Cali is na Bogotá en Medellín de grootste stad van Colombia. Met twaalf zwoele maanden in het jaar is Cali een echte feeststad waar de salsa welig tiert. In Cali zouden ook de mooiste mensen van Colombia wonen dankzij de gemêleerde mix van Afrikaanse, Europese en inheemse genen. Dit geldt niet direct voor de stad hoewel Cali in 2011 door de New York Times genoemd werd als één van de beste reisbestemmingen. Duik in het feestgedruis van deze zuidelijke Colombiaanse miljoenenstad en oordeel zelf!

Plaza de Caicedo in Cali

Cali: van haciendas naar industriële miljoenenstad

In 1536 werd Cali (formeel Santiago de Cali) gesticht door de conquistador Sebastián de Belalcázar. Daarvoor al, op zoek naar goud, stichtte hij ook de zuidelijker gelegen Popayán, een stad die lange tijd veel belangrijker was dan Cali. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. Tot de 18e eeuw werd Cali vooral bestierd vanuit een aantal haciendas waar Afrikaanse slaven het zware werk deden. Op 3 juli 1810 riep Cali de onafhankelijkheid uit op de regering in Popayán. Samen met bevriende steden werd er hard gevochten voor vrijheid met als resultaat dat Cali in 1811 officieel onafhankelijk zou zijn. Cali had in die tijd zo'n 20.000 inwoners en speelde een bescheiden rol en was economisch en politiek nog steeds afhankelijk van Popayán. Pas na de komst van het Panamakanaal in 1914 en de spoorweg in 1915 zou Cali uit zijn isolement raken. Net als Medellín zou Cali in de jaren 80 en 90 een dondere periode doormaken toen Colombia in de greep kwam van drugsbendes. Hoewel het Calikartel veel minder bekend is dan het Medellínkartel van Pablo Escobar was het minstens zo effectief. Zo zouden ze op hun hoogtepunt maar liefst 90 procent van de cocaïnehandel wereldwijd voor hun rekening hebben genomen. Het Calikartel vocht een harde strijd uit met hun rivalen uit Medellín wat uitvoerig uit de doeken wordt gedaan in de Netflixseries Narcos en El Patrón del Mal. Gelukkig is Cali, momenteel de derde stad van het land en het industriële en commerciële centrum van zuidelijk Colombia, in rustiger vaarwater terecht gekomen. 

Historische districten van Cali

Cali kent verschillende historische gebieden waar de nodige culturele attracties te vinden zijn. Een logisch vertrekpunt voor je verkenning van Cali is Plaza de Caycedohet hart van de stad. Aan dit lommerrijke centrale plein - vernoemd naar een van de onafhankelijkheidsleiders waarvan een standbeeld midden op de plaza getuigt - prijken een aantal prominente gebouwen waaronder Edificio Otero, La CatedralPalacio de Justicia en het elegante Palacio Nacional. In het historisch centrum staan ook een aantal opmerkelijke, fotogenieke kerken. Een daarvan is de spierwitte Iglesia de la Merced iets ten zuidwesten van het centrale plein. Bij de oudste kerk van Cali bevinden zich twee musea: Museo de Arte Colonial en Museo Arqueológico. Maar de opvallendste verschijning is toch wel Iglesia La Ermita die zich bevindt aan de rivier iets ten noordwesten van het centrale plein. Leuk om te weten: deze lichtblauwe gotische kerk is geïnspireerd op de kathedraal van Münster. Andere interessante historische wijken voor toeristen zijn San Antonio (de oudste wijk van Cali) en Granada. San Antonio, in het noordwesten van de stad achter het Intercontinental hotel, is een traditionele wijk met veel koloniale architectuur en historie. Hetzelfde geldt voor de levendige wijk Granada met een aantrekkelijk aanbod restaurants en winkeltjes.  

Salsa- en uitgaansstad

De caleños zijn gek op feesten en muziek - dampende salsa om precies te zijn. Cali is dan ook wereldberoemd om z'n nachtleven. De bekendste salsahoofdstraat - hoewel opgemerkt moet worden dat het de afgelopen jaren ook wat in verval is geraakt - is de Avenida Sexta, bezaaid met salsatecas (lees: discotheken waar salsa klinkt). Maar ook de verderweg gelegen wijken als Juanchito en Menga kennen een groot salsaaanbod. Met zijn cafeetjes, gourmetrestaurants, boetiekjes, modezaken en juweliers is ook het eerdergenoemde Granada een fijne wijk om je in het uitgaansleven te storten. Voorbeelden van bekende salsaclubs zijn Tin Tin Deo (ook beginners kunnen zich hier met goed fatsoen vertonen) en Zaperoco (hier komen de pro's). Als je echt niet weet waar je moet beginnen op uitgaansgebied, stap dan gewoon in de discobus die je in notime door de stad crost! Als je voor het feesten naar Cali komt, plan je trip dan goed. Het feestgedruis doet zich namelijk vooral voor in de weekenden; eerlijk gezegd kan het op doordeweekse dagen opmerkelijk rustig zijn voor een stad met ruim 2,4 miljoen inwoners. Het niveau van de horeca in Cali is de afgelopen jaren flink verbeterd. Sterker nog, samen met Bogotá wordt Cali nu gezien als één van de culinaire topbestemmingen van Colombia. 

Dierentuin en vlinderopvang

Een bijzondere attractie in Cali is te vinden aan de oevers van de Río Cali in het bergachtige noordwesten van de stad. We hebben het dan over het vermaarde Zoológico de Cali, dat te boek staat als een van de beste dierentuinen van Latijns-Amerika. Het biedt het Colombiaanse 'wildlife' een goede leefomgeving. Voor dieren- en natuurliefhebbers valt er nog meer te beleven in de omgeving van Cali. Even buiten Cali is een vlinderreservaat gebouwd in de vorm van het gevleugelde insect. Het is een klein resort dat wordt gerund door een familie. In Andoke kunnen natuurliefhebbers een perfect op elkaar afgestemd ecosysteem observeren. 

Mooie vrouwen en plastische chirurgie

Wie door Colombia reist, zal merken dat er in Colombia hartstochtelijk gediscusseerd over waar nu preces de mooiste vrouwen wonen. Het gaat dan hoofdzakelijk tussen twee rivalen: Cali en Medellín, in willekeurige volgorde. Maar hoe dan ook, Cali mag zeer trots zijn op de vele mooie vrouwen die er wonen. De schoonheid wordt vaak toegeschreven aan de gemixte bevolkingssamenstelling, maar er is een nieuwe troef bijgekomen. Cali heeft zich namelijk ontwikkeld tot één van de bekendste plekken voor (goedkope) plastische chirurgie in Zuid-Amerika. Veel rijke vrouwen uit Cali (en daarbuiten) deinzen niet terug voor een bezoekje aan een 'mooi-maak-dokter' en laten gerust een implantaatje inbrengen. 

 


Reisbestemmingen Colombia

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring