Marbella telt ruim 140.000 inwoners en ook qua oppervlakte is de Spaanse mondaine badplaats groter dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Wat Marbella ook anders maakt is de populatie. Haar inwoners bestaan vooral uit bemiddelde buitenlanders, jetset, adel, steenrijke Arabieren en ook een enclave Nederlanders. 

Mabella appartementencomplex

De historie van de mondaine badplaats Marbella

Het rijkeluisimago van Marbella gaat terug tot de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen de Spaanse aristocraat Ricardo Soriano een bungalowpark voor hemzelf en zijn vrienden ontwikkelde. Dit trok adel en rijken aan. Zo werd Marbella opeens een alternatief voor de Côte d'Azur. Ook beroemdheden en criminelen wisten Marbella te vinden. In 1970 werd Puerto Banús gebouwd en de jachthaven is nog steeds het visitekaartje van Marbella. In 1991 werd de projectontwikkelaar Jesús Gil y Gil gekozen tot burgemeester van Marbella toen de stad er zwak voor stond. De beruchte zakenman en politicus wist de stad er bovenop te helpen. Dat wil zeggen dat er meer gebouwd werd dan ooit. En Atlético Madrid, de club waarvan Gil president was, zou in die tijd zelfs met Marbella op de shirts spelen. Wel zou hij in zijn burgemeesterschap van 1991 tot 2002 zo'n 26 miljoen hebben achtergehouden...

Waar het allemaal gebeurt: Puerto Banús

Veel rijken strijken neer in Puerto Banús. Het jachthavengebied van Marbella bevindt zich op ruim 6 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum. Ontwikkeld in de jaren 70 werd het complex ontwikkeld door José Banús. Snel zou het uitgroeien tot een van de grootste entertainmentcentra aan de Costa del Sol met jaarlijks zo'n 5 miljoen bezoekers. Celebrities mogen er graag hun imponerende jachten en auto's tonen waaronder de nodige Rolls Royces en Lamborghini's. Het jachthavengebied wordt gedomineerd door exclusieve winkels, malls, bars en restaurants. Maa er valt in Puerto Banús ook cultuur te happen. Zo kun je er een standbeeld van een neushoorn ontwaren van niemand minder dan Salvador Dalí. 

Marbella biedt stranden in overvloed

Marbella telt maar liefst 27 kilometer stranden binnen haar stadsgrenzen verdeeld over 24 stranden. Ten westen van Marbella's oude centrum zijn een aantal uitstekende stranden gelegen: Playa de Venus, Playa de la Fontanilla en Playa Río Verde. Een ander centraal gelegen strand verder in westelijke richting is Playa Puerto Banús in de omgeving van de eerdergenoemde jachthaven. In oostelijke richting vinden we Playa de la Bajadilla met een paar chiringuitos en faciliteiten. Als we nog verder opschuiven komen we uit bij Playa de Cabopino. Ook bekend als Playa Atrola strijk je in dit duinengebied neer voor rust en natuur in plaats van de glitter en de glamour van Marbella.


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring