Het Zuid-Mexicaanse Oaxaca is bij uitstek één van die steden waar je de Mexicaanse en inheemse cultuur optimaal kunt ervaren. De hoofdstad van de gelijknamige staat bevindt zich in een gebied dat ooit beheerst werd door de Zapoteken en Mixteken en rondom de stad liggen verscheidene interessante vindplaatsen die hieraan herinneren waaronder het machtige Monte Albán. De inheemse sfeer kan ook volop teruggevonden worden op de kleurrijke stadsmarkten van Oaxaca. Het aangename koloniale centrum met zijn fraaie barokkerken en musea is een feest om af te struinen. En laten we de verfijnde keuken van Oaxaca niet vergeten, vermaard om zijn variëteit aan moles en andere culinaire Mexicaanse klassiekers die er hun oorsprong hebben.    

Centrale plein van Oaxaca

Zapotheken en prominente politici

Rond 500 v.Chr. begon de geschiedenis van Monte Albán met de Olmeken. De stad, op 10 kilometer van het huidige Oaxaca, kwam tussen 500 en 700 n.Chr. in handen van de Zapoteken en in deze periode zou het uitgroeien tot één van de belangrijkste steden van Meso-Amerika. Tussen 750-800 verloor de stad echter aan belang met als gevolg dat Monte Albán rond 800 nagenoeg verlaten was. Hierna brak de periode van de Mixteken aan die rond de 15e eeuw werden opgevolgd door de Azteken. Met de komst van de Spanjaarden in 1521 eindigde de inheemse heerschappij. Acht jaar later bouwden de Spanjaarden het huidige Oaxaca die overigens zo pas in 1872 is gaan heten. In 1806 werd iets ten noorden van Oaxaca Benito Juárez geboren. Deze liberaal, een afstammeling van de Zapoteken, werd niet alleen gouveneur van Oaxaca maar zou het in 1858 ook tot president van Mexico schoppen. De meest geliefde president van Mexico woonde tussen 1818 en 1828 in Oaxaca en het huis waar hij woonde (nu een museum) kun je bezoeken. En dan is er nog een andere zeer prominente politicus uit Oaxaca die daadwerkelijk in de stad geboren werd. Het gaat om Porfirio Díaz, de langstzittende president van Mexico, hoewel niet altijd volledig democratisch.  


Inheems feest Oaxaca

Inheems bolwerk

Oaxaca kent een sterk inheemse signatuur, meer nog dan andere grote Mexicaanse steden. Dit heeft veel te maken met de grote populatie inheemse gemeenschappen. Van de 65 etnische groepen die Mexico rijk is, leven er 18 in het Oaxacagebied. De grootste groep vormen de Zapoteken, gevolgd door de Mixteken. Deze grote inheemse populatie valt deels te verklaren door de geïsoleerde ligging van de staat Oaxaca waar de indianen na de komst van de Spanjaarden relatief goed hun cultuur konden voortzetten. Of je nu door de stad loopt, een van de markten bezoekt, het nabijgelegen Monte Albán bezoekt of in juli met je neus in het sprankelende Guelaguetza festival valt, de indiaanse wortels zijn alom aanwezig. Als je inheemse sfeer wilt opsnuiven, ga dan op een zaterdag (de meest levendige dag) naar de Mercado de Abastos. Op de grootste markt van Mexico zul je in plaats van Spaans een verscheidenheid aan inheemse talen voorbij horen komen. Of bezoek voor inheemse erfgoed het nabijgelegen Monte Albán dat spectaculair op een heuveltop is gelegen uitkijkend op de Oaxacavallei. De voormalige Zapoteekse hoofdstad herbergt uitgestrekte groene velden, piramides en spectaculaire balspelplaatsen, verplichte kost voor een ieder die Oaxaca aandoet! 
 

Koloniale hoogstandjes van Oaxaca

Het historische centrum van Oaxaca maakt sinds 1987 deel uit van het Werelderfgoed van Unesco. Het hart wordt gevormd door het geriefelijke Zócalo. Dit kleurrijke centrale plein is een heerlijke plek om rond te hangen en je ogen de kost te geven. Het is de plek waar indiaanse groepen hun handgemaakte spulletjes verkopen, inwoners elkaar ontmoeten, waar Mexicaanse jonge mannen azen op vrouwelijke toeristen en waar demonstraties en talloze andere activiteiten plaatsvinden. Aan het plein staan een aantal eyecatchers zoals de kathedraal en het regeringspaleis. Van de vele kerken die Oaxaca telt, is Templo de Santo Domingo de fraaiste. Dit voormalige 16e eeuwse klooster met vulkaanbestendige dikke muren wordt geroemd om zijn weelderige barokinterieur. Grenzend aan Templo de Santo Domingo vind je ook gelijk het interesantste stad van de stad gericht op de cultuur van Oaxaca van het pre-hispaanse tijdperk tot het heden. In dezelfde omgeving bevindt zich een botanische tuin met alle planten uit de Oaxaca regio waaronder natuurlijk cactussen en agave planten. 

Gastronomie Oaxaca

Culinaire versnaperingen van Oaxaca

Culinair valt er ook van alles te beleven in Oaxaca. Sterker nog, van alle Mexicaanse staten zou de keuken van Oaxaca zelfs het meest divers en verfijnd zijn. Tot de typische specialiteiten behoren de blandas (de regionale tortilla), oaxaqueña pasilla (een geurige chilisaus)frijoles negras (zwarte bonen), mais en niet te vergeten de mole (een chocoladeachtige saus) waarvan Oaxaca er maar liefst negen telt. Voor een echte culinaire onderdompeling mogen ook de insecten niet ontbreken in Oaxaca. Agave wormen, mieren en sprinkhanen, zowel te vinden op de markten als in de duurdere restaurants, vinden gretig aftrek in Oaxaca. En probeer ook zeker het geliefde lokale drankje mezcal dat het wereldberoemde tequila van de troon heeft gestoten. Beide drankjes worden gemaakt van de agaveplant maar in tegenstelling tot tequila wordt mezcal op natuurlijke wijze bereid. En dat heeft zo zijn voordelen, want je kunt er veel meer van drinken zonder dat vergiftiging optreedt...Een van de 23 mezcalsoorten die je zou kunnen uitproberen is Los Amantes afkomstig van de oudste mezcalaría van Oaxaca.

Stranden en binnenland van Oaxaca

In de staat Oaxaca zijn verscheidene interessante plekken te vinden, zowel in het binnenland als aan de kust. Met afstand de interessantste archeologische vindplaats is het eerder genoemde Monte Albán. Op de tweede plaats komt Mitla. Hier werd beduidend minder bewaard gebleven, aangezien de Spanjaarden veel tempels afbraken voor de bouw van hun eigen tempel, Iglesia de San Pablo, die tegen het complex werd aangebouwd. Toch staan er nog een aantal precolumbiaanse gebouwen die het bekijken waard zijn, waaronder Grupo de las Columnas, een voormalig paleis. Tussen Oaxaca en Mitla vinden we Teotitlán del Valle, een inheems ambachtsplaatsje vermaard om zijn weefkunst en mooie tapijten. Wat verder weg, op een paar honderd kilometer, ligt de kustlijn van Oaxaca die enkele van Mexico's fraaiste stranden herbergt. Hiertoe mogen de stranden van Huatulco gerekend worden. Deze badplaats moest het Cancún van de Grote Oceaan worden. Hoewel er de nodige toeristische voorzieningen uit de grond zijn gestampt, is Huatulco met zijn 35 kilometer lange kuststrook en 9 baaien gelukkig nog relatief onbekend. Zoek je meer de luwte? Reis dan 50 kilometer westelijker naar Puerto Ángel. In dit slaperige vissersplaatsje kun je desolate stranden verwachten. Hoewel er weinig gebeurt, is een overnachting in een tropisch kampement aan het strand een onvergetelijke ervaring. 
 

 


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring