Plaza del Pilar en de basiliek-kathedraal

Het kolossale centrale plein van Zaragoza is met een lengte van 1500 meter één van de grootste pleinen van Europa. Aan het rechthoekige plein bevinden zich veel van de grootste bezienswaardigheden van Zaragoza. Hiertoe behoren de basiliek-kathedraal Pilar, La Seo (de oude kathedraal) en La Lonja. Verder vind je bij het plein ook nog Romeinse restanten.  De basiliek-kathedraal Basílica de Nuestra Señora del Pilar is een veelbezocht bedevaartsoort. Maria (haar titel luidt hier Nuestra Señora del Pilar) zou hier verschenen zijn en de apostel Jacobus gevraagd hebben om een heiligdom te bouwen. De grootste barokke kerk van Spanje werd in de 17e eeuw oorspronkelijk ontworpen door Sánchez y Herrera, maar reeds in de 18e eeuw aanzienlijk herzien door Ventura Rodríguez. Trekpleister vormt de Santa Capilla (Maria Kapel) waar een klein Mariabeeld werd aangebracht op een zuil. Pelgrims kunnen achter in de kapel een deel van de zuil kussen. Voor een mooi plaatje van de basiliek in vol ornaat loont het de moeite om de achterkant aan de waterzijde op te zoeken.

Naast de basiliek staat de oude kathedraal. La Seo werd gebouwd op de grond van een Romeins forum en de hoofdmoskee. De kathedraal, gebouwd tussen de 12e en de 17e eeuw, kent een mooie mix van romaanse en barrokstijlen tezamen met Romeinse en Moorse overblijfselen. Het interieur doet niet onder voor de van de buitenkant meer in het oog springende basiliek. Naast de kathedraal staat een niet te missen klokkentoren in mudéjarstijl behorend tot de Iglesia Santa Magdalena. 

Aan de Plaza del Pilar vinden we ook het Goyamonument. De beroemde Spaanse schilder, geboren in Fuendetodos op 44 kilometer ten zuidwesten van Zaragoza, zou  zou zijn opleiding in Zaragoza genieten. Veel van Goyawerken zijn ook daadwerkelijk gemaakt in Zaragoza wat hem een ware zoon van de stad maakt. 

Lonja de Zaragoza is een imposante verschijning in renaissancestijl naast de basiliek. Gebouwd tussen 1541 en 1551 als beurs worden er tegenwoordig met regelmaat exposities gehouden. Let ook op de medaillons van de koningen van Aragón die vanaf de buitenkant volop zichtbaar zijn. Binnen is het sierlijke plafond niet te missen. Gratis entre. 

Romeinse restanten en de Torreón de la Zuda

Aan het westelijk eindpunt van de Plaza del Pilar naast de Torreón de la Zuda vind je de Romeinse restanten, ooit toebehorend aan een Romeins forum. Oorspronkelijk een Moorse toren maakt Torreón de la Zuda deel uit van Zaragoza's middeleeuwse vestigingswerken gebouwd zijn op Romeinse muren. Nu je er toch bent, neem ook een kijkje in Mercado de Lanuza. Een in het oog springende markthal in art-noveaustijl waar veel inwoners van Zaragoza hun boodschappen komen doen. 

Museo Goya

Op een paar honderd meter van de Plaza del Pilar vinden we Museo Goya. Een behapbaar museum die een aanzienlijk deel van de schetsen van Goya presenteert, net als een aantal van zijn schilderijen. Het museum herbergt ook werken van andere grote meesters als Rembrandt, Zurbarán, Anton van Dyck en Albert Cuyp. Museo Goya is gevestigd in het renaissancistische Palacio de los Pardo.  

Museo de Zaragoza

Voor meer Goya kun je Museo de Zaragoza bezoeken aan de Plaza de los Sitios. Bekende Goyawerken die hier bekeken worden zijn: Retrato Luis María de Borbón y Vallabriga en Retrato del Duque de San Carlos. Naast Schone Kunsten is het museum gericht op archeologie, etnologie en keramiek. Het twee verdieping tellende Museo de Zaragoza kijkt uit op een elegante patio.

Museo Origamo Zaragoza (EMOZ)

Fascinerend museum helemaal gericht op origami. Laat je verrassen door de creativiteit en de verscheidenheid aan creaties. EMOZ organiseert ook tijdelijke exposities. Op ongeveer een kilometer ten zuidoosten van de kathedraal. Entree 3,5 euro.

Palacio de la Aljafería

Palacio de la Aljafería is niet alleen het enige overgebleven Moorse paleis van Noord-Europa maar tevens het oudste Moorse complex van Spanje. Het robuuste complex stamt uit de 11e eeuw en zou later ook nog dienen als residentie voor de Katholieke Koningen. Tot de bezienswaardigheden behoren de fraaie welven, het prachtige plafond en de patio. Houd goed de openingstijden in de gaten want het is niet alle dagen en dagdelen te bezoeken. Palacio de la Aljafería bevindt zich iets buiten het centrum op 1,5 kilometer ten noordwesten van de Plaza del Pilar.

Acuario de Zaragoza

In Zaragoza bevindt zich het grootste rivieraquarium van Europa. Het aquarium kent vijf zones die gewijd zijn aan de grootste rivieren ter wereld afkomstig uit vijf continenten. Meer dan 300 soorten, waaronder een aantal van de grootste en meest bijzondere exemplaren, kun je aan het werk zien. Acuario de Zaragoza bevindt zich op het expo-terrein aan de Ebro op een kleine drie kilometer ten noordwesten van de kathedraal. De entree voor het zeer goed beoordeelde aquarium is 16 euro voor volwassenen. 

Terug naar introductie Zaragoza


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2023 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring