Blog Spaanstalige Wereld

Meer weten over de Spaanse scholen of op zoek naar leuke reis- en studietips? In ons blog vind je interviews met taalscholen, reisverhalen en interessante weetjes over de Spaanse taal.


De beste podcasts om Spaans te leren

Spaans leren, maar geen tijd om uren te studeren? Podcasts zijn de ideale manier om aan je talenkennis te werken. Deze audioseries zijn veelal gratis toegankelijk via je smartphone en je kunt aan je Spaans werken terwijl je in de trein zit, de was opvouwt of naar je werk rijdt. Waar te beginnen? Spaanstalige Wereld zette de beste podcasts om Spaans te leren voor je op een rij.Beginners tot gemiddeld niveau: Coffeebreak Spanish

Coffeebreak Spanish is een van de populairste podcasts om Spaans te leren, en daar zijn goede redenen voor. Van de podcast zijn inmiddels meer dan 180 afleveringen uitgebracht, die meestal ongeveer twintig minuten duren. Het is even wennen aan het Schotse accent van leraar Mark, maar al snel ontdek je dat de presentator een getalenteerd docent is die de taal op een begrijpelijke manier weet over te brengen. Naast grammatica en vocabulaire draait de podcast om luister- en conversatievaardigheden en wordt veel aandacht besteed aan de Spaanse cultuur. Coffeebreak Spanish begint letterlijk bij het woordje 'hola' en is dus zeer geschikt voor beginners. Studenten met een gemiddeld niveau kunnen eveneens leren van deze podcast door simpelweg te beginnen bij een latere aflevering in de serie. Je vindt Coffeebreak Spanish bijvoorbeeld via Apple Podcasts en Stitcher.

Basis tot gemiddeld niveau: Duolingo

Duolingo is voornamelijk bekend van de gratis app waarmee je een taal kunt leren middels een spelletje. De organisatie brengt echter sinds 2017 ook podcasts in het Spaans uit. Deze podcasts draaien niet om grammatica, maar om het verbeteren van luistervaardigheden. Elke aflevering is een mini-documentaire die meestal gaat over Latijns-Amerika. Een episode kan gaan over voetballers in Peru, homorechten in Ecuador of daklozen in Argentinië. De documentaires worden toegelicht in het Engels en er wordt langzaam en duidelijk Spaans gesproken. Voor echte beginners is deze podcast nog wat lastig, maar studenten met een basis- tot gemiddeld niveau kunnen met deze audioserie goed uit de voeten. Je vindt Duolingo via Apple Podcasts en Stitcher.

Gemiddeld niveau Latijns-Amerika: Españolistas

In deze podcast geeft lerares Andrea uit Colombia steeds een halfuur les aan de Amerikaanse Nate, een student met een gemiddeld niveau. In sommige afleveringen van Españolistas krijgt Nate grammaticales, andere afleveringen draaien om conversatie. Nate maakt de fouten die iedereen maakt tijdens het Spaans leren en Andrea verbetert hem geduldig. Het lijkt daarmee alsof je een les bijwoont van een andere student. Deze podcast is geschikt voor intermediates die aan hun grammatica, vocabulaire en luistervaardigheden willen werken. Je vindt Españolistas via Apple Podcasts en Stitcher.

Gemiddeld niveau tot gevorderden: Spanje Español Automático

In Español Automático leert Karo Martí­nez je om Spaans te spreken als een echte Spanjaard. Daarnaast behandelt ze culturele onderwerpen, bijvoorbeeld wat je kunt verwachten als je wordt uitgenodigd voor een Spaanse bruiloft. De afleveringen over studiemethodes zijn wat langdradig, maar met de tips van Martínez over uitdrukkingen en veelgemaakte fouten kun je je Spaans naar een hoger niveau tillen. De podcasts zijn volledig in het Spaans en duren ongeveer een kwartier. Je vindt Español Automático via Apple Podcasts en Stitcher.

Gevorderden: een zee aan mogelijkheden

Als gevorderde student heb je minder aan uitleg over de vervoeging van een werkwoord of een toelichting in het Engels: je wilt je talenkennis vooral bijhouden en verbeteren door zoveel mogelijk naar native speakers te luisteren. Extra leuk is het om daarvoor podcasts te gebruiken die helemaal niet bedoeld zijn om Spaans te leren, maar die simpelweg gericht zijn op een Spaanstalig publiek. Onder andere in de podcastapps van Android en iOS is een schat aan Spaanstalige podcasts beschikbaar, je kunt er simpelweg een opzoeken over een onderwerp dat jou interesseert. Spaanstalige Wereld tipt alvast Radio Ambulante over Latijns-Amerika en Las tres muertes de mi padre uit Spanje. Je vindt tal van opties voor gevorderden via Apple Podcasts en Google Podcasts

Gevorderden: Latijns-Amerika: Radio Ambulante

De Amerikaanse omroep NPR staat bekend om podcasts van hoge kwaliteit. De omroep is inmiddels ook uitgever van Radio Ambulante: een podcast met adembenemende documentaires in het Spaans over Latijns-Amerika. De verhalen worden samengesteld door professionele journalisten uit de regio en de opbouw en het audio-ontwerp zijn van hoog niveau. Wie een woordje heeft gemist, wil meelezen of zich nog verder in het Spaans wil verdiepen, kan gebruikmaken van de transcripten van alle afleveringen die beschikbaar zijn op de website van de podcast. Je vindt Ambulante via Apple Podcasts en Stitcher.

Gevorderden - Spanje: Las tres muertes de mi padre 

De podcast Las tres muertes de mi padre ontving een 'Premio Ondas', een prestigieuze radioprijs in Spanje. De miniserie van journalist Pablo Romero werd uitgeroepen tot beste podcast van 2018. De vader van Romero kwam in 1993 om bij een aanslag van de ETA in Madrid. De journalist zelf was destijds zeventien jaar oud en onderzoekt nu In vijf afleveringen wat er precies gebeurd is. Een meeslepende podcast middenin de Spaanse geschiedenis, waarvan eveneens transcripten beschikbaar zijn op de website van de podcast. Je vindt Las tres muertes de mi padre via Apple Podcasts.
Blog items

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring