Quetzaltenango, kortweg Xela, is een ideale stad voor onafhankelijke reizigers. Xela is een representatieve Guatemalteekse stad met een inheems karakter, een bovengemiddeld cultureel aanbod en veel studenten. Daarnaast is de tweede stad van Guatemala de afgelopen decennia uitgegroeid tot één van de populairste plekken van Midden-Amerika voor vrijwilligerswerk en Spaanse lessen. Een troef is ook het hoogland rondom Xela dat wordt gerekend tot de mooiste delen van Guatemala. Dit gebied nodigt met haar vulkaanlandschappen, het kratermeer Chicabal en authentieke Maya-dorpjes uit tot excursies. Dit alles tezamen maakt Quetzaltenango tot één van de veelzijdigste en puurste steden van Guatemala. 

Parque Centro America in Quetzaltenango
 

Maya's, Spanjaarden en Duitsers 

In de 14e eeuw werd het huidige Quetzaltenango veroverd door de Quichés op het Mam-volk. De Spanjaarden op hun beurt namen de stad, toen Xelajú geheten, over in 1520. Hier ging een legendarische slag aan vooraf tussen de Spaanse veroveraar Pedro de Alvarado en de Quiché-aanvoerder Tecún Umàn. De laatste werd hierbij gedood, maar toch is Tecún Umàn tot op de dag van vandaag een nationale held. Van 1838 tot 1840 zou Quetzaltenango de hoofdstad worden van de toen nog onafhankelijke staat Los Altos. Niet veel later zou Quetzaltenango heroverd worden door het Guatemalteekse leger. Aan het einde van de 19e eeuw zou een bloeiende koffieperiode aanbreken en Quetzaltenango werd toen een belangrijk centrum van handel en cultuur. De welvaart die daarmee gepaard ging, trok veel Spaanse, Italiaanse én Duitse handelaren aan. Dit maakte dat Quetzaltenango eind 19e eeuw niet onderdeed voor Guatemala-Stad. Dit alles werd letterlijk weggevaagd door de aardbeving van 1902.  

Neoclassistische architectuur en studentenambiance

Na de allesverwoestende aardbeving werd het beeld van welvaart en zelfvertrouwen weer snel hersteld met in het oogspringende neoclassistische architectuur. Toch zou de dynamiek en welvaart van de gouden koffieperiode nooit meer terugkeren. Quetzaltenango ontwikkelde zich daarna tot een gemoedelijke provinciestad. De stad kan nog wel op onderwijsgebied wedijveren met Guatemala-Stad, want studenten uit het heel het land en buiten Guatemala komen af op de goed aangeschreven universiteiten en privéscholen. Dit tezamen met de buitenlandse taalstudenten maken Quetzaltenango een onvervalste studentenstad die veiliger en overzichtelijker is dan Guatemala-Stad. De Guatemalteekse studentsfeer kun je opsnuiven in het intieme El Cuartitito in Zona 1. In dit barretje kun je een klein hapje eten, een Guatemalteekse kwaliteitskoffie drinken of even snel je mail checken. De aanblik van Parque Centro América, het stadshart van de stad, wordt voor een deel bepaald door de ietwat gekunstelde en niet al te oude Griekse zuilen. Maar het loont zeker de moeite om verder te kijken dan het centrale plein. Steek bijvoorbeeld een van de nabijgelegen charmante, stijgende straatjes in die in de frisse ochtenden vreemd genoeg een sfeer kunnen oproepen van een Duitse stad in wintertijd. Verwacht overigens in Xela niet een verscheidenheid aan mooie gebouwen aan te treffen, want dan kom je bedrogen uit. 

De omgeving van Quetzaltenango

In de omgeving van Quetzaltenango liggen tal van leuke uitstapjes in het verschiet. Zo kun je de nabijgelegen inheemse dorpjes Salcajá, San Andrés Xecul en Olintepeque met hun kleurrijke markten en rituelen bezoeken. Als je gaat met een lokale bus zal je je ogen uitkijken wanneer families geheuld in traditionele kleding vergezeld met dieren onverstoorbaar ziet binnen en buiten stappen. Op natuurgebied ligt er ook van alles in het verschiet. Gezien de vele vulkanen in de omgeving zijn er verscheidene warmwaterbronnen voorhanden. Een daarvan is Fuentes Georginas die magisch is gelegen in de heuvels, een heerlijke plek om even bij te komen na een intensieve week Spaans leren of misschien wel na het beklimmen van een vulkaan. Een toegankelijke vulkaan om te beklimmen is de 2900 meter hoge Volcán Chicabel. Boven in de krater van deze uitgedoofde vulkaan bevindt zich een prachtig groen kratermeer. Op de top wacht je ook een magistrale mirador die helemaal uitkijkt op de vulkanen Tacaná (4092 meter) en Tajumulco (4220 meter) die deel uitmaken van het uiterst westelijk gelegen departement San Marcos.       


Taalcursus combineren met vrijwilligerswerk 

Quetzaltenango is ook de tweede stad van Guatemala als het gaat om Spaanse cursussen en Xela geldt als één van de populairste en voordeligste bestemmingen van Latijns-Amerika om Spaans te leren. Toch loop je in Xela veel minder snel buitenlanders tegen het lijf dan in Antigua. Wat Xela uniek maakt, is het grote aanbod vrijwilligerswerk dat door buitenlandse studenten vaak gecombineerd wordt met Spaanse lessen. De sociale projecten zijn meestal gericht op de lokale indianengemeenschap Maya-Quiche en kunnen van alles omvatten: het onderwijzen van kinderen, het verzorgen van medische ondersteuning of het maken van websites, het zijn maar een paar voorbeelden. Maar ook als je betaald werk zoekt zijn er mogelijkheden; de populairste (betaalde) optie is het geven van Engelse lessen. 

 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring