Marbella telt ruim 140.000 inwoners en ook qua oppervlakte is de Spaanse mondaine badplaats groter dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Wat Marbella ook anders maakt is de populatie die voor een aanzienlijk deel bestaat uit bemiddelde buitenlanders waaronder jetset, adel, steenrijke Arabieren en een kleine enclave Nederlanders. Om de verschillende stadsdelen en stranden van deze welhaast Amerikaanse stad te bezoeken is een auto voor deze niet alledaagse Spaanse stad reuzehandig. 

Mabella appartementencomplex

De rijkeluis historie van Marbella

Het rijkeluisimago van Marbella gaat terug tot de jaren 50 van de vorige eeuw. Toen begon Ricardo Soriano, een Spaanse aristocraat, een bungalowpark voor hemzelf en zijn vrienden. Dit trok adel en rijken aan waarmee Marbella opeens een alternatief werd voor de Côte d'Azur. Later zouden hier beroemdheden en criminelen bijkomen. In 1970 werd de jachthaven Puerto Banús gebouwd, nog steeds het visitekaartje van Marbella. In 1991 werd Jesús Gil gekozen tot burgemeester van Marbella toen de stad er zwak voor stond. De beruchte zakenman en politicus wist de stad er bovenop te helpen. In die tijd werd er meer gebouwd dan ooit en zou Atlético Madrid, de club waarvan Gil president, zelfs met Marbella op hun shirts spelen.

Waar het allemaal gebeurt: Puerto Banús

Veel rijken strijken neer in Puerto Banús, het jachthavengebied van Marbella dat zich op ruim 6 kilometer ten zuidwesten van het stadscentrum bevindt. Het complex werd in de jaren 70 ontwikkeld door José Banús en zou snel uitgroeien tot een van de grootste entertainmentcentra aan de Costa del Sol met inmiddels jaarlijks 5 miljoen bezoekers. Hiertoe behoren ook de nodige celibrities die er hun imponerende jachten en auto's tonen waaronder de nodige Rolls Royces en Lamborghinis. Het jachthavengebied wordt verder gedomineerd door exclusieve winkels, malls, bars en restaurants. Maa er valt in Puerto Banús ook cultuur te happen. Zo kun je een standbeeld van een neushoorn ontwaren van niemand minder dan Salvador Dalí. 

Marbella biedt stranden in overvloed

Marbella telt 27 kilometer stranden binnen de stadsgrenzen verdeeld over 24 stranden. Ten westen van Marbella's oude centrum lopen een aantal uitstekende stranden: Playa de Venus, Playa de la Fontanilla en Playa Río Verde. Een ander centraal gelegen strand verder in westelijke richting is het eerder genoemde Playa Puerto Banús in de omgeving van de jachthaven. In oostelijke richting vinden we Playa de la Bajadilla. Als we nog verder opschuiven komen we uit bij Playa de Cabopino, dat ook bekend staat als Playa Atrola. In dit duinengebied strijk je neer voor rust en natuur in plaats van de glitter en de glaour van Marbella.


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring