In het westen van El Salvador in het departement Sonsonate ligt het pittoreske Juayúa. Omgeven door watervallen, natuurbaden, vulkanen en koffievelden heeft dit stadje uit 1577 een aantrekkelijk koloniaal centrum. Lange tijd volledig draaiend op de koffieproductie, is Juayúa zich gaan richten op toerisme. En met succes, want inmiddels is ze uitgegroeid tot één van de alleraardigste toeristische plaatsen van El Salvador. Niet in de laatste plaats vanwege de wekelijkse Feria de Gastronómico, een culinair festijn waar lekkerbekken hun hart kunnen ophalen.

Centrale plein Juayua

Sfeervol fijn centrum 

Juayúa kent een klein maar een aantrekkelijk historisch centrum. De meeste actie vind je rondom het fraaie centrale plein dat vooral 's avonds een magische sfeer krijgt. Een aantal muren in in het knusse centrum zijn opgesierd met kleurrijke schilderingen door lokale kunstenaars.  Vaak genoemd als mooiste kerk aan de Ruta las Flores geldt Iglesia de Santa Lucía als de grootste bezienswaardigheid in het stadshart. Dit witte kerkje is ook bekend als Iglesia del Cristo Negro de Juayúa. Een verwijzing naar het beeld van de Zwarte Christus (vergelijkbaar met Esquipulas in Guatemala) dat zich binnen bevindt. In januari wordt in Juayúa een groot feest gehouden ter ere van deze Zwarte Christus. In het centrum vind je ook de nodige restaurants en pupuserías. 

Feria Gastronómica

Al sinds 1997 organiseert Juayúa een gastronomische feria. Hierdoor is het bescheiden Juayúa uitgegroeid tot dé culinaire plaats van El Salvador. Een van de charmes is de variatie van het eten dat op het programma staat, een mix van nationale en internationale gerechten. Zo staan de ene week niet alledaagse gerechten als gegrilde kikker, rivierkreeft, kwartel of leguaan op de kaart, en een andere week traditionele gerechten als pupusas, indiaanse kip en varkensvlees. Ook zijn er edities die helemaal in het teken staan van wijn en lokale kaas, om maar wat te noemen. Op de eetbeurs klinkt vaak de traditionele marimba. Dat is aanstekelijke volksmuziek afkomstig van een instrument dat verwant is aan de xylofoon. 

Natuurbad in Juayua
 

Natuurbaden op loopafstand

Op loopafstand van Juayúa bevinden zich Los Chorros de la Calera. Al het moois wat El Salvador op natuurgebied te bieden heeft, is hier zo'n beetje voorhanden: watervallen, natuurlijke baden, ravijnen, wouden en grotten. Het is een hele belevenis om vanuit Juayúa te gaan wandelen. Eenmaal het stadje achter je gelaten, arriveer je in een woud en is gekletter van de watervallen al hoorbaar. Via smalle paadjes boven het ravijn leg je het laatste traject af naar de watervallen. Door de waterstromen zijn er natuurlijke baden ontstaan in de vorm van kleine zwembaden. Vergeet dan ook niet je zwemkleding mee te nemen, want een verfrissende duik in de natuurbaden wil je niet missen. Voor mensen met hoogtevrees. Er zijn een paar 'bruggetjes' (eigenlijk niet meer dan een paar planken) waar je overheen moet. Een gids kan dan handig zijn, want in het metersdiepe ravijn wil je niet vallen. Verder weg, ten noorden van Juayúa, ligt nóg een natuurgebied in het verschiet: Laguna Seca. Ook bekend als Las Ranas, een fijne plek om in de wildernis te kamperen. 
 

Reisbestemmingen El Salvador

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring