Tikal is het beroemdste en spectaculairste Mayacomplex. Het nationale park Tikal herbergt machtige tempels en ontelbare bouwwerken. Met 1600 jaar bewoning kent ze ook enorm veel historie. Niet minder indrukwekkend is de unieke setting van Tikal midden in een kolossaal regenwoud waar honderden, vaak zeldzame diersoorten zich ophouden. Daarmee herbergt het nationale park van Tikal één van de laatste ongerepte stukken tropische regenwouden van Guatemala. Een hoogtepunt voor veel bezoekers is het uitzicht vanaf de piramides op het dichtbegroeide bladerdak waar het wilde gekrijs van de brulapen door merg en been gaat.  

Nationaal Park Tikal in Guatemala

Reusachtig park bezaaid met ruïnes en flora en fauna

Wie vanuit Flores met de bus naar Tikal reist, krijgt in eerste instantie een kaalgekapt landschap voorgeschoteld waar het regenwoud volledig is verdwenen. Maar dit verandert zodra je het nationale park nadert wanneer de voert langs een onaangetast regenwoud landschap bezaaid met loofbomen, lianen, bromelia's en orchideeën. De fauna mag er ook zijn met jaguars, puma's, tapirs, slangen, apen, pekari's en vossen. Ben je meer een vogelspotter? Ook dan zit je goed in Tikal, want er leven circa 300 vogelsoorten waaronder exotische toekans en bonte papegaaien. Het Parque Nacional Tikal bestrijkt maar liefst 576 km² land waarin zich duizenden ruïnes in alle soorten en maten bevinden. Om zoveel mogelijk te kunnen zien, is het raadzaam om je verkenning vroeg in de ochtend te starten en het ligt dan voor de hand dat je je richt op het centrale gebied (16 km²) waar de beroemdste bouwwerken zij te vinden. Het hart hiervan wordt gevormd door de Gran Plaza ingesloten door vier veelbezochte bouwwerken - eeuwenlang het ceremoniële en religieuze centrum van Tikal en. Fanatieke bezoekers kunnen het ook verder weg zoeken en verdwalen (een serieus risico in Tikal) in een eindeloos labyrint van pure (niet-gerestaureerde) bouwwerken. 

 

Rijke historie

Aangetrokken door de aanwezigheid van vuursteen vestigden de eerste bewoners zich rond 900 v.Chr. in Tikal. Tussen 400 v.Chr. en 250 n.Chr. profiteerden Tikal en het nabijgelegen Uaxactun van het verval dat intrad bij El Mirador, tot dat moment de Maya supermacht. Rond de 1e eeuw n.Chr. begon Tikal een belangrijke plaats te worden en in die periode kwam de Gran Plaza tot stand wat een voorbode zou zijn voor verfijning binnen de architectuur en piramides die maar hoger en hoger reikten. In 378 versloeg Tikal streekrivaal Uaxactun, mede dankzij een nieuwe wapentechniek: het speerwerpen. Door deze cruciale overwinning zou Tikal 500 jaar gaan heersen over Centraal-Petén en invloed gaan uitoefenen helemaal tot Copán (nu Honduras) en Yaxchilian (nu Mexico). Als Gouden Eeuw voor Tikal kan de 8e eeuw aangemerkt worden toen de mooiste tempels rond de Gran Plaza verrezen en Tikal de Maya-wereld economisch en militair ging domineren. Op haar toppunt rond 900 viel de beschaving van het een op het andere moment uiteen en eind 10e eeuw was Tikal al volledig verlaten. 

 

Dynastie en ondergang

De dynastie van Tikal kreeg gestalte in de 1e eeuw n.Chr. en zou vervolgens 800 jaar doorlopen met 33 koningen. De eerste daarvan was Yax Ehb' Xook die rond het jaar 90 het eerste vorstenhuis van Tikal stichtte. Een van de beroemdste en meest geprezen heersers van Tikal was Jasaw Chan K'awiil I (682 - 723). Hij versloeg de Maya-rivaal Calakmul in 695 en dat maakte dat de invloed en kracht van Tikal een hoogtepunt bereikte. Onder zijn bewind werden vijf belangrijke tempels gebouwd; Jasaw Chan K'awiil werd begraven in Tempel I en zijn vrouw in Tempel II. Begin 9e eeuw werd het verval voor Tikal en de gehele Maya-beschaving in het Copángebied ingezet. Naast politieke, sociale en economische redenen wordt steeds duidelijker dat ecologische factoren in de Copánregio een doorslaggevende rol speelden. Een van de problemen was overbevolking waardoor er veel hout gekapt moest worden om te zorgen voor voldoende voedsel. De ontbossing ontstond ook omdat hout nodig was voor het bouwen en onderhouden van de vele prachtige bouwwerken van Tikal. De Maya's gebruikten hier een mengsel van kalksteen en schelpen voor en om dat te kunnen maken, moesten de ovens voortdurend blijven branden. Door overexploitatie van de natuur ontstonden er dus klimaatveranderingen die het gebied onleefbaar maakte; een gegeven waar we nu nog lering uit kunnen trekken.  

 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring