Guadalajara wordt wel de meest Mexicaanse stad genoemd. Zo vinden tequilla, mariachi en de welbekende sombrero hun oorsprong in Guadalajara. De tweede stad van Mexico en de hoofdstad van de staat Jalisco heeft ook een duidelijke Spaanse signatuur die je terugvindt in het historisch centrum waar je zo een paar dagen zoet bent. Daarnaast bestaat de uitgestrekte metropool uit afzonderlijke stadskernen die deel uitmaken van de agglomeratie Guadalajara. Buiten de stad liggen ook nog verschillende weelderige natuurgebieden in het verschiet.


Volop bezienswaardigheden in het historisch centrum

Het historisch centrum van Guadalajara spreidt zich uit van de kathedraal tot vier hoofdpleinen: Plaza de Armas, Plaza Guadalajara, Rotonda de los Jaliscenses Ilustres en Plaza de la Liberación. De kathedraal is het meest emblematische gebouw van Guadalajara vanwege de twee opvallende gele torenspitsen. Handige oriëntatiepunten die vanuit verschillende stadsdelen opduiken. Ten oosten van de Plaza de Armas ligt het uitgestrekte Plaza Tapatía. Dat is een aantrekkelijke wandelpromenade bezaaid met fonteinen en monumenten. Deze voert naar Instituto Cultural Cabañas. Ook bekend als Hospicio Cabañas werd ze oorspronkelijk gebouwd als weeshuis door bisschop Juan Ruiz de Cabañas. Het neoclassistische, uitgestrekte gebouw is al spectaculair, maar de grootste trekpleisters vormen de muurschilderingen van José Clemente Orozco (1883-1949). Samen met Diego Rivera en David Siqueiros wordt Orozco gerekend tot de briljantste artiesten uit het tijdperk van de Mexicaanse revolutie. Voor wat Mexicaanse folklore kun je een kijkje nemen op de Plaza de los Mariachis, de geboorteplaats van de mariachi muziek! Ook ten westen van de Plaza de Armas liggen volop bezienswaardige plekken. Zoals Universidad de Guadalajara, de tweede universiteit van Mexico. Ook daar kunnen muurschilderingen van Orozco bekeken worden. Als je verder westelijk opschuift kom je terecht in een van de rijkere gebieden van Guadalajara.

Tlaquepaque, Chapultepec en Zapopan

Als je vanuit het historisch centrum een kilometer of vijf in zuidoostelijke richting gaat dan kom je uit in Tlaquepaque. Eigenlijk een aparte gemeente maar onderdeel van de zogenaamde Zona Metropolitana de Guadalajara. Tlaquepaque is een walhalla voor handwerk, keramiek en meubels. Het straatbeeld hier wordt bepaald door oude huisjes, smalle straatjes en boetieks. Andere hoogtepunten van Tlaquepaque vormen Museo Regional de la Cerámic (keramiekmuseum) en Jardín Hidalgo (een sfeervol plein). Voor koffiebarretjes, betere restaurants en een bruisend uitgaansleven zet je koers naar Chapultepec in het westelijk deel van de stad. Op een kilometer of acht ten noordwesten van het historisch centrum vinden we ook nog Zapopan. Dat is de rijkste gemeente van de staat Jalisco met de beste woonwijken en winkelcentra. De belangrijkste toeristische attractie hier is de Basílica de Zapopan. In deze belangrijke kerk is het een komen en gaan van pelgrims. Vooral in oktober wanneer de Nuestra Señora de Zapopan uit de kerk wordt gehaald voor een romería naar de kathedraal van Guadalajara.  Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring