Yerba mate: dé gezelschapsdrank van Zuid-Amerika

Iedereen die in Zuid-Amerika is geweest heeft ze wel eens gezien, de kleine ronde drinkbekers waaruit met een rietje een soort groen kruidenmengsel wordt gedronken. Het drinken van yerba mate is in sommige delen van Zuid-Amerika net zo gebruikelijk als het drinken van koffie en thee in de rest van de wereld. Toch is dit verschijnsel voor velen buiten het continent nog een onbekend fenomeen. Spaanstalige Wereld vertelt je alles wat je moet weten over de herkomst, gewoontes en bereiding van deze bijzondere gezelschapsdrank.

Wat is yerba mate?
Yerba mate wordt vooral gedronken in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië. Het is een bittere kruidenthee gemaakt van de gedroogde blaadjes en knoppen van de mateplant. Mate zit boordevol vitaminen en anti-oxidanten, maar bevat ook een natuurlijk soort cafeïne. Mede daarom is de drank een gezonde vervanging voor koffie of thee. Het typisch Zuid-Amerikaanse kruidenmengsel wordt traditioneel gedronken uit een speciale drinkbeker (kalebas) en opgezogen door een metalen of houten rietje, ook wel een bombilla genoemd. Een dun filtertje aan het einde van de bombilla voorkomt dat de mateblaadjes in het rietje verdwijnen.

        

Geschiedenis en herkomst
De helende werking van yerba mate werd eeuwen geleden ontdekt door de Guaraní Indianen woonachtig in de bossen van Paraguay. Zij gebruikten de matebladeren ter bevordering van hun gezondheid en geloofden dat de kruidendrank hen kracht en moed zou geven. Het waren vervolgens de jezuïeten die het drinken van mate verder verspreidden. Zij zagen de drank als een goede vervanging voor alcohol en probeerden hiermee het overmatige alcoholgebruik van de lokale bevolking terug te dringen. In de loop van de eeuwen heeft yerba mate zich ontwikkeld tot een belangrijk icoon voor een groot aantal Zuid-Amerikaanse landen.

Gewoontes en gebruiken
Het drinken van mate is een nationaal gebruik in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië. Veel mensen nemen een complete matekit mee voor onderweg, op werk, of tijdens een zonnige dag in het park. Deze matekit bestaat meestal uit een kalebas, bombilla, een pak mateblaadjes en een thermoskan met heet water. In alle lagen van de bevolking wordt mate gedronken. Mate wordt thuis bewaard in de yerbera, twee aan elkaar gekoppelde doosjes of potjes gevuld met mateblaadjes en suiker. De traditie is helemaal compleet wanneer het hete water wordt geserveerd uit een zogenoemde pava hornillo (een ketel).

Mate is een echte gezelschapsdran waarbij de matebeker wordt doorgegeven aan alle aanwezigen. Als die op is dan wordt die weer bijgevuld met een scheut heet water. Het gezamenlijk drinken van mate staat voor vriendschap en gemoedelijkheid tussen de drinkers. Iedereen deelt dan ook dezelfde beker en hetzelfde rietje. De mate wordt vaak door de gastheer/vrouw (matero) bereid en vervolgens door de gasten bijgevuld. Het eerste kopje wordt vaak door de matero gedronken omdat deze vaak nogal bitter is. Vervolgens gaat de mate vele malen de cirkel rond totdat deze geen smaak meer heeft.

Bereiding
Mate wordt min of meer op dezelfde wijze bereid. Alhoewel de drank meestal warm gedronken wordt, zijn er ook regio’s waar de thee koud wordt gedronken. Kies je voor de warme variant ga dan als volgt te werk. Vul eerst je matebeker voor ongeveer driekwart met gedroogde matebladeren. Hierna maak je met de bombilla een gat in het midden of duw je de mate naar één zijde van de kalebas. Vervolgens giet je het warme water (let op: het water mag niet koken) in de kalabas. Tenslotte laat je het mengsel een paar minuten tot rust komen. Nu is het klaar om op te drinken!

 

Zoeken

zoekwoord(en)
categorie
 

Blog

Terug naar...

Startpagina