Plaza Mayor de Valladolid

Het klassiek Spaanse hoofdplein van Valladolid was het eerste Plaza Mayor van Spanje en diende als basis voor tal van andere Spaanse pleinen. Aan het plein zetelt de Ayuntamiento de Valladolid, de gemeente. Rondom het plein veel sfeervolle straatjes en barretjes. 

Plaza de Zorrilla en Academia de Caballeria

Aan het mooie Plaza de Zorrilla bevindt zich een groot fontein en het indrukwekkende gebouw Academia de Caballeria. Op plein staat ook een monument van de poëet José Zorilla. Het uitgestrekte Plaza de Zorilla staat in verbinding met een aantal belangrijke verkeersaders van Valladolid, zoals de Paseo de Zorrilla. Bijna 94 meter lang, sluit het plein ook mooi aan op het grote stadspark van Valladolid: Campo Grande. 

Plaza de España

Plaza de España is één van de emblematische plekken van Valladolid. Aan het plein bevinden zich een aantal onderscheidende gebouwen, zoals Banco de España en het gezichtsbepalende Marquesina waar in de ochtend een grote bloemen- en fruitmarkt wordt gehouden. 

Casa de Cervantes

Niemand minder dan Miguel de Cervantes woonde in dit huis tussen 1604 en 1606. Tijdens zijn verblijf zou hij het tweede deel van El Quijote schrijven. Het gebouw herbergt ook de Real Academia de Bellas Artes.

Campo Grande de Valladolid

Dit groot stadspark bevindt zich midden in het hart van Valladolid. Het park van 11,5 ha kent een driehoekige vorm. In het park bevinden zich onder meer fonteinen, beelden en botanische tuinen. 

Kerken Valladolid

De bouw van de Kathedraal van Valladolid begon in 1580 onder leiding van Juan de Herrera. Vervolgens werkten veel andere architecten aan deze niet volledig voltooide kerk.  Nabij de kathedraal ligt de bezienswaardige en historische Iglesia de la Santa María de la Antigua. Reeds in 1088 werd er aan de kerk gewerkt en dit zou voortduren tot 1952 toen de laatste aanpassingen werden aangebracht. De kerk is uitgerust met een romaanse toren die stamt uit de 12e eeuw. 

Iglesia de San Pablo is een van de belangrijkste historische gebouwen van Valladolid. De façade van de kerk in gotische stijl is een ware eyecatcher. De kerk werd gebouwd tussen 1445 en 1616. 


Plaza de San Pablo


Aan de emblematische Plaza de San Pablo liggen verschillende bezienswaardigheden. Hiertoe behoren Iglesia de San Pablo, Palacio Pimental, Palacio Real, Palacio de Villena, Instituto Zorilla, Colegio El Salvador en Palacio de Justitia. 

In dit paleis is Filip II (1527-1598) geboren, heerser van een wereldrijk waar ook de Spaanse Nederlanden deel van uitmaakte. Tegenwoordig zetelt de provincie Valladolid in het gebouw. 

Palaciio Real de Valladolid was de officiële verblijfplaats van de Koninklijke Familie van Spanje van 1601 tot 1606. Ook Napoleon zou er neerstrijken gedurende de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Tegenwoordig heeft het leger er zijn intrek genomen.  

Universidad Valladolid

Achter de kathedraal aan een romantisch plein is de imposante Universiteit van Valladolid gelegen. Opgericht in 1241 is ze een van de oudste universiteiten ter wereld. Het eerste gebouw werd in de 15e eeuw gebouwd. De universiteit is uitgerust met een barokke façade die in 1715 werd vervaardigd. Met de verlichting 's avonds krijgt het sierlijke gebouw extra glans. 

Musea Valladolid


Museo Nacional de la Escultura herbergt een van de beste beeldhouwcollecties ter wereld. Gevestigd in een prachtig gebouw toont de collectie ook religieus houtsnijwerk van de 13e-19e eeuw en werken van Zurbarán, Meléndez en Rubens. In dit grootse museum kun je met gemak een halve dag vullen. 

Museo Patio Herriano toont hedendaagse kunst vanaf 1918. Tot de collectie van dit mooie en moderne museum met drie verdiepingen behoren werken van Joan Miró en Salvador Dalí. Gratis entree.

Museo de la Ciencia is te vinden in het zuidwesten van de stad. Het wetenschapsmuseum met vier verdiepingen organiseert veel interessante tentoonstellingen, zoals de Titanic. Leuk voor kinderen.


 





Terug naar introductie Valladolid


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring