Reisverslagen CamagŁey, Cuba

terug naar reisverslagen overzichtVroeg in de ochtend vertrekken we richting CamagŁey. De derde grootste stad van Cuba, landinwaarts gelegen op zo'n vijf uur per bus van Trinidad, staat bekend om haar vele straatjes, pleintjes en tientallen kerkjes. CamagŁey staat dan ook bekend als de meest katholieke stad van het communistische Cuba. Als we in de middag aankomen, gaan we per taxi op zoek naar een hotel. Uiteindelijk komen we uit bij Puerto Principe gelegen bij het treinstation in de buurt van de hoofdstraat. Als we richting onze kamer lopen, horen we luidruchtig gebonk. Na enig speurwerk blijkt de muziek uit een barretje te komen ergens achter in het hotel. In dit 'nonstopbarretje' zorgt de onafgebroken snoeiharde muziek voor een geheel eigen dimensie. Ik had dit fenomeen nog niet eerder in een hotel aangetroffen. Iets vervelender is het totale gebrek aan water in ons hotel. Dan maar douchen met een waterfles, wat natuurlijk ook zijn charmes heeft.

Rondje CamagŁey

Ons hotel bevindt zich aan Avenida los Martines, een drukke winkelstraat, waarvandaan we lopen richting de bezienswaardigheden van CamagŁey. We naderen al snel de kerk Iglesia de la Soledad, uitgerust met een prachtig interieur waarvan de bogen versierd zijn barokke fresco's. Het volgende kerkje dat we tegenkomen is het fraaie Iglesia de la Merced. Via het straatje Indepencia lopen we vervolgens naar het bekende Parque Agramonte, het centrale plein van CamagŁey.

Op het plein Parque Agramonte bevindt zich het ruiterstandbeeld van de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijder Agramonte. Iets verderop staat de kathedraal van CamagŁey, die recentelijk gerestaureerd maar niet bijzonder spectaculair is.

Via de fraaie, smalle straatjes van CamagŁey lopen we naar het mooiste plein van de stad: Plaza San Juan de Dios. Onderweg passeren we nog een bijzonder kerkhof met sierlijke graven die ik toch even wil noemen. Plaza San Juan de Dios zelf is een met keien geplaveid plein met daaromheen prachtige gekleurde huisjes en een kerkje daterend uit de 18e eeuw. Bijzonder is dat je op het pittoreske plein geen enkele toeristische voorziening aantreft. Dit is wat Cuba zo puur maakt. 

's Avonds eten en drinken we nog wat in een van restaurantjes van CamagŁey in Avenida los Martines. Hier treffen we het gebruikelijke beeld aan: toeristen in en Cubanen buiten het restaurant. Hoewel CamagŁey niet de meest levendige en toeristische stad is van Cuba, heeft ze zeker charme.  


Auteur SpaanstaligeWereld (april 2004)

terug naar reisverslagen overzicht

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 

Reisverslagen per land