Vervoer naar El Calafate

Vanuit Buenos Aires is het ongeveer 3,5 uur vliegen naar El Calafate. Aerolineas Argentinas verzorgt dagelijks vluchten vanaf het binnenlandse vliegveld Jorge Newberry in Buenos Aires. Het vliegveld van El Calafate ligt een eindje buiten de stad en kan bereikt worden per taxi of met de shuttlebus van VES, die je afzet voor de deur van je hotel. Van en naar El Chaltén (een andere uitvalsbasis voor het nationaal park Los Glaciares) rijden bussen van Chalten Travel, een rit van ongeveer 3,5 uur. Naar Puerto Natales (het Chileense stadje dat als uitvalbasis geldt voor nationaal park Torres del Paine) is het ongeveer 5 uur rijden. Busmaatschappij Turismo Zaahj maakt deze rit tussen Argentinië en Chili. Om je een idee te geven van de immense afstanden in dit deel van Argentinië: een busrit van Bariloche (het begin van Patagonië) naar El Calafate duurt maar liefst 31 uur.
 

Vervoer in El Calafate

El Calafate is klein genoeg om lopend te doorkruisen. Het busstation bevindt zich midden in het stadje, dus je hotel zal nooit ver weg zijn. Wel is het wat heuvelachtig wat maakt dat er wat geklommen moet worden. Een leuke Nederlandse manier om de omgeving te verkennen is met de fiets.

Een dagje gletsjer: hoe en wat

Er zijn verschillende manieren om de Perito Moreno-gletsjer te bezoeken. De makkelijkste optie is om met een tour mee te gaan. Daarvoor ga je naar de Avenida del Libertador General San Martin. De hoofdstraat van El Calafate puilt uit van de reisbureautjes die je naar de gletsjer kunnen brengen. De tours bevatten vervoer en een gids. Het lopen over de balkons voor de gletsjer is vaak op eigen gelegenheid. Geen fan van georganiseerde tours? Je kunt ook prima op eigen gelegenheid naar de gletsjer gaan. Om 8.00 uur vertrekken bussen van de maatschappij Cal Tur vanuit de busterminal richting de gletsjer. Je hebt dan de hele dag de tijd om over de paden te lopen, op de balkons naar de gletsjer te kijken en met een boot langs de ijswand te varen. Om 16.00 uur gaat de bus weer terug naar El Calafate, maar wees wel op tijd want de bus wacht niet op je! Houd er ook rekening mee dat de gletsjer zich bevindt in Nationaal Park Los Glaciares.  De toegangsprijs bedraagt circa 240 peso per persoon. De boottocht langs de ijswand is vrijwel altijd inbegrepen bij de tour, maar je kunt het ook ter plekke zelf regelen. De bekendste reisorganisatie voor wandeltochten over de gletsjer is Hielo y Aventura. Een ervaren gids begeleidt je tijdens een wandeltocht van 3 of 6 uur. Last but not least, de tocht wordt afgesloten met een glas whisky met vers ijs van de gletsjer!
 

Klimaat El Calafate

De beste tijd van het jaar om El Calafate te bezoeken is van oktober tot en met maart, grofweg de Argentijnse zomer. De gemiddelde temperaturen liggen dan rond de 18 graden en het regent vrijwel niet. Houd wel rekening met de Patagonische wind die hier vrijwel altijd waait. De winter is koud met temperaturen onder nul en veel hotels en reisbureaus zijn in dan gesloten. Houd er in de zomer (eind december tot en met eind februari) rekening mee dat de Argentijnen zomervakantie hebben...laat nou net El Calafate een van hun favoriete bestemmingen zijn. Tijdig reserveren in het hoogseizoen van de langeafstandsbussen kan dan ook geen kwaad. Hoewel het toerisme de laatste jaren sterk is toegenomen zijn de transportmogelijkheden nog niet helemaal meegegroeid. Zeker de bussen naar Puerto Natales zijn snel gevuld en rijden maar enkele dagen in de week.
 

Terug naar introductie El Calafate


Reisbestemmingen Argentinië

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring