Als één stad gemaakt lijkt voor melancholie en romantiek dan is het Buenos Aires wel. Straatjes en avenues bezaaid met prachtige antieke bars en cafés waar trotse Argentijnen aan hun espresso nippen en de tango vurig gedanst wordt. Buenos Aires is onmiskenbaar de stad van de tango en het voetbal en beroemdheden als Carlos Gardel, Evita, Jorge Luis Borges, Diego Maradona, Gustavo Cerati en vele anderen. Maar naast deze vertrouwde waarden blijft de stad gelukkig volop in beweging en verrassen met nieuwe restaurants, architectuur en een duizelingwekkend aantal culturele plekken. 



De grandeur en de vergane glorie van Buenos Aires

Niet zelden hoor je dat Buenos Aires Europees aan doet. En inderdaad, de Franse, Italiaanse en Spaanse architectonische invloeden zijn onmiskenbaar. In de gebouwen, op de brede boulevards en aan de enorme pleinen. Buenos Aires werd overduidelijk gebouwd aan de hand van de stadsplattegrond van Parijs en de typering 'Het Parijs van Zuid-Amerika' komt bepaald niet uit de lucht vallen. Dankzij de export van graan en vlees was Argentinië begin 20e eeuw één van de rijkste landen ter wereld. Gelukszoekers uit heel Europa kwamen toen naar Buenos Aires. De Argentijnse hoofdstad ontwikkelde zich in die periode tot een waar kunst- en cultuurcentrum. En dat is onveranderd gebleven. Hoe anders verging het op economisch gebied! Door politieke chaos en mismanagement lijkt economische en politieke malaise wel een tweede. De enorme pieken en dalen maken Argentinië en zijn hoofdstad in ieder geval nooit saai voor Europeanen. Kijk niet niet raar op als je met je neus in een massademonstratie valt op de Plaza de Mayo. Het centrale plein van Buenos Aires is bij uitstek de plek waar Argentijnen samenkomen om hun onvrede te uiten. Het goede nieuws is dat de grandeur uit het verleden nog volop zichtbaar is. Wie er oog voor heeft zal als een blok vallen voor die oude schoonheid!

Bohemien San Telmo

Ten zuiden van de Plaza de Mayo bevindt zich de meest bohemienachtige wijk van Buenos Aires: San Telmo. In deze heerlijke buurt met zijn nauwe steegjes en kinderkopjes vinden we niet alleen het oudste huis maar ook de oudste kerk en de oudste apotheek van Buenos Aires. Het was hier waar de eerste rijke graanhandelaren halverwege 19e eeuw hun prachtige huizen lieten bouwen. Maar toen de gele koorts epidemie zich in 1877 aandiende, trokken de rijken even snel weer weg. Daarvoor kwamen de minder bedeelden voor in de plaats die hun intrek namen in de paleisjes. Die rijkdom uit het verleden proef je nog volop in San Telmo, hoe slecht sommige gebouwen ook onderhouden zijn. Evenmin te versmaden in San Telmo zijn haar galerieën, sfeervolle barretjes, antiekwinkeltjes én heerlijke markten. Buenos Aires telt talrijke zondagsmarkten met San Telmo als epicentrum. En net als in La Boca word je in San Telmo volop getrakteerd op tangovoorstellingen. 


Kleurrijk La Boca

Ten zuiden van San Telmo vinden we La Boca. Een onvervalste volksbuurt die eind 19e eeuw werd gesticht door immigranten in groten getale afkomstig uit het Italiaanse Genua. Zij kwamen naar Buenos Aires om te werken in de haven. De naam van de wijk is afgeleid van haar ligging aan de mond (La Boca) aan de rivier Riachuelo, die tegenwoordig Matanza wordt genoemd. La Boca is ook de bakermat van de tango die hier eind 19e eeuw in de bordelen ontstond meegevoerd door de melancholische en nostalgische gevoelens van de immigranten. Caminito is een van de grote trekpleisters van La Boca, waarschijnlijk het allereerste voetgangersstraatje ter wereld. Onder grote belangstelling van toeristen wordt de tango heden ten dage volop op straat gedanst. Maar La Boca is bovenal bekend om haar karakteristieke fel gekleurde huisjes waar veel kunstenaars hun intrek in hebben genomen. Het voetbalstadion van Boca Juniors, de club van Diego Maradona, is nog zo'n favoriet van toeristen. De koosnaam voor het voetbalstation luidt La Bombonera. De magie? In het bonbondoosje zit het publiek boven op het veld en dat staat garant voor een onvergetelijke voetbalambiance. Niet in de laatste plaats als de aartsvijand River Plate op bezoek komt. 

Het chique Buenos Aires: Recoleta en Palermo

Een van de mooiste wijken van Buenos Aires is zonder twijfel Recoleta. De noordelijk gelegen wijk waar koningin Máxima opgroeide, staat bekend als chique en duur. Een zeer bekende toeristische attractie van Recoleta is het niet te missen El Cementerio de Recoleta. Op de flamboyante begraafplaats mogen dan tal van prominenten begraven liggen, één graf is publieksfavoriet: dat van Evita Perón Recoleta wordt verder gekenmerkt door uitgestrekte boulevards waaraan prachtige gebouwen geïnspireerd op Franse architectuur prijken. Recoleta is ook een heerlijke wijk om te shoppen en je onder te dompelen in de wereld van kunst en cultuur. Zoals het magistrale El Ateno, al vaak uitgeroepen tot mooiste boekwinkel ter wereld. Als je een wijk opschuift dan komen we uit in het veelzijdige Palermo. Bezaaid met bars en discotheken rondom de Plaza Serrano geldt Palermo als een hippe uitgaanswijk waar je ook een aantal van de beste steakrestaurants van de stad vindt. In het weekend zijn de parken van Palermo het domein van Argentijnse families die komen picknicken en barbecuen. 's Avonds voegen de restaurants, bars en discotheken in Palermo uit hun voegen wanneer jonge Argentijnen en toeristen er de bloemetjes buiten zetten. 


Buenos Aires: bakermat van de tango

Het zal je niet ontgaan dat de tango een serieuze aangelegenheid is in Buenos Aires. De beroemdste tangozanger is Carlos Gardel, een nationale held die samen met Evita en Maradona een heilige drie-eenheid in Argentinië lijken te vormen. Gardel voegde niet alleen poëtische teksten toe aan de tangomuziek maar maakte het ook geliefd bij het grote publiek. Zijn dood in 1935 (Gardel kwam om bij een vliegtuigongeluk) dompelde het land in diepe rouw. Volgens de overlevering pleegden die dag verschillende vrouwen zelfmoord omdat een leven zonder Gardel simpelweg geen zin meer had. Een andere tangolegende is Astor Piazzolla. In de jaren zestig creëerde hij de tango nuevo. Deze nieuwe tangostroming bestaande uit de bandoneon (een soort accordeon) en elementen van jazz en klassieke muziek viel overigens bij de traditionalisten niet in goede aarde. Diezelfde Piazzolla is tevens de componist van de ook in Nederland vermaarde Adiós Nonino - inderdaad de tango die Máxima een traan ontlokte tijdens haar huwelijk. Nog actueler is Gustavo Santaolalla die met zijn band Bajofondo de tango in een nieuw jasje steekt met housemuziek. De bekendste tangowijken van Buenos Aires? Dat zijn La Boca en San Telmo waar de tango met regelmaat op straat wordt gedanst, maar misschien wel wat toeristisch. Wie tot de kern van de tango wil doordringen, kan beter uitwijken naar Boedo, Abasto en Almagro. In Boedo werden veel tango's geschreven en Abasto is de wijk waar Carlos Gardel heeft gewoond. Voor authentieke milongas bezoek je Almagro om een poging te wagen deze sensuele maar o zo moeilijke dans onder de knie te krijgen!


Voetbal als religie, Maradona als God

Nergens wordt voetbal zo intens beleefd als in het land van Diego Armando Maradona. De passie en het fanatisme van de Argentijnse stadions zijn uniek in de wereld. Een bezoek aan Buenos Aires zou daarom voor voetballiefhebbers niet compleet zijn zonder een bezoek aan een voetbalwedstrijd. De bekendste clubs van de stad zijn Boca Juniors (geworteld in volkswijk La Boca) en River Plate (geworteld in de chique wijk Belgrano). Boca is van origine de volksclub van Buenos Aires. River Plate is van oorsprong meer een eliteclub wat duidelijk verankerd is in hun bijnaam: Los Millionarios. In werkelijkheid tref je alle bevolkingslagen aan bij beide clubs. Hoogtepunt van het seizoen vormt natuurlijk de onderlinge confrontatie tussen deze twee grootmachten: de superclásico. Een week lang wordt nergens anders over gepraat. En meer dan ooit is de stad opgesplitst in een blauw-geel deel (Boca) en een wit-rood deel (River). Je zou bijna vergeten dat Buenos Aires nog veel meer roemruchte clubs telt. Zo zijn er ook nog de twee rivalen Racing Club en Independiente die zich op een steenworp afstand van elkaar bevinden in de wijk Avellaneda. Fans van Maradona bezoeken ook Argentinos Juniors, de club waar Diego Maradona zijn loopbaan zou beginnen op 15-jarige leeftijd. In het bescheiden stadion in de wijk La Paternal kun je alles over deze wondervoetballer te weten komen. Typerend voor de miljoenenstad Buenos Aires is dat iedere wijk zijn eigen club kent. Het zal niet verbazen dat de hoogste voetbaldivisie van Argentinië (Primera División de Argentina) wordt gedomineerd door voetbalclubs uit de miljoenenstad Buenos Aires. 

Argentijnse cultuur: het barretje op de hoek

Het bezoeken van een café of een restaurant zit diep geworteld in de Argentijnse cultuur en dit mag niet ontbreken bij je Buenos Aires onderdompeling. Economische crisis of niet, mensen geven hun geld uit in één van de ontelbare horecagelegenheden van de stad. De stad barst ook van de literaire barretjes, niet zelden gevestigd op de hoek van een stratenblok. Een fraai voorbeeld daarvan is Café La Poesia. Een prachtlocatie voor een koffie is ook het legendarische Café Tortoni, een grand café met een historie die helemaal teruggaat tot 1858. Een moderne tegenhanger? Neem dan een kijkje in LAB Tostadores de Cafe. Wie na een paar sterke espresso's toe is aan een Argentijnse wijntje zou zich kunnen storten in een wijnproeverij in de betoverende tuinen van het chique Palacio Duhua.  Een voordeliger wijnervaring? Bezoek het wijnlokaal Trova. Ben je geen vegetariër dan mag je Buenos Aires natuurlijk niet verlaten zonder een goede Argentijnse biefstuk. Dat zal bepaald geen probleem zijn in Buenos Aires. De stad is werkelijk bezaaid met parillas (steakrestaurants). Maar probeer ook zeker de zogenaamde bodegones. Dit zijn typische Argentijnse restaurantjes waar je tegen schappelijke prijzen heel gevarieerd kunt eten.  






Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring