Rondreizen in Spaanstalige landen is een geweldige ervaring. Of je nu door de ruige natuur van Patagonië trekt, de koloniale charme van Mexico-Stad ontdekt of tapas eet in een steegje in Sevilla, er is altijd iets nieuws te beleven. Maar reizen door landen als Spanje, Argentinië, Colombia of Peru vraagt om wat voorbereiding. Van cultuurverschillen tot praktische tips: hier zijn een paar dingen waar je zeker op moet letten!
In toeristische steden zoals Madrid of Buenos Aires kom je met Engels een heel eind, maar zodra je buiten de grote steden reist, wordt het lastiger. In veel delen van Latijns-Amerika en zelfs in landelijke gebieden van Spanje spreken mensen weinig tot geen Engels. Een paar basiszinnen in het Spaans kunnen dan echt het verschil maken. Denk aan begroetingen, de weg vragen of een bestelling plaatsen in een restaurant. Apps zoals Duolingo of Google Translate kunnen handig zijn, maar een simpele "¿Dónde está el baño?" (Waar is het toilet?) uit je hoofd kennen, bespaart je soms een hoop gedoe!
Veel Spaanstalige landen hebben een reputatie als het gaat om veiligheid. Natuurlijk, steden als Medellín en Lima zijn niet zo gevaarlijk als vroeger, maar het is slim om altijd waakzaam te zijn. Let op zakkenrollers, vooral in drukke markten en op busstations. Draag je tas dicht tegen je lichaam en vermijd het gebruik van je telefoon op straat in steden waar veel straatroven voorkomen. Taxi's regelen via officiële apps zoals Uber of Cabify is vaak veiliger dan zomaar een taxi aanhouden. En zoals overal geldt: vertrouw op je gevoel. Als een situatie niet goed aanvoelt, loop dan weg.
Als je regelmatig op reis gaat, kan een doorlopende reis en annuleringsverzekering een slimme keuze zijn. In plaats van voor elke reis een nieuwe verzekering af te sluiten, ben je met een doorlopende verzekering het hele jaar door gedekt. Dit is niet alleen makkelijk, maar vaak ook goedkoper als je meerdere keren per jaar reist. Een goede reisverzekering dekt niet alleen medische kosten, maar ook verloren bagage of annuleringen door onvoorziene omstandigheden. Niets zo vervelend als een dure rondreis moeten annuleren vanwege ziekte en dan je geld kwijt zijn. Met een goede verzekering hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken!
Afhankelijk van waar je reist, is het slim om na te denken over hoe je je gaat verplaatsen. In landen als Spanje en Argentinië zijn bussen en treinen goed geregeld en een voordelige manier om lange afstanden af te leggen. In Latijns-Amerika zijn langeafstandsbussen vaak comfortabeler dan je zou denken, met stoelen die helemaal plat kunnen en zelfs maaltijden aan boord. Wil je meer vrijheid? Dan is een huurauto ideaal, vooral als je bijvoorbeeld de bergen van Andalusië of de kust van Mexico wilt verkennen. Let wel op: in sommige landen, zoals Bolivia of Peru, kunnen de wegen uitdagend zijn en is een 4x4 aan te raden.
Een van de hoogtepunten van reizen door Spaanstalige landen is het eten. Van empanadas en ceviche tot verse paella en churros, er is altijd wel iets lekkers te proeven. Maar let op met streetfood, vooral in Latijns-Amerika. Een goede vuistregel: eet alleen bij kraampjes waar veel locals staan - dat is meestal een teken dat het eten vers is. Drink ook geen kraanwater in veel landen buiten Spanje, en let op met ijsblokjes en ongeschild fruit om buikproblemen te voorkomen. En mocht je tóch een lokale specialiteit willen proberen die er een beetje twijfelachtig uitziet, zorg dan in ieder geval dat je maagtabletten bij de hand hebt!
In Spanje kun je vrijwel overal met je pinpas betalen, maar in veel Latijns-Amerikaanse landen werkt dat anders. In kleinere dorpen en markten wordt vaak alleen cash geaccepteerd. Zorg daarom altijd dat je wat contant geld bij je hebt in de lokale valuta. Amerikaanse dollars worden in sommige landen, zoals Ecuador en Panama, gewoon gebruikt als officiële munt. In landen als Argentinië kan het slim zijn om geld in cash mee te nemen en ter plekke om te wisselen, omdat de wisselkoers vaak gunstiger is dan via de pinautomaat. En let op: in sommige landen werken Nederlandse bankpassen niet bij alle geldautomaten, dus check dat voor vertrek even bij je bank!