Montevideo doet in vele opzichten denken aan Buenos Aires. De tango, de liefde voor vlees en voetbal en de Europese invloeden zijn onmiskenbaar aan elkaar verwant. De hoofdstad van Uruguay is echter kleiner (toch nog altijd 1,3 miljoen inwoners!) en leefbaarder. De groengebieden en de uitgestrekte promenade Rambla die loopt langs de de brede rivierbedding Río de la Plata en de nabijgelegen  stranden dragen bij aan de aantrekkelijkheid van de zuidelijkst gelegen hoofdstad van Zuid-Amerika.

De Rambla als oriëntatie

Montevideo kan voor toeristen grofweg in de volgende gebieden worden ingedeeld: de internationale luchthaven, de wijken Pocitos, Punta Carreras en Palermo, het oude centrum en de haven. Deze zones worden allemaal met elkaar verbonden via de Rambla die eerder doet denken aan de Malecón in Havana dan aan haar naamgenoot in Barcelona. De rivierpromenade van 22 kilometer lang - vooral in de zomer populair bij hardlopers, wandelaars, fietsers, verliefde stelletjes en zonaanbidders - herbergt wijken, parken, watersportplekken, jachthaven, malls, uitgaansplekken en stranden. Startend in het oude centrum voert de Rambla naar de wijken Barrio Sur en Palermo, Parque Rodó (de groene longen van de stad uitkijkend over de zee) en de welvarende wijken Pocitos, Malvín en Carrasco. Pocitos is niet alleen een hippe wijk met een goed uitgaansleven maar je vindt er ook Playa de los Pocitos, een populair strand n de zomerperiode. Hoe verder oostelijk gaat (met de bus kun je de gehele kuststrook afrijden) hoe beter en desolater de stranden worden.

Het oude centrum: Ciudad Vieja

Een logisch begin voor je verkenning van het historisch centrum van Montevideo is Plaza de la Independencia. Bezienswaardig zijn een beeld van José Gevasio Artigas en een ondergrondse mausoleum ter ere van deze Uruguayaanse vrijheidsstrijder. Verplichte kost op het plein zijn ook de paleizen Presidencial én Salvo, ooit de hoogste toren van Latijns-Amerika. Ook de Puerta de la Ciudadela (een restant van de oude stadsmuur uit 1742) ter ere van de vrijheidsstrijder mag niet onvermeld blijven. Vanaf het hoofdplein vertrekken de twee belangrijkste straten van Montevideo: de drukke en commerciële Avenida del 18 de Julio en de kalmere Sarandí. Ben je toevallig op zondag in de stad dan is het aardig om de uitgestrekte markt Feria de Tristán Narvaja mee te pakken. Montevideo's equivalent van de Madrileense rommelmarkt El Rastro ligt aan de Calle Tristá maar is in de loop van de tijd flink uitgedijd. Ben je een liefhebber van tweedehandsboeken? Neem dan een kijkje bij het gedeelte van de markt aan de Calle Paysandú. Vroeg of laat loop je aan tegen Mercado del Puerto. Met zijn parillas (grillrestaurants) is dit sfeervolle gastronomische smulparadijs een walhalla voor vleesliefhebbers. Echte carnivoren storten zich op een chivito. Zeg maar een broodje biefstuk met flinke porties vlees, sla en friet die je wegspoelt met een lokaal biertje. 

Tango en voetbal in Montevideo

Buenos Aires lijkt het monopolie op tango te hebben, maar dat is niet terecht. Aan de overkant van de Río de la Plata wordt de tango namelijk al minstens net zo lang en met evenveel passie beoefend. Wie de tangosfeer in Montevideo wil opsnuiven kan onmogelijk om FunFun heen. Te vinden in de omgeving van Plaza Independencia brengt de oudste tangosalon van Montevideo (sinds 1895) de klassieke tango ten gehore. Op voetbalgebied doet het kleine Uruguay (niet meer dan 3,3 inwoners) nauwelijks onder voor haar grote voetbal buurlanden. Het kleine Zuid-Amerikaanse land werd namelijk al twee keer wereldkampioen. Montevideo huist twee belangrijkste voetbalclubs van Uruguay: Peñarol en Nacional. Een aanrader voor voetbalfans is een bezoek aan het iconische Estadio Centenario. Het nationale voetbalstadion werd gebouwd voor het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930 dat door Uruguay als eerst land werd gewonnen. Het stadion wordt nog steeds gebruikt door het nationale team en de hoofdstedelijke clubs. 

Musea, carnaval en uitgaan in Montevideo 

Montevideo kent verscheidene musea met voor iedereen wat wils. Zo is er Museo del Carnaval dat is gewijd aan het vermaarde Montevideaanse carnaval. Een ongekende carnavalshappening met sterke Afrikaanse invloeden. Een voorbeeld daarvan is de candombe, een culturele uiting die Afrikaanse slaven introduceerden in Uruguay. Het historisch ingebedde carnavalsfeest begint al weken voor de officiële carnavalsweek. Sterker nog, het carnaval omhelst maar liefst 40 dagen waaronder de hele maand februari. In die maand wordt ook de llamada de desfile gehouden. Een gigantische carnavalsoptocht die gedurende twee nachten met 40 groepen van Afrikaanse origine door de straten van de wijken Sur en Palermo trekt. Het bescheiden carnavalsmuseum is gevestigd een oud pakhuis in de haven van Montevideo. Is carnaval niet je ding? Overweeg dan Museo del Gaucho dat is gevestigd in een fraai pand. Of bezoek Museo Torres García dat is gewijd aan een van de belangrijkste schilders van het land. Wie ook het nachtleven van Montevideo wil verkennen, kan dat vinden op verschillende plekken in de stad, zoals het historisch centrum en de wijken Pocitos, Punta Carretas en Parque Rodo. Een uitgaanspareltje met veel historie in het oude centrum van Montevideo? Bezoek dan Café Brasilero (sinds 1877) waar ook de beroemde Uruguayaans schrijver Eduardo Galeano graag zijn Braziliaanse koffie kwam drinken.

 






Reisbestemmingen Uruguay

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring