Vervoer naar de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kent verschillende internationale luchthavens. Voor veel reizigers die bijvoorbeeld de toeristengebieden Playa Dorada en Punta Cana aandoen, zitten de vliegtickets vaak in het 'all inclusive pakket' verwerkt. Als je een reis hebt geboekt in de omgeving Puerto Plata dan ligt het voor de hand dat je arriveert op Aeropuerto Internacional Gregerio Luperón. Deze luchthaven ligt op 18 kilometer van Puerto Plata en op 5 minuten rijden van Sosúa. Verblijf je in een resort in de regio Punta Cana, dan land je waarschijnlijk op Aeropuerto Internacional de Punta Cana. Deze luchthaven neemt ruim 60 procent van alle vluchten naar de Dominicaanse Republiek voor zijn rekening. Als je vliegt op Santo Domingo dan is het waarschijnlijk dat je arriveert op Aeropuerto Internacional Las Américas (SDQ). Las Américas bevindt zich op 45 minuten rijden van de hoofdstad en op 10 minuten van het strand Boca Chica. Bij aankomst in de Dominicaanse Republiek betaal je 10 dollar voor een toeristenkaart die 30 dagen geldig is. Als je het land verlaat, betaal je 20 dollar vertrekbelasting die meestal in je vliegticket verwerkt zit. 

Vervoer in de Dominicaanse Republiek

Gezien de behapbare omvang van het eiland kun je met de bus prima uit de voeten. De Dominicaanse Republiek kent goede busverbindingen die vrijwel het hele eiland aandoen. Bekende Dominicaanse busmaatschappijen zijn Caribe Tours en Metro. En dan zijn er nog de guaguas: minibussen die rijden volgens een informeel bussysteem. Het is een kwestie van je hand opsteken en instappen geblazen. Veel Dominicanen maken gebruik van deze voordelige optie. Zeker aardig om uit te proberen voor korte afstanden voor wie een beetje avontuurlijk is ingesteld en wat Spaans spreekt. Het Dominicaanse Air Century verzorgt binnenlandse en ook buitenlandse vluchten naar o.m. de Cariben.

Veiligheid Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is vrij veilig te noemen, maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat de armoede op het eiland voor toeristen altijd bepaalde risico's met zich mee brengt. De resortgebieden in de Dominicaanse Republiek zijn als geheel bovengemiddeld veilig. De resortzones in Punta Cana en Puerto Plata (Playa Dorada) zijn in de regel zeer veilig. De grote steden Santo Domingo en Santiago kennen veiligheidsrisico's vergelijkbaar met andere grote Latijns-Amerikaanse steden. In het algemeen geldt (ook in de toeristengebieden als je buiten de resort komt) dat je vooral 's avonds attent moet zijn en een taxi voor het overbruggen van grotere afstanden is dan raadzaam. Als je reist naar het grensgebied bij Haïti check dan extra goed de veiligheidssituatie ter plekke. Het straatarme en geteisterde Haïti kampt namelijk al jaren met grote problemen. 

Tijdsverschil Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek is het in de winter vijf uur vroeger dan in Nederland (in de zomer is dit zes uur).

Telefoneren Dominicaanse Republiek

Het internationale toegangsnummer van de Dominicaanse Republiek is 809. Als je belt vanuit Nederland of België begin je met de toegangscode '00' en vervolgens het landnummer '809'. Als je vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland of België wilt bellen, draai je '00' gevolgd door '31' (Nederland) of '32' (België).

Reisdocumenten Dominicaanse Republiek

Nederlanders en Belgen hebben een paspoort nodig dat in ieder geval zes maanden geldig is. Bij aankomst krijg je een toeristenkaart (10 dollar) die maximaal 30 dagen geldig is. Als je langer wilt verblijven, dan moet je bij de luchthaven je verblijf verlengen (2500 DOP).

Klimaat Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kent hete droge zomers en warme winters met doorgaans zeer veel neerslag. Het regenseizoen loopt van april tot november. De temperatuur op de Dominicaanse Republiek ligt gemiddeld tussen de 25 en 35 graden. In het binnenland daarentegen liggen de temperaturen lager en kunnen ze zelfs onder het vriespunt geraken. Het noordwestelijk gebied van de Dominicaanse Republiek kent de minste neerslag. De gemiddelde zeetemperatuur is een comfortabele 29 graden. Het orkaanseizoen loopt van augustus tot oktober. 

Gezondheid Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kent geen verplichte inentingen. Toch worden enkele aanbevolen waarvoor je instituten als GGD kunt benaderen. Veel gezondheidsklachten van reizigers ontstaan door besmet eten. Naast zonnecrème zijn insectwerende middeltjes een must. 

Geld Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek kent voldoende geldautomaten (ATM's). Neem wel een creditcard (of voldoende cash) mee, aangezien je met reguliere bankpassen lang niet altijd kunt pinnen. Per geldopname betaal je een toeslag van ruim een euro. De geldeenheid is de Dominicaanse peso (DOP). 
1 euro = 59,70 DOP 

Elektriciteit Dominicaanse Republiek

Het is aan te raden om een universele adapter mee te nemen, want meestal is de netspanning 110 volt. In het Punta Cana gebied beschikken veel accommodaties ook over 220 volt. 

 

Reisbestemmingen Dominicaanse Republiek

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring