Reisinspiratie voor San Agustín

Alleen de weg al naar San Agustín is de moeite waard. Het prachtige groene landschap met haar heuvels, kleine dorpjes en weidse uitzicht over de rivieren zijn een feestje om door heen te rijden. Maar San Agustín is vooral bekend vanwege de metershoge geheimzinnige sculpturen die er gevonden zijn. Gelegen op een hoogte van 1730 meter en tegenwoordig ruim 32.000 mensen tellend kent San Agustín de grootste begraafplaats ter wereld. 

Historie en ligging
San Agustín werd in 1752 gesticht door Alejo Astudillo, maar het werd al snel vernield door inheemse volken. De stad zoals we haar nu kennen werd in 1790 gesticht door Lucas de Herazo en Mendigaña. San Agustín bevindt zich in de provincie Huila waar twee belangrijke rivieren hun oorsprong vinden: de Magdalena rivier en de Cauca. Deze twee rivieren waren vroeger een belangrijke verkeersader voor twee inheemse stammen die meer dan 5000 jaar geleden in het gebied woonden. Deze stammen maakten gebruik van de rivier om goederen te transporteren en kwamen er om handel te drijven maar ook voor het begraven van hun doden en met name dat laatste is San Agustín bekend om.

De mysterieuze beelden van San Agustín
Er zijn in de regio meer dan 500 archeologische vondsten gedaan. Het zijn niet zozeer de grafkamers die de interesse van de bezoekers wekken, maar de metershoge sculpturen waarvan het grootste beeld zeven meter hoog is. De beelden zijn gemaakt van vulkanisch steen en kennen verschillende afbeeldingen. Veelal zijn het antropomorfische figuren, dus half mens en half dier. Maar er zijn ook beelden van enkel apen, jaguars, slangen, krokodillen en adelaars waarvan men vermoedt dat ze heilig waren voor de volken die er leefden. Al voordat de Spanjaarden en andere Europeanen naar Colombia kwamen, waren de volkeren die in Huila woonden verdwenen. Zij hadden geen geschreven taal en het is dan ook vooral gissen naar de betekenis van de beelden. Dit zorgt er wel voor dat de plaats extra bijzonder en geheimzinnig is. De metershoge sculpturen zijn wonderbaarlijk goed bewaard gebleven en niemand die met zekerheid de betekenis weet. Men denkt dat in de groene heuvels rondom San Agustín nog veel meer beelden en tombes begraven liggen.
 
 
 
 

 


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring