Liberia is de hoofdstad van de provincie Guanacaste in het noordwesten van Costa Rica. Voor de meeste reizigers is 'De Witte Stad' vooral een uitvalsbasis voor natuurparken, de stranden van Noord-Nicoya en voor Nicaragua. Maar het is ook een aardige provinciestad met witte adobe huizen waar je de Costa Ricaanse cowboycultuur zonder opsmuk kunt ervaren.  

Kerk aan het centrale plein van Liberia in Costa Rica

De Witte Stad
Gesticht in 1769 kreeg Liberia vanwege zijn witte huizen en met kalksteen gepleisterde straten kreeg al snel de bijnaam La Ciudad Blanca. Een bijzonder detail in de geschiedenis van De Witte Stad is dat ze ooit behoorde tot Nicaragua. In 1826 zou Liberia definitief deel gaan uitmaken van Costa Rica. Liberia en zijn provincie Guanacaste hebben nog steeds sterke banden met het nabijgelegen Nicaragua en qua cultuur en gebruiken vormen ze wat dat betreft een buitenbeentje in Costa Rica. Voor Costa Ricaanse begrippen heeft Liberia een koloniale uitstraling wat je kunt terugvinden in de Calle Real met zijn witgekalkte adobehuisjes. Let in deze vrij smalle straat ook op de zogenaamde dubbele deuren (puertas del sol) waarmee sommige huizen zijn uitgerust. De twee hoekingangen fungeren als een ventilatiesysteem. Een opvallende verschijning aan het centrale plein is de moderne, spierwitte kerk. 

Cowboycultuur van Liberia
Liberia is de grootste stad en het agrarische centrum van de provincie Guanacaste. Typerend voor deze droge regio zijn de temperaturen van 30 graden die een stukje hoger liggen dan elders in het land. De veemarkt is een van de redenen dat veel sabaneros naar de stad trekken. Verder komen de Costa Ricaanse cowboys af op de paardenshows (topes) en de stierengevechten (recorridos de toros). In tegenstelling tot het Spaanse stierenvechten worden de stieren overigens niet gedood. De cowboycultuur is ook terug te vinden in de verscheidene ranches rondom Liberia. Als je meer van de Costa Ricaanse cowboys en hun cultuur wilt weten bezoek dan Museo de Sabanero of Hacienda La Chácara, een ranch die verschillende paardenactiviteiten verzorgt. 

Doorgangspoort voor natuurparken, stranden en Nicaragua
Hoewel Liberia geen grote toeristische trekpleisters kent, trekt het wel veel reizigers wat vooral te maken heeft met de nabijheid van Parque Nacional Rincón de la Vieja, Nicaragua en de stranden van Noord-Nicoya. Te beginnen met het nationale park dat zich ten oosten van Liberia bevindt. In het natuurpark kun je je verwonderen over de vulkaan Rincón de la Vieja en zijn vulkanische activiteit waaronder bubbelende modderpoelen en fascinerende zwavelbronnen. Maar de meeste reizigers (vooral Amerikanen) landen op de luchthaven van Liberia voor de surfstranden van Noord-Nicoya. Zowel de surfgebieden als het zeewater zijn het hele jaar piekfijn in orde. De bekendste toeristische badplaats in dit gebied is Tamarindo

 

 


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring