Reizen Cali (Colombia)

Cali is na Bogotá en Medellín de grootste stad van Colombia. Met twaalf zwoele maanden in het jaar is Cali een echte feeststad waar de salsa welig tiert. In Cali zouden ook de mooiste mensen van Colombia wonen dankzij de gemêleerde mix van Afrikaanse, Europese en inheemse genen. Dit geldt niet direct voor de stad hoewel Cali in 2011 door de New York Times genoemd werd als één van de beste reisbestemmingen. Duik in het feestgedruis van deze zuidelijke Colombiaanse miljoenenstad en oordeel zelf!

Plaza de Caicedo in Cali

Cali: van haciendas naar industriële miljoenenstad

In 1536 werd Cali (formeel Santiago de Cali geheten) gesticht door de conquistador Sebastián de Belalcázar. Op zoek naar goud stichtte hij daarvoor al het zuidelijker gelegen Popayán, een stad die lange tijd veel belangrijker was dan Cali. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. Tot de 18e eeuw werd Cali vooral bestierd vanuit een aantal haciendas waar Afrikaanse slaven het zware werk deden. Op 3 juli 1810 riep Cali de onafhankelijkheid uit op de regering in Popayán. Samen met bevriende steden werd er hard gevochten voor vrijheid met als resultaat dat Cali in 1811 officieel onafhankelijk zou zijn. Cali had in die tijd zo'n 20.000 inwoners en speelde een bescheiden rol en was economisch en politiek nog steeds afhankelijk van Popayán. Pas na de komst van het Panamakanaal in 1914 en de spoorweg in 1915 zou Cali uit zijn isolement geraken. Net als Medellín maakte Cali in de jaren 80 en 90 een dondere periode door toen Colombia in de greep kwam van drugsbendes. Hoewel het Calikartel veel minder bekend is dan het Medellínkartel van Pablo Escobar was het minstens zo effectief. Zo zouden ze op hun hoogtepunt maar liefst 90 procent van de cocaïnehandel wereldwijd voor hun rekening hebben genomen. Het Calikartel vocht een harde strijd uit met hun rivalen uit Medellín wat uitvoerig uit de doeken wordt gedaan in de Netflixseries Narcos en El Patrón del Mal. Gelukkig is de derde stad van het land en het industriële en commerciële centrum van zuidelijk Colombia tegenwoordig in rustiger vaarwater terecht gekomen.

Historische districten van Cali

Cali kent verschillende historische gebieden waar de nodige culturele attracties te vinden zijn. Een logisch vertrekpunt voor je verkenning van Cali is Plaza de Caycedohet hart van de stad. Aan dit lommerrijke centrale plein - vernoemd naar een van de onafhankelijkheidsleiders waarvan een standbeeld midden op de plaza getuigt - prijken een aantal prominente gebouwen waaronder Edificio Otero, La CatedralPalacio de Justicia en het elegante Palacio Nacional. In het historisch centrum staan ook een aantal opmerkelijke, fotogenieke kerken. Een daarvan is de spierwitte Iglesia de la Merced iets ten zuidwesten van het centrale plein. Bij de oudste kerk van Cali bevinden zich twee musea: Museo de Arte Colonial en Museo Arqueológico. Maar de opvallendste verschijning is toch wel Iglesia La Ermita dat zich bevindt aan de rivier iets ten noordwesten van het centrale plein. Leuk om te weten: deze lichtblauwe gotische kerk is geïnspireerd op de kathedraal van Münster. Andere interessante historische wijken voor toeristen zijn San Antonio (de oudste wijk van Cali) en Granada. San Antonio is gelegen in het noordwesten van de stad achter het Intercontinental hotel en geldt als een traditionele wijk met veel koloniale architectuur en historie. Hetzelfde geldt voor de levendige wijk Granada die aantrekkelijke restaurants en winkeltjes herbergt.  

Salsa- en uitgaansstad van Colombia

De caleños zijn gek op feesten en muziek - dampende salsa om precies te zijn. Cali is dan ook wereldberoemd om z'n nachtleven. De bekendste salsahoofdstraat is de Avenida Sexta, hoewel gelijk opgemerkt moet worden dat ze de afgelopen jaren ook wat in verval is geraakt. Hoe dan oo, de salsahoofdstraat is bezaaid met salsatecas (lees: discotheken waar salsa klinkt). Maar ook de verderweg gelegen wijken als Juanchito en Menga kennen een groots salsaaanbod. Met zijn cafeetjes, gourmetrestaurants, boetiekjes, modezaken en juweliers is ook het eerdergenoemde Granada een fijne wijk om je in het uitgaans- en salsaleven te storten. Voorbeelden van bekende salsaclubs in Cali. Een bekende naam is Tin Tin Deo waar ook beginners kunnen zich met goed fatsoen kunnen vertonen. Zaperoco daarentegen is helemaal voor de vergevorderden. Als je nu echt niet weet waar je moet beginnen op uitgaansgebied, stap dan gewoon in de discobus die je in notime door heel de stad crost! Als je voor het feesten naar Cali komt, plan je trip dan goed. Het feestgedruis doet zich namelijk vooral voor in de weekenden. Eerlijk gezegd kan het op doordeweekse dagen opmerkelijk rustig zijn voor een miljoenenstad die zich graag als feeststad van Colombia mag fêteren. Het goede nieuws is dat het niveau van de horeca in Cali de afgelopen jaren flink is verbeterd en dat ze inmiddels samen met Bogotá wordt gerekend tot de culinaire topbestemmingen van Colombia. 

Dierentuin van Cali

Misschien heb je wel veel meer dieren dan met uitgaan. Een bijzondere attractie van Cali die dan niet gemist mag worden is de Zoológico de Cali te vinden aan de oevers van de Río Cali in het bergachtige noordwesten van de stad. De vermaarde dierentuin van Cali staat te boek als één van de beste dierentuinen van Latijns-Amerika, geroemd vanwege de goede leefomgeving die ze de Colombiaanse 'wildlife' biedt. Voor dieren- en natuurliefhebbers valt er nog meer te beleven in de omgeving van Cali. Even buiten Cali vinden we een bijzonder vlinderreservaat die gebouwd is in de vorm van het gevleugelde insect. In het kleine resort Andoke dat wordt gerund door een familie kunnen natuurliefhebbers een perfect op elkaar afgestemd ecosysteem observeren. 

De mooie vrouwen en plastische chirurgie van Cali

Wie door Colombia reist, zal merken dat er in Colombia hartstochtelijk gediscusseerd over waar nu preces de mooiste vrouwen wonen. Het gaat dan hoofdzakelijk tussen twee rivalen: Cali en Medellín, in willekeurige volgorde. Maar hoe dan ook, Cali mag zeer trots zijn op de vele mooie vrouwen die er wonen. De schoonheid wordt vaak toegeschreven aan de gemixte bevolkingssamenstelling, maar er is een nieuwe troef bijgekomen. Cali heeft zich namelijk ontwikkeld tot één van de bekendste plekken voor (goedkope) plastische chirurgie in Zuid-Amerika. Veel rijke vrouwen uit Cali (en ver daarbuiten) deinzen niet terug voor een bezoekje aan een 'mooi-maak-dokter' en laten gerust een implantaatje inbrengen. 

 


Terug naar boven

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 
vind-een-taalschool
vind-een-taalschool

Meer informatie over Colombia