Vervoer naar de Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek kent verschillende internationale luchthavens en vliegtickets zitten niet zelden in een 'all inclusive pakket' verwerkt, zoals voor de regio's Puerto Plata en Punta Cana vaak het geval. Als je een reis hebt geboekt voor de regio Puerto Plata, dan ligt het voor de hand dat je arriveert op Aeropuerto Internacional Gregerio Luperón. Deze luchthaven ligt op 18 kilometer van Puerto Plata en op 5 minuten rijden van Sosúa. Verblijf je in een resort in de regio Punta Cana, dan land je waarschijnlijk op Aeropuerto Internacional de Punta Cana, goed voor 64 procent van de vluchten naar de Dominicaanse Republiek. Als je vliegt op Santo Domingo dan is het waarschijnlijk dat je arriveert op Aeropuerto Internacional Las Américas (SDQ). Las Américas bevindt zich op 45 minuten rijden van de hoofdstad en op 10 minuten van het strand Boca Chica.
Bij aankomst in de Dominicaanse Republiek betaal je 10 dollar voor een toeristenkaart die 30 dagen geldig is. Als je het land verlaat, betaal je 20 dollar vertrekbelasting die meestal in je ticket verrekend zal zijn. 

Vervoer in de Dominicaanse Republiek
Gezien de behapbare omvang van het eiland kun je met de bus prima uit de voeten. De Dominicaanse Republiek kent goede busverbindingen die vrijwel het hele eiland aandoen. Bekende Dominicaanse busmaatschappijen zijn Caribe Tours en Metro. En dan zijn er nog de guaguas: minibussen die rijden volgens een informeel bussysteem. Het is een kwestie van je hand opsteken en je kunt instappen. Veel Dominicanen maken gebruik van deze voordelige optie. Zeker aardig om uit te proberen voor korte afstanden voor wie een beetje avontuurlijk is ingesteld en wat Spaans spreekt. Binnenlandse (en ook buitenlandse vluchten naar onder meer de Cariben) worden verzorgd door Dominicaanse maatschappijen als Air Century en Caribbean Air Sign.

Veiligheid Dominicaanse Republiek
De resortgebieden in de Dominicaanse Republiek zijn relatief veilig maar de armoede op het eiland brengt voor toeristen altijd bepaalde risico's met zich mee. De resortzones in Punta Cana en Puerto Plata zijn in de regel zeer veilig. De grote steden Santo Domingo en Santiago kennen veiligheidsrisico's vergelijkbaar met andere Latijns-Amerikaanse steden. In het algemeen geldt dat je vooral 's avonds attent moet zijn en dat een taxi voor het overbruggen van grotere afstanden te overbruggen raadzaam is. Als je reist naar het grensgebied bij Haïti check dan extra goed de veiligheidssituatie ter plekke aangezien dit land al jaren met grote problemen kampt. 

Tijdsverschil Dominicaanse Republiek
Op de Dominicaanse Republiek is het in de winter vijf uur vroeger dan in Nederland (in de zomer is dit zes uur).

Telefoneren Dominicaanse Republiek
Het internationale toegangsnummer van de Dominicaanse Republiek is 809. Als je belt vanuit Nederland of België begin je met de toegangscode '00' en vervolgens het landnummer '809'. Als je vanuit de Dominicaanse Republiek naar Nederland of België wilt bellen, draai je '00' gevolgd door '31' (Nederland) of '32' (België).

Reisdocumenten Dominicaanse Republiek
Nederlanders en Belgen hebben een paspoort nodig dat in ieder geval zes maanden geldig is. Bij aankomst krijg je een toeristenkaart (10 dollar) die maximaal 30 dagen geldig is. Als je langer wilt verblijven, dan moet je bij de luchthaven je verblijf verlengen (2500 DOP).

Klimaat Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek kent hete droge zomers en warme winters met zeer veel neerslag. Het regenseizoen loopt van april tot november. De temperatuur op de Dominicaanse Republiek ligt gemiddeld tussen de 25 en 35 graden. In het binnenland daarentegen liggen de temperaturen lager en kunnen deze zelfs onder het vriespunt geraken. Het noordwestelijk gebied van de Dominicaanse Republiek kent de minste neerslag. De gemiddelde zeetemperatuur is een comfortabele 29 graden. Het orkaanseizoen loopt van augustus tot oktober. 

Gezondheid Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek kent geen verplichte inentingen. Toch worden enkele aanbevolen, benader hiervoor instituten als GGD. Veel gezondheidsklachten van reizigers ontstaan door besmet eten. Naast zonnecrème zijn insectwerende middeltjes bepaald geen overbodige luxe. 

Geld Dominicaanse Republiek
De Dominicaanse Republiek kent voldoende geldautomaten (ATM's). Neem wel een creditcard (of voldoende cash) mee, aangezien je met reguliere bankpassen lang niet altijd kunt pinnen. Per geldopname betaal je een toeslag van ruim een euro. De geldeenheid is de Dominicaanse peso (DOP). 
€ 1 = 58,36 DOP (richtkoers per 21 november 2019)

Elektriciteit Dominicaanse Republiek
Het is aan te raden om een universele adapter mee te nemen, want meestal is de netspanning 110 volt. In het Punta Cana gebied beschikken veel accommodaties ook over 220 volt. 

 

Reisbestemmingen Dominicaanse Republiek

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring