Op 700 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires is het Argentijnse Córdoba gelegen. De tweede stad van Argentinië herbergt 's lands best bewaarde koloniale architectuur, net als ongelooflijk warme en vriendelijke mensen. De zes universiteiten maken Córdoba een levendige en gezellige studentenstad waar genoeg te beleven valt. Vandaag de dag geldt Córdoba als een industriële stad waarvan de luchtvaart- en auto-industrie de belangrijkste pijlers vormen. Een troef van Córdoba is ook zeker haar bergachtige omgeving om avontuur te vinden of om juist helemaal tot rust te komen. 

Het koloniale Córdoba

De geschiedenis van Córdoba gaat terug tot 1573 toen de stad werd gesticht door de Spanjaard Jerónimo Luis de Cabrera. Vernoemd naar de gelijknamige Spaanse stad is Córdoba daarmee één van de eerste Spaanse koloniale steden in Argentinië. Het centrum van Córdoba is rijk aan koloniale gebouwen en historische monumenten. De meeste daarvan liggen rondom Plaza San Martín. Het levendige middelpunt van de stad werd al in 1577 aangelegd. Aan het plein staat het koloniale stadhuis met zijn imposante witte zuilengalerij, de Cabildo. Een ander fraai voorbeeld van koloniale architectuur vormt de kathedraal. Hoewel de kathedraal door verschillende architecten werd gebouwd en eenheid daardoor weleens lijkt te ontbreken, heeft het bouwwerk een prachtige structuur gekregen. De romaanse kerktoren kijkt fraai uit over Plaza San Martín. 

Jezuïetenkwartier en oudste universiteit van Zuid-Amerika

Het pronkstuk uit het koloniale tijdperk is het 17e eeuwse Manzana Jesuítica. Vroeger het centrum van de jezuïetenprovincie in Paraguay. Het jezuïetenkwartier dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed wordt gevormd door een kerk, een universiteit, een residentie van orde, een huizenblok en nog eens vijf ranches die je de religieuze, sociale en culturele aspecten uit de 17e eeuw laten herbeleven. In het jezuïetenkwartier staat bovendien de oudste universiteit van Zuid-Amerika opgericht in 1613: Universidad Nacional de Córdoba.

De universiteiten en studentenkroegen van Córdoba  

Met zes universiteiten is Córdoba hét educatieve centrum van Argentinië. Door de grote populatie studenten heerst er in Córdoba dan ook een levendig studentenleven zoals je die in geen andere Argentijnse stad zo aantreft. Dat maakt dat je makkelijk hopt van de ene naar de andere studentenkroeg. Nueva Córdoba is de uitgaans- en studentenbuurt waar je de meeste studentenkroegen gaat vinden. Ook een aanrader voor hippe restaurants en trendy barretjes. Voor leuke winkeltjes bezoek je de wijk Guëmes. Ooit het domein van de arbeidersklasse maar nu vooral bekend om haar antiek- en kunstwinkeltjes. In deze buurt wordt ook de grootste handwerkmarkt van de regio gehouden.

Berglandschappen rondom Córdoba

Córdoba is gelegen aan de voet van de Sierras Chicas. Dit gebergte leent zich voor tal van uitstapjes en avontuurlijke activiteiten. Zo kun je er prachtige wandelingen maken of paardrijdend genieten van de weidse berglandschappen. In de omgeving bevinden zich verschillende nationale parken met mooie watervallen en meren. De echte durfals wagen zich in dit gebied aan paragliden bij La Cumbre dat op 80 km ten noordwesten van Córdoba is gelegen. Een waar paradijs voor avonturiers. Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring