Mérida, hoofdstad van het schiereiland Yucatán en goed voor bijna een miljoen inwoners, ademt een prettige en ontspannen sfeer. La Ciudad Blanca wordt gekenmerkt door een aantrekkelijk koloniaal centrum met pastelkleurige huizen, gezellige pleinen, statige boulevards en interessante musea. In de Witte Stad kun je volop genoten van de lokale exotische gastronomie en het populaire Mexicaanse drankje mezcal. Vanuit Mérida liggen bovendien de wereldberoemde Mayaplaatsen Uxmal en Chichén Itzá binnen handbereik, maar ook minder overlopen archeologische vindplaatsen. 

Herenhuis Merida in Mexico

Onafhankelijke hoofdstad van Yucatán

Mérida werd in 1542 gesticht door Francisco de Montejo op de restanten van de Mayastad T'hó. De Mayagebouwen die de conquistadores aantroffen, deden hen denken aan de Romeinse gebouwen in het Spaanse Mérida en daarom gaven ze haar maar dezelfde naam mee als de stad in Extremadura. De bouwwerken werden gebouwd met Mayastenen waarvan de inscripties in prominente gebouwen als de kathedraal overtuigende bewijzen vormen. Mérida kende een bijzondere positie in het Spaanse rijk omdat ze rechtstreeks orders vanuit Spanje ontving. Daarmee nam ze een onafhankelijke positie in ten opzichte van het centrale gezag in Mexico-Stad. Stadsmuren beschermde Mérida gedurende het Spaans koloniale tijdperk tegen Maya-aanvallen. Deze stadsmuren kwamen ook goed van pas tijdens de Kastenoorlog (1847-1901) toen de oorspronkelijke Mayabevolking in opstand kwam tegen de machthebbers. Toch moesten de autoriteiten in Mexico-Stad Mérida in die periode te hulp schieten en dat had een prijs - orders kwamen voortaan rechtstreeks uit de hoofdstad. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de productie van henequén opzetten waar Mérida veel garen bij spon. Henequén, een vezelsoort gewonnen van plantensoorten, werd in die tijd veel gebruikt voor de productie van tapijten, manden, touwen en hangmatten waarvan de laatste tegenwoordig als souvenir nog steeds populair is. Begin 20e eeuw resulteerde de florerende henequénhandel in weelderige herenhuizen en haciendas in de buitenwijken van de stad, tegenwoordig een toeristische attractie. 

Culinaire attracties van Mérida

Mérida is zo'n stad waar de plaatselijke gastronomie tot de hoogtepunten gerekend mogen worden. Waar te beginnen? Begin je dag op de Mercado de Santa Ana voor een ware Yucatán onderdompeling. Bestel bijvoorbeeld Antojitos Yucatecos (een typische snack uit Yucatán) met een jugo natural (onvervalst tropisch vruchtensap), geen verkeerde aftrap van de dag! Al slenterend door Mérida loop je vroeg of laat tegen een ijszaak aan om kennis te maken met een lokaal maisijsje: helado de elote. Een suggestie voor een ambachtelijke ijszaak? Heladería Colón is een ware topper op ijsgebied en haar ambachtelijk ijs laat zich buitengewoon goed smaken op het terras! En dan is het alweer tijd voor de lunch. Daarvoor zetten we koers naar Chaya Maya. Waarom? Hier serveren ze de klassieker Sopa de Lima die niet mag ontbreken bij je culinaire Mérida onderdompeling. Maar je kunt ook simpel weg bij een straatkraampje iets eten. Probeer de cochinita pibil, een soort van wentelteefje gevuld met kaas en veel meer lekkers, lokaler ga je het niet krijgen!

Plaza Grande: het hart van Mérida

Het kloppend hart van Mérida is de Plaza Grande waar in de late namiddag heel de stad lijkt samen te komen. Rondom het centrale plein liggen emblematische gebouwen als de streng ogende 16e eeuwse kathedraal naar verluid de oudste kerk van het hele continent Amerika. Aan het plein staat ook het pastelkleurige groene Palacio de Gobierno. Neem een kijkje binnen vanwege de educatieve schilderijen van Fernando Castro Pacheco die de bloedige geschiedenis van Yucatán vertellen. Mis evenmin Casa Montejo dat ten zuiden van het plein is gelegen. Stammend uit 1549 vormt het voormalige huis van de stichter van de stad Mérida's oudste gebouw. Een ander sfeervol plein is Parque de Santa Lucía waar elke donderdagavond een serenade plaatsvindt met traditionele muziek en dans uit de regio Yucatán. Een traditie die meegaat sinds 1965. De meest karakteristieke straat van Mérida? Dat is de Paseo Montejo. Aan Mérida's eigen Champs-Elysées liggen tal van elegante herenhuizen, een echo van het welvarende henequén tijdperk. Sommige worden nog bewoond, andere huizen banken, musea, restaurants en elegante winkels. Een niet te missen museum is het nieuwe Gran Museo del del Mundo Maya dat in zijn geheel gewijd is aan de rijke Mayacultuur van Yucatán. Tot de charmes van Mérida mogen ook zeker haar parken en tuinen binnen en buiten de stadsgrenzen gerekend worden. In tegenstelling tot veel andere koloniale steden in Mexico ontbreken echte voetgangerszones waardoor sommige delen minder gemoedelijk kunnen aanvoelen, maar Mérida is dan ook een grote stad.

In de omgeving van Mérida: haciendas en beroemde Mayaplaatsen

Wie nog meer te weten wil komen van henequén kan daarvoor verschillende haciendas in de omgeving van Mérida bezoeken. Het dichtst bij vinden we  Hacienda Yaxocopoil waar ooit 400 mensen werkten. Hoewel deze hacienda in verval is geraakt, kent ze een verrassende pittoreske aanblik. In 1864 gekocht door Donaciano García Rejón Mazó en zijn echtgenote Mónica Galera Encalada behoren de originele familiemeubels tot de hoogtepunten. Op 36 kilometer van Mérida vinden we Hacienda Ochil, tegenwoordig een van de beste hotels van Yucatán, werkelijk een plaatje! Maar de allergrootste toeristische trekpleister in de omgeving van Mérida vormen Uxmal en Chichén Itzá. We hebben het natuurlijk over de twee beroemdste Maya plaatsen van Mexico. Op een uur rijden in zuidelijke richting herbergt het Unesco Werelderfgoed Uxmal complex de fijnste architectuur van de Puuc regio. De Pirámide del Adivino wordt zelfs aangemerkt als de fraaiste tempel van Mexico. Op een kleine twee uur rijden in oostelijke richting komen we uit bij de aller beroemdste Maya vindplaats van Mexico: Chichén Itzá. Grote bezienswaardigheden vormen de formidabele piramide El Castillo en de grootste balspelplaats van Mexico: Gran Juego de Pelota. Wie op zoek is naar rustiger archeologische plaatsen kan deze vinden aan de Ruta Puuc ten zuiden van Uxmal. Daar vind je Kabah, ooit een van de belangrijkste steden in de regio. Voor de avonturier zijn er in de omgeving van Mérida een aantal fraaie cenotes voorhanden. Daar kun je zwemmen of zelfs duiken. Wat zijn cenotes? zijn grotten of poelen gevuld met water, vaak ondergronds. De meest aantrekkelijke cenotes vinden we gewoon in de buurt van Mérida: Cenotes de Cuzama. Deze drie cenotes die zich een steenworp afstand van elkaar bevinden kunnen het best per paard en wagen of per fiets aangedaan worden.Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring