Granada is niet alleen de mooiste stad van Nicaragua maar ook één van de aantrekkelijkste steden van Midden-Amerika. Deze behaaglijke stad is absoluut een must voor liefhebbers van koloniale steden. Dit geldt eigenlijk voor natuurliefhebbers, want in de nabije omgeving bevinden zich verscheidene natuurattracties waaronder het Meer van Nicaraguahet op een na grootste meer van Latijns-Amerika. Helaas heeft het voor Nicaraguaanse begrippen toeristische Granada het de afgelopen jaren erg moeilijk gehad vanwege de politieke onrust. 

Uitzicht op het Meer van Nicaragua

Veerkrachtige handelsstad
Granada heeft vele tegenslagen moeten incasseren, maar is altijd weer sterk teruggekomen. Nadat Granada in 1524 gesticht werd door Francisco Hernández de Córdoba, ontwikkelde de stad zich in rap tempo tot een welvarende handelsstad. Deze rijkdom in combinatie met Granada's kwetsbare ligging aan een meer dat in verbinding staat met de zee maakte de stad kwetsbaar voor piraten. Tussen 1665 en 1670 zou de stad drie keer geplunderd worden door boekaniers waaronder de roemruchte Henry Morgen. Maar de hardste klap moest nog komen. Na de onafhankelijkheid van Nicaragua, een paar eeuwen later, kwam de Granada in een felle strijd terecht met grote rivaal Léon met als inzet de status van hoofdstad. Léon schakelde daarop de Amerikaanse 'avonturier' William Walker in die bepaald geen halve maatregelen nam. De Amerikaan, tezamen met een bende vrijbuiters, zou de stad in 1856 niet alleen bezetten maar bij zijn vlucht ook volledig laten afbranden. Het enige wat hij zo'n beetje achterliet was een bord met daarop de veelzeggende woorden: ¡Aquí fue Granada! (Hier was Granada!). Maar ook hier wist Granada zich overheen te zetten. De stad werd helemaal opnieuw opgebouwd. Lachende derde in de strijd om de hoofdstad was overigens Managua die de status van 'Capital' zou verkrijgen.   

Iglesia de San Francisco in Granada

Koloniale charme en sfeer rond het Parque Central
Wie Parque Central oploopt, zal direct betoverd raken door de koloniale sfeer en schoonheid van Granada. Het uitgestrekte plein wordt gedomineerd door koloniale juweeltjes waarvan de mosterdgele kathedraal, het stadssymbool, de hoofdrol opeist. Ook onmogelijk om te missen is een enorm stenen kruis dat staat opgesteld bij de kathedraal. Granada blinkt sowieso uit in juweeltjes van kerken. Het mooiste voorbeeld hiervan is de niet te versmaden lichtblauwe Iglesia San Francisco op een paar blokken ten noordoosten van het plein. Een ander hoogtepunt is de grijze Iglesia de la Merced, op een paar blokken ten westen van het plein. Voor gezelligheid sla je de Calle la Calzada in, direct gelegen aan Parque Central. Dit is een sfeervolle, vrij smalle straat met aantrekkelijke terrasjes, gekleurde huisjes en hippe muziek. Nachtvlinders kunnen de Calle la Calzada in oostelijke richting uitlopen voor uitgaansplekken voor de late uurtjes.

Calle la Calzada in Granada in Nicaragua

Expats, toeristen en locals
De schoonheid van Granada is ook bij buitenlanders niet onopgemerkt gebleven wat maakt dat veel van de fraaie koloniale panden in het bezit zijn van expats. Wie door Granada loopt, zal naast expats ook veel toeristen tegen het lijf lopen, want Granada is al lang niet meer een goed bewaard geheim. En niet zonder reden, want de prachtige setting, de gemoedelijke sfeer, de leuke espressobarretjes, bars, restaurantjes en de fijne prijsjes zijn niet te versmaden. Granada is wat dat betreft niet helemaal representatief voor Nicaragua. Toch blijft het een heerlijke stad om tijdens je reis door Nicaragua neer te strijken. Ook cultuurliefhebbers zullen er zich thuisvoelen. Aan de Plaza de Independencia bevindt zich Casa de Leones, een traditioneel, weelderig Granada huis dat alleen daarom al een bezoekje waard is. Binnen bevindt zich een cultuurcentrum (bekend als Casa de los Tres Mundos) die regelmatig concerten, exposities en poëzievoordrachten organiseert. En in febuari is Granada de thuishaven van een groot poëziefestival waar culturele prominenten en poëzieliefhebbers jaarlijks in groten getale op afkomen. 

Koloniaal huis in Granada in Nicaragua

Het Meer van Nicaragua en Las Isaletas
Naast al die koloniale pracht en praal is Granada ook een prima uitsvalsbasis voor verscheidene natuurattracties van formaat. De nabijgelegen oevers van het Meer van Nicaragua bieden toegang tot de archipel Las Isaletas, de Mombacho vulkaan en Parque Nacional Archipiélago Zapatera. Het populairst is een boottocht langs de vulkanische eilandjes van Las Isletas, ooit ontstaan door een enorme eruptie van de Mombacho. De archipel is bezaaid met ceiba- en guanacastebomen, fruit en een rijk vogelleven waar onder meer parkieten en papegaaien deel van uitmaken. Zoek je nog meer avontuur? Dan kun je dat vinden in de regenwouden in de omgeving van Mombacho vulkaan waar je kunt deelnemen aan hiking- en canopytours. Minder bekend bij toeristen is Parque Nacional Archipiélago Zapatera. Dat is jammer, want deze archipel van 11 eilanden herbergt de interessantste precolumbiaanse vindplaatsen van Nicaragua.

 


Reisbestemmingen Nicaragua

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2022 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring