Reisinspiratie voor Flores

Gelegen in een groot meer dat met een dam in verbinding staat met het vaste land is de ligging van het sympathieke Flores al heel bijzonder. Deel uitmakend van het departement El Petén staat Flores bekend om haar charmante straatjes en hoffelijke bevolking. Maar naast haar koloniale sfeer ademt het schiereiland ook veel Maya-sfeer, misschien wel omdat het de laatste onafhankelijke Maya staat was. De rijke inheemse geschiedenis, de prettige sfeer en de toeristische faciliteiten maken Flores sowieso een fijne uitvalsbasis voor de oude Mayastad Tikal.


Lago Peten Itza in Flores

Eiland in een meer
Flores is een van de eilanden in de Lago Petén Itzá en met een dijk staat ze in verbinding met het vaste land. Het derde grootste meer van Guatemala is goed voor een oppervlakte van 99 km² en een diepte van 160 km. Vanuit alle mogelijke hoeken en straten biedt Flores schitterende vergezichten op het meer die tegen de avond alleen nog maar mooier worden als de zon zich terugtrekt. Aan het meer bevinden zich drie plaatsen: Flores, Santa Ana en San Beneto. Deze laatste twee plaatsen op het vast land zijn voor toeristen beduidend minder interessant dan Flores. Misschien wat verwarrend, maar bovenstaande drie plaatsen worden ook wel gezamenlijk als Flores aangemerkt.
 
Maya-tijd en Cortés
In de tijd van de Maya's woonden er al veel mensen aan de oevers van het meer. De voorloper van Flores was Tayasal, die de hoofdstad vormde voor de Itza's, een Mayavolk dat in het noorden van Guatemala woonde. In 1525 kwam de Spaanse conquistador Hernán Cortés met zijn gevolg op bezoek en de conquistador schonk zowaar een (kreupel) paard...Later zou blijken dat de indianen dit edele dier die zij niet kenden, verafgood hadden. Na het bezoek van Cortés volgden minder vreedzame Spaanse expedities, maar het zou uiteindelijk tot 1697 duren voordat Tayasal als laatste Maya-stad daadwerkelijk door de Spanjaarden veroverd werd. 
 


Reisbestemmingen Guatemala

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring