Mérida, hoofdstad van het schiereiland Yucatán en goed voor bijna een miljoen inwoners, ademt een prettige en ontspannen sfeer. La Ciudad Blanca kent een aantrekkelijk koloniaal centrum met pastelkleurige huizen, gezellige pleinen, statige boulevards en interessante musea. In de Witte Stad kan volop genoten worden van de lokale exotische gastronomie en het populaire Mexicaanse drankje mezcal. Vanuit Mérida zijn bovendien de wereldberoemde Mayaplaatsen Uxmal en Chichén Itzá goed bereikbaar, net als minder overlopen archeologische vindplaatsen. Vanwege het ontbreken van echte voetgangerszones, kan de sfeer in Mérida wel iets minder gemoedelijk aanvoelen dan in veel andere koloniale steden in Mexico. 


Herenhuis Merida in Mexico

Onafhankelijke hoofdstad van Yucatán

Mérida werd in 1542 gesticht door Francisco de Montejo op de restanten van de Mayastad T'hó. De Mayagebouwen die de conquistadores aantroffen, deden hen denken aan de Romeinse gebouwen in het Spaanse Mérida en daarom gaven ze haar dezelfde naam mee als de stad in Extremadura. De bouwwerken werden gebouwd met Mayastenen waarvan de inscripties in prominente gebouwen als de kathedraal overtuigende bewijzen vormen. Mérida kende een bijzondere positie in het Spaanse rijk omdat ze rechtstreeks orders vanuit Spanje ontving. Daarmee nam ze een onafhankelijke positie in ten opzichte van het centrale gezag in Mexico-Stad. Stadsmuren beschermde Mérida gedurende het Spaans koloniale tijdperk tegen Maya-aanvallen. Deze stadsmuren kwamen ook goed van pas tijdens de Kastenoorlog (1847-1901) toen de oorspronkelijke Mayabevolking in opstand kwam tegen de machthebbers. Toch moesten de autoriteiten in Mexico-Stad Mérida in die periode te hulp schieten en dat had een prijs - orders kwamen voortaan uit de hoofdstad. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de productie van henequén opzetten waar Mérida veel garen bij spon. Henequén, een vezelsoort gewonnen van plantensoorten, werd in die tijd veel gebruikt voor de productie van tapijten, manden, touwen en hangmatten waarvan de laatste tegenwoordig als souvenir nog steeds populair is. Begin 20e eeuw resulteerde de florerende henequénhandel in de bouw van weelderige herenhuizen en haciendas in vooral de buitenwijken van de stad die nu een toeristische attractie vormen. 

Culinaire attracties van Mérida

Mérida is zo'n stad waar de plaatselijke gastronomie ook tot de hoogtepunten gerekend mag worden. Begin je dag op de Mercado de Santa Ana voor Antojitos Yucatecos met een jugo natural (vers vruchtensap), geen verkeerde aftrap! Al slenterend door Mérida loop je ook ongetwijfeld aan tegen een ijszaak waar je kennis kunt maken met een lokaal maisijsje (helado de elote). Heladería Colón is een topper op ijsgebied en een ambachtelijk ijsje op haar terras laat zich buitengewoon goed smaken! En dan is het alweer tijd voor de lunch. Daarvoor  zetten we koers naar Chaya Maya waar de klassieker Sopa de Lima wordt geserveerd. Maar je kunt ook simpel weg bij een straatkraampje iets eten. Probeer de cochinita pibil, een soort van wentelteefje gevuld met kaas en veel meer lekkers, lokaler ga je het niet krijgen!

Plaza Grande: het hart van Mérida

Het kloppend hart van Mérida is de Plaza Grande. In de late namiddag lijkt heel de stad hier samen te komen. Rondom het centrale plein liggen emblematische gebouwen, zoals de strenge 16e eeuwse kathedraal die wordt beschouwd als de oudste kerk van het continent Amerika. Aan het plein staat ook het pastelkleurige groene Palacio de Gobierno. Het loont de moeite om hier binnen een kijkje te nemen vanwege de schilderijen van Fernando Castro Pacheco die de bloedige geschiedenis van Yucatán vertellen. Mis evenmin Casa de Montejo dat ten zuiden van het plein is gelegen. Het voormalige huis van de stichter van de stad stamt uit 1549, daarmee Mérida's oudste gebouw. Een ander sfeervol plein in Mérida is Parque de Santa Lucía. Elke donderdagavond vindt er op dit plein een serenade plaats met traditionele muziek en dans uit de regio Yucatán. Deze traditie bestaat al sinds 1965 en is zeker een bezoekje waard. De meest karakteristieke straat van Mérida is de Paseo Montejo. Aan Mérida's eigen Champs-Elysées liggen tal van elegante herenhuizen, een echo van het welvarende henequén tijdperk. Sommige daarvan worden nog bewoond maar de meeste huizen herbergen nu banken, musea, restaurants en elegante winkels. Een niet te missen museum is het nieuwe Gran Museo del Mundo Maya, dat in zijn geheel gewijd is aan de rijke Mayacultuur van Yucatán. Tot de charmes van Mérida mogen ook haar parken en tuinen binnen en buiten haar stadsgrenzen gerekend worden. 

In de omgeving van Mérida: haciendas en beroemde Mayaplaatsen

Wie nog meer te weten wil komen van henequén kan daarvoor verschillende haciendas in de omgeving van Mérida bezoeken. Het dichtst bij ligt Hacienda Yaxocopoil waar ooit 400 mensen werkten. Hoewel de hacienda in verval is geraakt, kent het een verrassende pittoreske aanblik. In 1864 gekocht door Donaciano García Rejón Mazó en zijn echtgenote Mónica Galera Encalada behoren de originele meubels van deze familie tot de bezienswaardigheden van de hacienda. Op 36 kilometer van Mérida vinden we Hacienda Ochil, een van de beste hotels van Yucatan, werkelijk een plaatje! Maar de allergrootste toeristische trekpleister in de omgeving van Mérida vormen Uxmal en Chichén Itzá. We hebben het dan natuurlijk over de twee beroemdste Maya plaatsen van Mexico. Op een uur rijden in zuidelijke richting vinden we Uxmal. Dit Unesco Werelderfgoed complex herbergt de fijnste architectuur van de Puuc regio; de Pirámide del Adivino wordt zelfs aangemerkt als de fraaiste tempel van Mexico. Op een kleine twee uur rijden in oostelijke richting vinden we Chichén Itzá, de aller beroemdste Maya vindplaats van Mexico. Grote bezienswaardigheden van Chichén Itzá vormen de formidabele piramide El Castillo en de grootste balspel plaats van Mexico, Gran Juego de Pelota. Wie op zoek is naar rustiger archeologische plaatsen kan deze vinden aan de Ruta Puuc ten zuiden van Uxmal. Daar bevindt zich Kabah, ooit een van de belangrijkste steden in de regio. Voor de avonturier zijn er in de omgeving van Mérida een aantal fraaie cenotes te vinden waarin je kan zwemmen of zelfs duiken. Cenotes zijn grotten of poelen gevuld met water, vaak ondergronds. De meest aantrekkelijke cenotes in de buurt van Mérida zijn de Cenotes de Cuzama. Dit zijn drie cenotes die zich op steenworp afstand van elkaar bevinden, met paard en wagen of per fiets verplaats je jezelf tussen de 3 cenotes. Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring