Plaza del Pilar
Het grootse centrale plein van Zaragoza is met een lengte van 1500 meter een van de grootste pleinen van Europa. Aan het rechthoekige plein liggen de meeste bezienswaardigheden van Zaragoza waaronder de basiliek-kathedraal Pilar, La Seo (de oude kathedraal) en La Lonja. Verder vind je aan twee uitersten van het plein ook Romeinse restanten. 

Basílica de Nuestra Señora del Pilar
De basiliek-kathedraal is een veelbezocht bedevaartsoort. Maria (haar titel luidt hier Nuestra Señora del Pilar) zou hier verschenen zijn en de apostel Jacobus gevraagd hebben om een heiligdom te bouwen. De grootste barokke kerk van Spanje werd in de 17e eeuw oorspronkelijk ontworpen door Sánchez y Herrera, maar reeds in de 18e eeuw aanzienlijk herzien door Ventura Rodríguez. Trekpleister vormt de Santa Capilla (Maria Kapel) waar een klein Mariabeeld werd aangebracht op een zuil. Pelgrims kunnen achter in de kapel een deel van de zuil kussen. Voor een mooi plaatje van de basiliek in vol ornaat loont het de moeite om de achterkant aan de waterzijde op te zoeken.

Kathedraal van Zaragoza
Naast de basiliek staat de oude kathedraal. La Seo werd gebouwd op de grond van een Romeins forum en de hoofdmoskee. De kathedraal, gebouwd tussen de 12e en de 17e eeuw, kent een mooie mix van romaanse en barrokstijlen tezamen met Romeinse en Moorse overblijfselen. Het interieur doet niet onder voor de van de buitenkant meer in het oog springende basiliek. Naast de kathedraal staat een niet te missen klokkentoren in mudéjarstijl behorend tot de Iglesia Santa Magdalena. 

Goyamonument
Aan de Plaza del Pilar vinden we ook het Goya monument. De beroemde Spaanse schilder werd geboren in Fuendetodos op 44 kilometer ten zuidwesten van Zaragoza . Maar de schilder zou zijn opleiding in Zaragoza genieten en veel van zijn werken zijn er gemaakt wat hem een ware zoon van Zaragoza maakt. 

Lonja de Zaragoza
Lonja de Zaragoza is een imposante verschijning in renaissancestijl te vinden nabij het Goyamonument. Gebouwd tussen 1541 en 1551 als beurs dientze  tegenwoordig voor exposities van de gemeente. Let ook op de medaillons van de koningen van Aragón die vanaf de buitenkant volop zichtbaar zijn. Neem ook binnen een kijkje voor het sierlijke plafond.

Torreón de la Zuda
Deze oorspronkelijke Moorse toren bevindt zich aan de andere kant van Plaza del Pilar. Torreón de la Zuda maakt deel uit van Zaragoza's middeleeuwse vestigingswerken die gebouwd werden op Romeinse muren. 

Mercado de Lanuza
Nabij Torreón de la Zuda vinden we Mercado de Lanuza, een in het oog springende markthal in art-noveaustijl waar veel inwoners van Zaragoza hun boodschappen komen doen. 

Romeinse overblijfselen
Naast de Torreón de la Zuda in de omgeving van La Seo bevinden zich ook Romeinse restanten. De restanten die aantreft zijn oorspronkelijk van een Romeins forum. 

Museo Goya
Dit behapbare museum op een paar honderd meter van de Plaza del Pilar herbergt een aanzienlijk deel van de schetsen van Goya, net als een aantal van zijn schilderijen. Het museum herbergt ook werken van grote namen als Rembrandt, Zurbarán, Anton van Dyck en Albert Cuyp. Museo Goya is gevestigd in een renaissancistisch paleis dat toebehoorde aan Pardo. 

EMOZ
Buiten Japan het belangrijkste museum als het gaat om origami. Ook tijdelijke exposities. Emoz bevindt zich op 1,1 kilometer ten zuidoosten van de kathedraal. 

Museo de Zaragoza
Voor Goya kun je ook Museo de Zaragoza (Plaza de los Sitios) bezoeken. Museo de Zaragoza telt twee verdiepingen rondom een elegante patio. 'Retrato Luis María de Borbón y Vallabriga' en 'Retrato del Duque de San Carlos' zijn bekende Goyawerken die hier bekeken kunnen worden. Naast Schone Kunsten is het museum gericht op archeologie, etnologie en keramiek. 

Palacio de la Aljafería
Palacio de la Aljafería is niet alleen het enige overgebleven Moorse paleis van Noord-Europa maar tevens het oudste Moorse complex van Spanje. Het robuuste complex stamt uit de 11e eeuw en zou later ook nog dienen als residentie voor de Katholieke Koningen. Tot de bezienswaardigheden behoren onder meer de fraaie welven, het prachtige plafond en de patio. Houd goed de openingstijden in de gaten want het is niet alle dagen en dagdelen te bezoeken. Palacio de la Aljafería bevindt zich iets buiten het centrum op 1,5 kilometer ten noordwesten van de Plaza del Pilar.

Acuario de Zaragoza
In Zaragoza bevindt zich het grootste rivieraquarium van Europa. In totaal herbergt het aquarium van Zaragoza vijf zones gewijd aan de grootste rivieren ter wereld waar enkele van de grootste exemplaren zwemmen. Acuario de Zaragoza bevindt zich op het expo-terrein aan de Ebro op  een kleine drie kilometer ten noordwesten van de kathedraal.   

Terug naar introductie Zaragoza


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring