Guadalajara wordt wel de meest Mexicaanse stad genoemd. Zo vinden tequilla, mariachi en de welbekende sombrero hun oorsprong in Guadalajara. De tweede stad van Mexico en de hoofdstad van de staat Jalisco heeft ook een duidelijke Spaanse signatuur die terug te vinden is in het historisch centrum waar je zo een paar dagen zoet bent. Daarnaast bestaat de uitgestrekte metropool uit afzonderlijke stadskernen die deel uitmaken van de agglomeratie Guadalajara. Buiten de stad liggen ook nog verschillende weelderige natuurgebieden.Volop bezienswaardigheden in het historisch centrum
Het historisch centrum spreidt zich uit van de kathedraal tot vier hoofdpleinen: Plaza de Armas, Plaza Guadalajara, Rotonda de los Jaliscenses Ilustres en de Plaza de la Liberación. De kathedraal is een van de meest symbolische gebouwen van Guadalajara, niet in de laatste plaats vanwege de twee opvallende gele torenspitsen die tevens handige oriëntatiepunten vormen. Ten oosten van de Plaza de Armas ligt het uitgestrekte Plaza Tapatía, een aantrekkelijke wandelpromenade bezaaid met fonteinen en monumenten. Deze leidt je naar Instituto Cultural Cabañas, ook bekend als Hospicio Cabañas oorspronkelijk gebouwd als weeshuis door bisschop Juan Ruiz de Cabañas. Het neoclassistische, uitgestrekte gebouw is al spectaculair, maar de grootste trekpleisters zijn de muurschilderingen van José Clemente Orozco (1883-1949). Samen met Diego Rivera en David Siqueiros wordt Orozco gerekend tot de briljantste artiesten uit het tijdperk van Mexicaanse revolutie. Voor wat Mexicaanse folklore kun je een kijkje nemen op de Plaza de los Mariachis, de geboorteplaats van de mariachi muziek. Ook ten westen van de Plaza de Armas liggen volop bezienswaardige plekken. Zoals de Universidad de Guadalajara, de tweede universiteit van Mexico, waar ook muurschilderingen van Orozco bekeken kunnen worden. Als je verder westelijk opschuift kom je terecht in een van de rijkere gebieden van Guadalajara.

Tlaquepaque, Chapultepec en Zapopan
Als je vanuit het historisch centrum een kilometer of vijf in zuidoostelijke richting gaat dan kom je uit in Tlaquepaque; eigenlijk een aparte gemeente maar onderdeel van de Zona Metropolitana de Guadalajara. Tlaquepaque is een walhalla voor handwerk, keramiek en meubels, met een straatbeeld dat wordt bepaald door oude huisjes, smalle straatjes en boetieks. Andere hoogtepunten van Tlaquepaque vormen Museo Regional de la Cerámic (een keramiekmusuem) en Jardín Hidalgo (een sfeervol plein). Voor koffiebarretjes, betere restaurants en een bruisend uitgaansleven zet je koers naar Chapultepec dat zich in het westelijk deel van de stad bevindt. Op een kilometer of acht ten noordwesten van het historisch centrum vinden we Zapopan, de rijkste gemeente van de staat Jalisco met de beste woonwijken en winkelcentra. De belangrijkste toeristische attractie hier is de Basílica de Zapopan. In deze belangrijke kerk is het een komen en gaan van pelgrims. Vooral in oktober wanneer de Nuestra Señora de Zapopan uit de kerk wordt gehaald voor een romería naar de kathedraal van Guadajara.  


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring