Alegría is een onweerstaanbaar bergstadje. Een van de parels van El Salvador. Alegría is vooral bekend vanwege de nabijgelegen smaragdgroene Laguna de Alegría. De gemeente die deel uitmaakt van de oostelijke provincie Usulután, wordt verder omgeven door koffievelden en bloemen. Alegría zelf is een pittoresk, aangenaam en opmerkelijk schoon stadje van nog geen 12.000 zielen. Een oase van rust en gemoedelijkheid en voor reizigers een heerlijke plek om helemaal tot rust te komen. 

Kerk Alegria in El Salvador

Salvadoraanse koffie aan de plaza

Het sociale leven in Alegría speelt zich exclusief af op het centrale plein van de stad. Aan het einde van de middag vult het bescheiden plein zich met kraampjes, verkopers, muzikanten en een paar nieuwsgierige toeristen. Koffieliefhebbers zullen glimlachen bij hun eerste slokje koffie afkomstig van de nabijgelegen koffievelden. Honger gekregen? Dat komt goed uit, want de beste restaurants zitten ook aan het plein. Als je het plein en het marktje uitloopt dan loop je vanzelf aan tegen het liefelijke Iglesia de Alegria. Loop je het plein in de andere richting uit dan kom je in het echte dorpse leven terecht. Leuk om wat rond te lopen of neer te strijken in een van de eenvoudige eethuizen voor lokale, eenvoudige streekgerechten. 

Lago de Alegria in El Salvador

Laguna de Alegría 

Onderdeel van het mooie landschap van Alegría is Volcán Tecapa. De krater van deze 1594 meter hoge vulkaan omvat de grootste trekpleister van het gebied: Laguna de Alegría. Aangezien het kratermeer maar op 2 kilometer ten zuiden van Alegría ligt, loop je er zo naar toe. De wandeling is prachtig. De geplaveide straatjes van Alegría worden snel opgevolgd door bergweggetjes opgesierd met kleurrijke, tropische bloemen. Maar de climax wacht je boven als het smaragdgroene meertje opdoemt. Door de dichteres Gabriela Mistral omschreven als het 'Smaragd van Amerika'. Deze opmerkelijke groene kleur is te danken aan de overvloedige concentratie zwavel. Daarnaast herbergt het kratermeer ook thermale bronnen. Door de combinatie van deze substanties is in het kratermeer geen plantaardig en dierlijk leven te bekennen. Je loopt makkelijk om het niet al te grote meer heen omgeven door groen woud. Maar pas wel een beetje op...volgens de legende is er een aantrekkelijke zeemeermin actief...je zou niet de eerste zijn die ze het water in lokt en naar de bodem voert...  
 

Alberto Masferrer

De beroemdste burger van Alegría is de veelzijdige Alberto Masferrer. Van pipil origine, de oorspronkelijke bewoners van het westelijk en centraal gedeelte van El Salvador. Hij werd geboren in 1868 in Alegría, toen Tecapa geheten. Masferrer was autodidact en zijn liefde voor het lezen bracht hem eerst naar het docentschap. Zijn politieke carrière zou hij starten als consul van El Salvador in Argentinië. Daarna volgden Chili, Costa Rica en België, en zou hij actief zijn bij het Internationaal Gerechtshof. Tussen 1828 en 1830 richtte hij de krant Patria op waarin hij sociale misstanden en armoede aan het licht brengt. Tijdens het schrikbewind van generaal Maximiliano Hernández Martínez (verantwoordelijk voor de dood van duizenden inheemse inwoners van El Salvador) ging hij in ballingschap in Honduras. In 1932 zou Maferrer overlijden als gevolg van zijn zwakke gezondheid. Over de exacte plaats zijn de meningen verdeeld, maar aangenomen wordt dat dit San Salvador was. 

Bloemenhoofdstad van El Salvador

Beroemd om zijn bloemen vindt je in Alegría een enorme diversiteit aan tropische bloemen. Dit zijn circa 230 soorten waaronder orchideeën, anthurium en bromeria. Het geheim van Alegría als bloemenregio? Een verklaring is te vinden in het relatief koele klimaat. Ideaal voor de bloei en groei van bloemen. Wil je alles te weten komen over de vele bloemenschatten in de velden en bergen van deze prachtige streek? Ga dan voor een rondleiding met een lokale gids. Geef je ogen sowieso goed te kost in Alegría. Bloemen zijn namelijk overal aanwezig; in tuinen, hotels, huizen, winkels en restaurants. 

 
 
 
 

Reisbestemmingen El Salvador

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring