Liberia is de hoofdstad van de provincie Guanacaste in het noordwesten van Costa Rica. Voor de meeste reizigers is 'De Witte Stad' vooral een uitvalsbasis voor natuurparken, de stranden van Noord-Nicoya en voor Nicaragua. Maar het is ook een aardige provinciestad met witte adobe huizen waar je de Costa Ricaanse cowboycultuur zonder opsmuk kunt ervaren.  

Kerk aan het centrale plein van Liberia in Costa Rica

De Witte Stad

Gesticht in 1769 kreeg Liberia vanwege zijn witte huizen en met kalksteen gepleisterde straten kreeg al snel de bijnaam La Ciudad Blanca.  Een bijzonder detail in de geschiedenis van De Witte Stad is dat ze ooit deel uitmaakte van Nicaragua. In 1826 zou Liberia definitief deel gaan uitmaken van Costa Rica. Liberia en zijn provincie Guanacaste hebben nog steeds sterke banden met het nabijgelegen Nicaragua. Qua cultuur en gebruiken vormen ze wat dat betreft een buitenbeentje in Costa Rica. Voor Costa Ricaanse begrippen heeft Liberia een koloniale uitstraling. Dat kun je terugvinden in de Calle Real met zijn witgekalkte adobehuisjes. Let in deze vrij smalle straat ook op de zogenaamde dubbele deuren (puertas del sol) waarmee sommige huizen zijn uitgerust. De twee hoekingangen fungeren daarbij als een ventilatiesysteem. Een opvallende verschijning aan het centrale plein is zeker de moderne, spierwitte kerk. 

Cowboycultuur van Liberia

Liberia is niet alleen de grootste stad maar ook het agrarische centrum van de provincie Guanacaste. Typerend voor deze droge regio zijn de temperaturen van 30 graden, een stukje hoger dan elders in het land. De veemarkt is een van de redenen dat veel sabaneros naar de stad trekken. Verder komen de Costa Ricaanse cowboys af op de paardenshows (topes) en de stierengevechten (recorridos de toros). Maar in tegenstelling tot het Spaanse stierenvechten worden de stieren niet gedood. De cowboycultuur is ook terug te vinden in de verscheidene ranches rondom Liberia. Wie meer te weten wil komen over de Costa Ricaanse cowboys en hun cultuur bezoekt Museo de Sabanero of Hacienda La Chácara. Een ranch met verschillende paardenactiviteiten. 

Doorgangspoort voor natuur, stranden en Nicaragua

Hoewel Liberia geen echte grote toeristische trekpleisters kent, trekt ze wel veel reizigers. Dat houdt vooral verband met de nabijheid van Parque Nacional Rincón de la Vieja, Nicaragua en de stranden van Noord-Nicoya. Te beginnen met het nationale park dat zich ten oosten van Liberia bevindt. In het natuurpark kun je je verwonderen over de vulkaan Rincón de la Vieja en zijn vulkanische activiteit met bubbelende modderpoelen en fascinerende zwavelbronnen in de hoofdrol. Maar de meeste reizigers, vooral Amerikanen, landen op de luchthaven van Liberia voor de surfstranden van Noord-Nicoya. Zowel de surfgebieden als het zeewater zijn het hele jaar piekfijn in orde. De bekendste toeristische badplaats in dit gebied is Tamarindo


Reisbestemmingen Costa Rica

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring