Colonia del Sacramento is een niet te weerstaan Uruguayaans stadje rijkelijk bezaaid met idyllische straatjes en koloniale gebouwen. Na eeuwenlang getouwtrek tussen Spanje en Portugal is Colonia met zijn Spaans-Portugese architectuur nu de mooiste koloniale stad van Uruguay. Niet zo vreemd dus dat toeristen in het bijzonder uit Uruguay, Argentinië en Brazilië in groten getale afkomen op deze Uruguayaanse parel van nog geen 27.000 inwoners.  

Colonia del Sacromonte: Spaans-Portugese stad
Het waren de Portugezen die Colonia in 1680 als eersten stichtten, nu de oudste stad van Uruguay. Maar in datzelfde jaar nog werd de kolonie ingepikt door de Spanjaard José de Garro om het een jaar later weer terug te geven aan de Portugezen. Omdat Colonia toen de enige Portugese nederzetting aan de Río de la Plata was, werden er veel goederen naar Buenos Aires gesmokkeld. De Portugezen en de Spanjaarden bleven felle strijd leveren om het stadje. Zo werd in 1704 Colonia opnieuw aangevallen en bezet door een leger van Spanjaarden aangevoerd door de gouverneur van Buenos Aires. Het Verdrag van Utrecht uit 1715 zorgde er voor dat Colonia weer tot Portugal ging behoren. Deze tweestrijd ging nog ongeveer honderd jaar door; dan weer onder Portugees bewind, dan weer onder Spaans gezag. Begin 19e eeuw zou ook Brazilië nog even de dienst uitmaken in Colonia, en zo kwam er nog een derde partij bij. Uiteindelijk kwam er in 1828 een einde aan het getouwtrek toen Uruguay als land erkend werd, por fin! 


De schilderachtige oude kern van Colonia
De oude kern van Colonia del Sacramento is uniek gelegen op een schiereiland dat in de Río de la Plata steekt. Het pittoreske oude centrum, genaamd Barrio Histórico, maakt sinds 1995 deel uit van de Werelderfgoedlijst van Unesco en mede hierdoor heeft de stad haar koloniale stratenpatroon weten te behouden. Bijzonder is de stijl van de gebouwen die zowel de Spaanse als Portugese geschiedenis reflecteert. Vooral de Portugezen schakelden hun beste architecten in om het stadje allure te geven. De nauwe straatjes van de oude kern zijn geplaveid met keisteinen waaronder de iconische Calle de Suspiros, een buitengewoon fotogeniek straatje. In het historisch centrum vind je verder twee prominente pleinen: het grote Plaza 25 de Mayo en het bladerrijke Plaza de Armas. Aan dit laatste plein prijkt de oudste kerk van Uruguay: Iglesia de Matriz uit 1680. Ook aardig om te weten: voor maar 50 uyos heb je toegang tot 8 musea in Colonia. Schiereiland aan de Río de la Plata met schitterende vergezichten
Colonia ligt op 177 kilometer ten westen van Montevideo en over het water op nog geen 40 kilometer van Buenos Aires, letterlijk aan de overkant. De ligging van Colonia op een schiereiland aan de Río de la Plata is fabuleus en dat gecombineerd met de authentieke koloniale invloeden in de stad levert schitterende plaatjes op. Zo worden oldtimers hier afgewisseld met paard-en-wagens in een decor van met kinderkopjes geplaveide straatjes en koloniale panden. Tot de charmes van Colonia behoren ook de verschillende gezichtspunten die uitkijken op de Río de la Plata én zelfs op Buenos Aires vanaf de boulevard bij zonsopgang. Voor het allerbeste uitzicht over de rivier en het centrum ga je naar de oude vuurtoren, de faro. Het is goed om te weten dat vanuit Buenos Aires in het hoofdseizoen (deze loopt hier van december-januari) dagjesmensen af en aan varen. Met andere woorden:  als je deze drukte wilt vermijden, kies dan voor een andere periode.


Reisbestemmingen Uruguay

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring