Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


Route 66 Idiomas uit Valencia: Een persoonlijke taalschool met Nederlandse roots

In 2005 besloot René Clerx een Spaanse taalschool in Valencia op te richten. Ruim 10 jaar later is deze school met Nederlandse roots in het hart van de stad uitgegroeid tot een populaire plek om Spaans te leren. René vertelt ons over zijn taalschool, werkwijze en geeft een aantal nuttige tips voor Nederlanders die Spaans willen leren in het buitenland.  


Een Nederlander die in Valencia een Spaanse taalschool start, hoe is dat zo gekomen?
 
‘Valencia kende ik al via een goede vriend die daar woonde en die ik kende uit mijn studietijd in Groningen. Ik kwam er zo nu en dan een weekend en leerde op die manier de stad een beetje kennen. Spaans beheerste ik toen overigens nog niet. In 2002 stond ik voor een carrièrebeslissing. De verschillende banen die ik tot dan toe gehad had bevielen me niet zo en ik besloot een tijdje te vertrekken om over een volgende stap eens goed na te denken. Valencia was een logische plek en ik vertrok uiteindelijk voor een jaar; leerde Spaans en een hoop nieuwe mensen kennen. 

'Drie maanden later, op 4 april 2005, opende Route 66 Idiomas haar deuren' 
 
Eenmaal weer terug in Nederland kwam ik tot de conclusie dat ik niet meer in loondienst wilde werken, maar graag iets voor mezelf wilde beginnen. Maar wat dan? Al snel borrelden er ideeën op om terug te gaan naar Spanje en op basis van al mijn ervaringen, de mensen die ik had leren kennen en de stad met al haar mogelijkheden, zag ik de kans voor het starten van een talenschool. Een paar weken later hakte ik de knoop door en vertrok op 17 januari 2005 met een auto vol met alleen het hoogst noodzakelijke, op weg naar Valencia. Drie maanden later, op 4 april 2005, opende Route 66 Idiomas haar deuren en we hopen volgend jaar ons 10 jarig bestaan te vieren!' 
 
Hoe onderscheidt Route 66 zich ten opzichte van andere taalscholen in Valencia? 
 
‘Het is een cliché, maar de docenten maken de school bijzonder. Zij zorgen ervoor dat de studenten blijven terugkomen. De lessen zijn dynamisch, leuk en gezellig en daardoor leer je gewoon héél veel in korte tijd. Lessen vinden niet alleen plaats in het lokaal, maar ook 'in het veld'. Zo doe je meteen ervaring op in de praktijk! 
 
Route 66 Idiomas is in Valencia bovendien de school met de kleinste groepen: maximaal 6 of 8 cursisten, naar gelang het type cursus. Het is ook de kleinste geaccrediteerde school van Valencia, waardoor het contact met alle medewerkers op school gemakkelijk en laagdrempelig is; je kunt op elk moment ons aanspreken over alles wat met de school of de stad te maken heeft. Klik hier voor een virtueel kijkje bij Route 66idiomas.' 

 
Hoe ziet een lesdag bij Route 66 eruit? Wat voor activiteiten organiseren jullie voor de studenten? 
 
‘Afhankelijk van het soort les dat je volgt (groepsles of individueel, korte – of lange termijn, algemeen of examenvoorbereiding)  kun je lessen volgen in de ochtend, middag of avond.
Onze studenten (van alle leeftijden) zijn normaalgesproken zelfstandig en ondernemend. 

'Waar men vaak gezamenlijk aan meedoet zijn de cenas - ´s avonds lekker uit eten'
 
Wij bieden een reeks activiteiten waar iedereen  aan kan deelnemen, maar men trekt vaak een eigen plan: onze leerlingen ondernemen activiteiten met personen die ze buiten de school hebben leren kennen of  op momenten dat het hen beter uitkomt. Waar men vaak gezamenlijk aan meedoet zijn de cenas - ´s avonds lekker uit eten - en de intercambios - meetings die we organiseren met Spanjaarden die Engels bij ons leren. Zo kan iedereen ook buiten de lessen om Spaans oefenen en tegelijkertijd nóg meer nieuwe mensen leren kennen. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.' 
 
Zes keer per jaar starten jullie met een 5-daagse cursus speciaal voor docenten Spaans. Wat wordt er tijdens deze cursus behandeld? 
 
‘Het doel van deze korte maar intensieve cursus is eigenlijk dat deelnemende docenten nieuwe ideeën opdoen voor de lessen die ze op hun eigen scholen aan hun leerlingen willen geven. Het uitwisselen van ervaringen, te gebruiken materialen en technieken vormen de basis van deze cursus. De docenten kunnen dit alles vervolgens bij Route 66 in de praktijk oefenen, uiteraard onder toezicht van onze eigen docenten. Het opleiden van docenten is principieel belangrijk voor Route 66, omdat we vinden dat een goede, leuke en dynamische docent de basis vormt voor elke les.'
 
Heb je nog tips voor Nederlanders die Spaans willen leren in het buitenland? 
 
‘Kom je voor langere tijd, een paar weken of meer, wacht met het inschrijven en bezoek de taalscholen eerst zelf. Maak voor jezelf vooraf een selectie op internet en ga vervolgens een kijkje nemen. Wat betreft je selectiecriteria, kijk in ieder geval naar drie dingen:

'Ga vervolgens een dagje 'scholen kijken' en maak dan je keuze!'
 
1. Of de taalschool een Cervantes accreditatie heeft. Dit geeft je de garantie dat de school goed georganiseerd is, de docenten gespecialiseerd zijn en de studenten juist zijn ingedeeld op het juiste niveau. In Valencia zijn er 11 van dit soort scholen en Route 66 idiomas is er één van.
 
2. Heb je groepsles, kijk hoeveel studenten er maximaal in een groep zitten. Het verschilt enorm of je met 8, 10, 12 of nóg meer personen samen in de les zit en de prijzen zijn vaak wél hetzelfde. Hoe kleiner de groep hoe meer persoonlijke aandacht. Op onze school is het maximum 6 of 8 studenten per groep. 
 
3. De locatie van de taalschool. Waar wil je zitten? In het centrum (kijk uit! veel scholen zeggen dat ze in het centrum zitten, maar dat valt soms best wel tegen), aan het strand of bijvoorbeeld op een universiteitslocatie? Is de school goed bereikbaar? 
 
Ga vervolgens een dagje 'scholen kijken' en maak dan je keuze!'
 
Meer weten over Route 66 Idiomas in Valencia? Neem dan ook een kijkje op hun websiteBlog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring