Campeche - officieel San Francisco de Campeche - is de piratenstad van Mexico. Dankzij de vele piratenaanvallen die de stad teisterde is Campeche nu de enige ommuurde stad van Mexico met een heel scala aan bastions. Een romantische koloniale stad met een hartelijke bevolking die sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Campeche voelt rustig en kleinschalig aan en vormt daarvoor een mooie bestemming voor reizigers die de toeristenstromen van Yucatán willen ontlopen. 

Doelwit van Hollandse piraten

Dat Campeche deel uitmaakt van de Unesco-lijst is niet in de laatste plaats te danken aan de fraaie stadsmuur rondom het koloniale centrum. In de 17e en 18e eeuw was Campeche een belangrijke handelsstad en daarom met regelmaat een geliefd doelwit voor piraten, zoals de in de Spaanstalige wereld roemruchte Cornelis Jol, bijgenaamd 'Pie de Palo'. Houtebeen plunderde Campeche in 1633. Om de stad te beschermen tegen de voortdurende piratenaanvallen besloot men een verdedigingsmuur op te tuigen. Deze muur kan tegenwoordig door buitenlandse bezoekers beklommen en bewandeld worden. Ook zijn er nog talrijke forten uit die tijd te vinden waarvan vele getransformeerd zijn tot musea. Geïnteresseerd in de piratengeschiedenis? Gan dan naar Museo de la Ciudad de Campeche dat gehuisvest is in het eerste bastion van de stad. Je vindt er bijvoorbeeld een duistere zaal waarin een kerker wordt gepresenteerd waarin de piraten werden opgesloten. 

Binnen de ommuurde stad

Typerend voor Campeche zijn haar vele kleurrijke gebouwen. Het is een genot om de typische kleine straatjes opgesierd met huizen in pastelkleuren af te struinen. Een van de in de oog springende gebouwen in het historisch centrum is de witte, symmetrische kathedraal. Vooral 's avonds een plaatje als die verlicht is. Wie wat verder loopt naar de Plaza Principal vindt daar een aantal traditionele restaurants. Een daarvan is Cafe Luan, een fijn adresje voor je ontbijt of lunch. Als je verder op verkenning gaat in de oude stad, let dan ook op de kerken. Sommige daarvan zijn uitgerust met vuurtorens die in het piratentijdperk dienden om naderende schepen in het oog te houden. 

Buiten de ommuurde stad

Omdat in het oude deel van Capeche relatief weinig mensen wonen vind je meer leven buiten de ommuurde stad. Een attractie daar is de 7 km lange malecón. Aan de boulevard staan verschillende beelden en kunstwerken. Een toeristische maar praktische wijze om de zeepromenade te verkennen is met de toeristentram. Er worden ook tussenstops gemaakt bij interessante plekken. 's Avonds kun je aan de malecón ook genieten van prachtige zonsondergangen.   


Reisbestemmingen Mexico

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring