen verkopen. Wat de Zapatistas uniek maakt is hun vrijwel geweldloze manier van verzet voeren als we de blokkades even achterwege laten. Ze uiten zich voornamelijk via posters in de stad en social media. 

Slenteren door het koloniale centrum

Het is een feest om door het oude centrum van San Cristóbal de las Casas te slenteren dat door sommigen zelfs als het fraaiste historisch centrum van Mexico wordt genoemd. Door de straten met keien, koloniale gebouwen, prachtige parken en traditionele kiosken doet het dorps aan. San Cristóbal is daarnaast represenatief voor de mix van etniciteit van de Chiapas regio; op elke hoek van de straat zie je weer een andere gezichtskleur en kledingstijl. Een goed vertrekpunt voor je verkenning van het historisch centrum vormt Plaza 31 de Marzo. Het hart van de stad wordt omringd door een kluster van koloniale gebouwen waarvan de 16e eeuwse felgekleurde kathedraal en het Hotel Santa Clara, ooit gebouwd voor Diego de Mazariegos hoogtepunten vormen. Aan dit plein krijg je zittend op een bankje een goed beeld van het dagelijkse leven en de inheemse schoenpoetsers en frisdrankverkopers die je hier aan het werk ziet, leven volledig van de toeristen. Ook de 16e eeuw kerk Santo Domingo is met zijn indrukwekkende voorgevel een hoogtepunt, en dan vooral in de avond wanneer ze prachtig verlicht wordt. Stap ook binnen om je te vergapen aan het interieur dat rijkelijk versierd is met gouden elementen.


De inheemse bergdorpjes Chamula en Zinacantan

Voor veel reizigers vormen de uitstapjes naar de dorpjes Chamula en Zinacantan hoogtepunten van hun bezoek aan San Cristóbal. Chamula en Zinacantan zijn traditionele Tzotzil-dorpjes die hun Maya-cultuur hebben behouden. De dorpen beschikken over een eigen leger en politiemacht en de Mexicaanse overheid heeft weinig in de melk te brokkelen in deze dorpen. In het dorpje Chamula is vooral een bezoek aan de kerk een indrukwekkende ervaring, met Maya families die frisdrank en levende kippen offeren. Deze kippen worden met veel kabaal de nek omgedraaid en nadat ze het loodje hebben gelegd, neemt iedereen een slok frisdrank gevolgd door een enorme boer. Waarom? Zo jaag je boze geesten weg. Houd er rekening mee dat het in de kerk ten strengste verboden is om foto's te nemen. Ook aan te bevelen in Chamula is een bezoek aan een lokale leider. Of bezoek in Zinacantan een lokale Maya familie die je laat zien hoe ze authentieke klederdracht maken en tortillas produceren. En heb je de smaak te pakken, dan kun je het ook zelf proberen met behulp van de familie. 

Natuuruitstapjes in de Chiapas regio

Tal van mooie natuuruitstapjes en prachtige wandelingen liggen in het verschiet vanuit San Cristóbal. Op maar 10 minuten van San Cristóbal vinden we Reserva Ecológica Huitepec, een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Of bezoek Cañon de Sumidero, een schitterende kloof waar je met een bootje doorheen kunt varen en met een beetje geluk krokodillen, apen en gieren kunt spot. Ook een wandeling langs de bovenkant van de kloof is fantastisch vanwege het fraaie uitzicht. De natuurpracht van Agua Azul is evenmin te missen. Het gebied halverwege de weg naar Palenque is namelijk gezegend met watervallen met helderblauw water. Zó blauw dat het bijna pijn aan je ogen doet - een schitterend plaatje!. De omgeving heeft veel avontuurlijke activiteiten in petto en ook het eco- en adventure-toerisme is goed vertegenwoordigd. Zo kun je er hiken, mountainbiken, abseilen, parasailen en paardrijden. 

 


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring