'In Buenos Aires - waar de lucht zuiver is - krijg ik het Spaans benauwd', aldus de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Wie in de Argentijnse hoofdstad aankomt, voelt zich meteen thuis, snakt naar adem, wil weg maar uiteindelijk weer terug. Een handleiding voor de intense jungle bevolkt door overprikkelde porteños.
In alle circulerende lijstjes van 'meest lawaaiige steden ter wereld' duikt Buenos Aires steevast in de top-10 op. Het dagelijkse leven komt hier met geluid. De stad is onoverzichtelijk zonder dat je er verdwaalt. Het bruist. Alles komt in overvloed. Buenos Aires vermoeit en geeft je tegelijkertijd een energiebooster van jewelste. Het uiteenlopende aanbod van musea, uitgaansgelegenheden en restaurants is onuitputtelijk en heeft een verslavende werking op de bezoeker.
De stad is een bonte verzameling van individuen. Bijna iedereen heeft wel een migrantenachtergrond. Van vroeger, toen met name Europeanen het beloofde land Argentinië ontdekten. Van die economische belofte is niets meer over, wat rest is een bruisende en worstelende wereldstad die zich moeilijk laat duiden. Europees van buiten, Latijns-Amerikaans van binnen.
1. Geld
Is Argentinië goedkoop? Dat ligt eraan hoe je aan je lokale geld komt. Haal je Argentijnse pesos uit de muur, dan krijg je de officiële wisselkoers. Betaal je met je bankpas of creditcard: hetzelfde verhaal. Weet je echter een ingang te vinden op de zwarte markt (vrij simpel, vraag rond) dan krijg je bijna het dubbele aantal pesos voor je euro. En dan gaat het hard voor jouw portemonnee, de goede kant op welteverstaan. Dus neem genoeg cash mee als je voor die laatste optie wilt gaan.
2. Vervoer
De miljoenenstad zorgt qua logistiek eigenlijk best goed voor je. De metro is met zes lijnen overzichtelijk en brengt je op de meeste plekken. Zwaar gesubsidieerd, dus voor pakweg 25 eurocent (tegen de officiële koers...) beweeg je je veilig ondergronds.
Wie liever de verkeerschaos op een fietst trotseert, kan zijn ei daarin helemaal kwijt. De laatste jaren legt Buenos Aires aan de lopende band nieuwe fietspaden aan. Minder enthousiast nog zijn de meeste auto- en buschauffeurs over dit fenomeen.
Bussen verplaatsen zich alsof hun leven ervan afhangt. Ze scheuren van wijk naar wijk. Voor wie tijd heeft en de stad via het busraampje wil leren kennen: buslijn 152 vanaf La Boca (zuiden) helemaal noordwaarts richting Olivos (waar de president woont) in ruim een uur is een interessante trip.
Zoals elke grote stad kent ook Buenos Aires een enorm aanbod van taxi's. Over het algemeen te vertrouwen, maar tel je wisselgeld goed na. Fooien geven hoeft niet. Uber rijdt ook (inmiddels) legaal rond.
3. De porteños
Onuitstaanbaar, als je het aan de rest van Latijns-Amerika vraagt. Het is een internationaal fenomeen. De inwoners van een hoofdstad zijn arrogant, ongeduldig en lawaaiig. De trotse porteños - inwoners van Buenos Aires - vormen hierop geen uitzondering. En mede daardoor niet geliefd op het eigen continent. Ze leven op de zee van prikkels die door deze stad stroomt. Druk met de handen, veel geluid uit de mond. De wereld draait om hen. Toch zijn ze wel degelijk geïnteresseerd in bezoekers van buiten en gaat niet zelden de rode loper voor je uit. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de hang naar Europa, want veel van het oude continent staat in hun ogen gelijk aan klasse, vooruitgang en moderniteit. Negentig procent kans dat ze over onze koningin beginnen. Ja, nog steeds.
4. Klimaat
Het tegenovergestelde van Nederland, dus de zomer begint hier op 21 december. Deze gaat in Buenos Aires gepaard met - vooral in januari en februari - soms helse temperaturen. Meer dan 35 graden is geen uitzondering. Tegelijkertijd: omdat het dan zomervakantie is, is het relatief rustig in deze doorgaans drukke metropool. Dat biedt als reiziger de nodige voordelen. De maand november staat bekend als 'beste maand' om een bezoek te brengen. De temperatuur is met pakweg 25 graden ideaal en bovendien kleurt de stad dan helemaal paars door de elfduizend jacaranda's die volop in bloei staan. In de maanden juni tot en met september daalt het kwik regelmatig snel, tot onder de tien graden, maar kun je net zo goed uitschieters de andere kant op verwachten.
5. Wijken
Geen stad slentert zo lekker weg als Buenos Aires. Iedere wijk is een dorp in zichzelf. Een gebied met eigen regels, gewoontes en gekkigheden. Het geheel vormt een kleurrijke verzameling van excentrieke figuren met internationale allure. Populair onder toeristen zijn de wijken Palermo, San Telmo en Recoleta. Maar de eigengereidheid van wijken als Villa Crespo, Almagro en Chacarita doet niet onder voor de bekende toeristische buurten.
6. Taal
De meeste Argentijnen in Buenos Aires spreken een woordje Engels, maar verwacht er niet al te veel van. Doe je een verwoede poging om in het Spaans te communiceren dan wordt dat in ieder geval erg gewaardeerd.
7. Veiligheid
Over het algemeen geldt: let met name op je mobiele telefoon als je de weg zoekt via Google Maps of foto's staat te maken. Zelfs via taxiraampjes worden dagelijks tientallen telefoons van hun rechtmatige eigenaar ontvreemd. Behang jezelf niet vol met goud en laat dat dure klokje aan je pols gewoon thuis. Dat scheelt een hoop trammelant.
8. Economische situatie
Bar en boos. De economie van Argentinië zit al jaren in het slop. De inflatie was in 2021 maar liefst 52,1%. Inmiddels leeft zo'n 40% van de Argentijnen onder de armoedegrens. Dat zie je terug in de straten van Buenos Aires waar veel mensen letterlijk bezig zijn met overleven. Dat betekent veel gebedel op terrassen en duizenden cartoneros druk aan het werk. Dat zijn de mensen die het afval scheiden en het voor een hongerloontje naar buiten de stad brengen waar het gerecycled wordt.
9. Informatie waar je niet per se veel aan hebt, maar toch leuk