Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Yerba mate: dé gezelschapsdrank van Zuid-Amerika

Iedereen die in Zuid-Amerika is geweest heeft ze wel eens gezien, de kleine ronde drinkbekers waaruit met een rietje een soort van groen kruidenmengsel wordt gedronken. Het drinken van yerba mate is in sommige delen van Zuid-Amerika net zo gebruikelijk als het drinken van koffie en thee in de rest van de wereld. Toch is dit verschijnsel voor velen buiten het continent een onbekend fenomeen. Spaanstalige Wereld vertelt je daarom alles wat je moet weten over de herkomst, de gewoontes en natuurlijk de bereiding van deze bijzondere Zuid-Amerikaanse gezelschapsdrank.

Wat is yerba mate?

Yerba mate is een bittere kruidenthee gemaakt van de gedroogde blaadjes en knoppen van de mateplant die vooral gedronken wordt in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië. Mate zit boordevol vitaminen en anti-oxidanten, maar bevat ook een natuurlijk soort cafeïne. Mede daarom is de drank een gezonde vervanging voor koffie of thee. Het typisch Zuid-Amerikaanse kruidenmengsel wordt traditioneel gedronken uit een speciale drinkbeker (kalebas) en opgezogen door een metalen of houten rietje, ook wel een bombilla genoemd. Een dun filtertje aan het einde van de bombilla voorkomt dat de mateblaadjes in het rietje verdwijnen.

        

Herkomst yerba

De helende werking van yerba mate werd eeuwen geleden al in in de bossen van Paraguay ontdekt door de Guaraní indianen. Zij gebruikten de matebladeren niet alleen ter bevordering van hun gezondheid maar geloofden dat de kruidendrank hen kracht en moed zou geven. Maar het waren de jezuïeten die mate verder verspreidden. Zij zagen de drank namelijk als een goede vervanging voor alcohol en probeerden hiermee het overmatige alcoholgebruik van de lokale bevolking terug te dringen. In de loop van de eeuwen heeft yerba mate zich in Zuid-Amerika ontwikkeld tot een niet meer weg te denken icoon.

Gewoontes en gebruiken yerba

Mate is een nationaal fenomeen in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië en wordt in alle lagen van de bevolking. Veel mensen nemen zelfs een complete matekit mee; voor onderweg, voor op het werk of tijdens een zonnige dag in het park. Deze matekit bestaat meestal uit een kalebas, bombilla, een pak mateblaadjes en een thermoskan met heet water. Mate wordt thuis bewaard in de yerbera, twee aan elkaar gekoppelde doosjes of potjes gevuld met mateblaadjes en suiker. De traditie is helemaal compleet wanneer het hete water wordt geserveerd uit een zogenoemde pava hornillo (ketel).

Mate is een echte gezelschapsdrank en als toerist op doorreis in Zuid-Amerika zul je ongetwijfeld meegemaakt hebben dat de matebeker aan alle aanwezigen wordt doorgeven. Als die dan op een gegeven moment op is dan wordt die gewoon weer bijgevuld met een scheut heet water. Het gezamenlijk drinken van mate staat voor vriendschap en gemoedelijkheid tussen de drinkers en iedereen deelt daarbij dezelfde beker en hetzelfde rietje. De mate wordt vaak door de gastheer/vrouw (matero) bereid en vervolgens door de gasten bijgevuld. Het eerste kopje wordt doorgaans door de matero gedronken omdat deze bitter kan zijn. Vervolgens gaat de mate veelvuldig de cirkel rond totdat deze geen smaak meer heeft.

Bereiding yerba

Mate wordt min of meer op dezelfde wijze bereid. Hoewel de drank meestal warm gedronken wordt, zijn er ook regio’s waar de thee koud wordt gedronken. Kies je voor de warme variant ga dan als volgt te werk. Vul eerst je matebeker voor ongeveer driekwart met gedroogde matebladeren. Hierna maak je met de bombilla een gat in het midden of duw je de mate naar één zijde van de kalebas. Vervolgens giet je het warme water (let op: het water mag niet koken) in de kalabas. Tenslotte laat je het mengsel een paar minuten tot rust komen. Nu is het klaar om op te drinken!

 
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring