Turiapark 
Als gevolg van de grote overstroming van 1957 werd het gedeelte van de Río Turia dat dwars door het centrum van Valencia liep, drooggelegd. In deze oude rivierbedding bevindt zich sinds de jaren 80 een het grootste stadspark van Valencia, genaamd Jardín del Turia. Het Turiapark is een fantastisch gebied om af te struinen, lopend, fietsend of misschien wel joggend. De 10 kilometer lange wandelstrook herbergt veel bezienswaardigheden van formaat waaronder Ciudad de las Artes y las Ciencias. 
 
Stad van de Kunsten en Wetenschappen
De meest in het oog springende trekpleister van Valencia is zonder twijfel de Ciudad de las Artes y de las Ciencias. Schepper van deze futuristische Stad van de Kunst en Wetenschap is Valencia’s beroemdste zoon Santiago Calatrava. De Ciudad de las Artes y las Ciencias bestaat uit de volgende zeven gebouwen: L'Hemisfèric, El Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, L'Umbracle, Oceanográfico, Palacio de las Artes Reina Sofía, Puente de l'Assut de l'Or en de Ágora.
 
Hemisférico
In 1998 werd het eerste gebouw van de wetenschapsstad geopend. De hemisférico (letterlijk: hafrond) werd gebouwd in de vorm van een oog. Binnen bevindt zich een imposante IMAX-bioscoop films met een scherm van maar liefst 1900 m². 
 
Oceanográfico
Dit zeeaquarium is goed voor 100.000 m² en 42 miljoen liter water, waarmee het de grootste van Europa is. Oceanográfico herbergt ruim 40.000 dieren waaronder walrussen, zeeleeuwen, pinguïns en gekleurde exotische vissen. Een bijzonder onderdeel van het complex is het dertig meter diepe aquarium dat staat voor de Atlantische Oceaan. In het restaurant kun je ook een visje nuttigen onder het toeziend oog van geïnteresseerde haaien.
 
Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
Dit wetenschapsmuseum heeft de vorm van een walvisskelet. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, met een expositieruimte van in totaal 26.000 m². Het museum is gericht op technologie, wetenschap en milieu. Je kunt diverse experimenten ondernemen wat ook voor kinderen erg onderhoudend is. 

Parc Gulliver
Een attractie in het Turiapark speciaal voor kinderen, Parc Gulliver. Het park draait om het beeld van Lemuel Gulliver dat is omgevormd tot een ware speelplaats uitgerust met glijbanen, klimtouwen en meer. 
 
Palacio de las Artes Reina Sofía
In 2005 werd dit grootse operahuis opgeleverd. Het 75 meter hoge gebouw is uitgerust met 14 verdiepingen en vier zalen. Daarmee is het het hoogste operahuis ter wereld. 

Palau de la Música
Ook dit concertgebouw is te vinden in het Turia park in westelijke richting. Het Palau de la Música uit 1987 werd ontworpen door de Spaanse architect Jose Maria de Garcia Paredes die al vele concertgebouwen in Spanje voor zijn rekening nam. 

Palacio del Marqués de Dos Aguas
Dit prachtige paleis met zijn barokke façade herbergt het Keramiek Museum. Het gebouw bevindt zich bij de straat Poeta Querol.

Playa de las Arenas
Op een minuutje of 10 lopen van het wetenschapspark ligt het eerste stadsstrand. Bij Playa de las Arenas ligt een zeepromenade, de Paseo Marítimo, waaraan tal van goede paellarestaurantjes en strandtentjes zijn gevestigd. 
 
Playa de la Malvarrosa
Playa de las Arenas wordt opgevolgd door Playa de la Malvarrosa, een uitgestrekt en breed strand waar het heerlijk toeven is. Dit 1800 lange strand ligt, net als Arenas, parallel aan de zeepromenade. Voor wie niet te ver wil lopen: je kunt naar het strand toe met de metro (lijn 5 of 6) of met de bus (1, 19, 32).  
 
Plaza de la Virgen
Het Plein van de Heilige Maagd is het levendige stadshart van Valencia gelegen in de wijk La Seu. Je kunt er heerlijk neerstrijken op een van de drukke terrassen en je vergapen aan de bezienswaardigheden aan het plein als de kathedraal, de basiliek of de weelderige fontein. 
 
Kathedraal van Valencia
De Catedral deValencia (voluit: Catedral de Santa María de Valencia) werd gebouwd tussen 1262 en 1356. De kathedraal  wordt gekenmerkt door een ongewone mix van romaanse, gotische en barok-stijlen. La Seu zoals de kathedraal ook wel wordt genoemd, herbergt een aantal zeldzame kunstschatten. Daartoe behoren zeker de schilderijen van de Spaanse meester Francisco Goya die zijn te vinden aan de zijmuren Maar met afstand de grootste attractie is de Heilige Graal waar Jezus tijdens het Laatste Avondmaal uit gedronken zou hebben. Naast de kathedraal staat de Torre del Miguelete die in 1418 werd ingewijd. Het beklimmen van de 207 trappen van deze klokkentoren is zwaar, maar het weidse uitzicht over Valencia dat je boven wacht is de beklimming meer dan waard. 

Archeologisch Centrum Almoina 
Naast de kathedraal vinden we dit kleine interessante museum die je laat onderdompelen in het rijke verleden van Valencia. Het Romeinse verleden van Valencia komt ruim aan bod met onder meer opgravingen. Op zondag gratis toegang. 
 
Basiliek
Basílica de la Virgen de los Desamparados is gewijd aan de patroonheilige van Valencia. De barokkerk werd gebouwd tussen 1652 en 1667. Dankzij de fraaie belichting is deze basiliek vooral 's avonds zeer fotogeniek en sfeervol.

San Nicolás kerk
Onlangs werd Iglesia de San Nicolás gerestaureerd en het resultaat is oogverblindend. Vanwege de formidabele frescos wordt wel gesproken van de Sixtijnse Kapel van Valencia. De schilderingen zijn van de hand van Antonio Palomino en zijn leerling Dionís Vidal.  
 
Museum voor Schone Kunsten
Op 800 meter ten noordoosten van de kathedraal aan de Turia vind je het kunstmuseum van Valencia. Het museum is gevestigd in Colegio Seminario de San Pío V dat stamt uit de 17e eeuw. In het mooie pand zijn ruim 2000 werken te bewonderen waarvan de meeste dateren uit de 14e, 15e, 16e en 17e eeuw. Naast schilderijen van de allergrootste Spaanse schilders als Goya, Velazquez en El Greco biedt Museo de Bellas Artes ook archeologische vondsten en beeldhouwwerken. 
 
Lonja de la Seda 
De 15e eeuwse gotische zijdebeurs is een imposante herinnering aan de middeleeuwse welvaart van Valencia. Ooit werd hier handel gedreven in zijde en zetelde er het zeeconsultaat. Handelaren die hun schulden niet afbetaalden werden in de toren opgesloten. In 1996 werd de Lonja de la Seda toegevoegd aan Unesco Werelderfgoedlijst. De zijdebeurs bevindt zich aan de Plaza del Mercado op 400 meter ten zuidwesten van de kathedraal. 
 
Mercado Central
Tegenover de zijdebeurs aan de Plaza de las Brujas ligt een ander Valenciaans instituut: Mercado Central. Dit is een van de grootste en oudste markthallen van Europa en de allergrootste als het gaat om de handel in verse producten. De eerste steen werd gelegd in 1916 waarbij ingezet werd op een oppervlakte van 8.000 vierkante meter. Toendertijd was het een zeer ambitieus project met onder meer een ondergrondse parkeergarage voor de aanvoer van producten. Het historische gebouw in art nouveau-stijl vierde in 2016 zijn honderdjarig bestaan.  
 
Torres de Serranos
Op 500 meter ten noorden van de kathedraal vind je de belangrijkste stadspoort van Valencia, de Torres de Serranos, die nog steeds veel indruk maakt. Het is een van de 12 poorten die deel uitmaken van de oude middeleeuwse stadsmuur. Dit gotische bouwwerk heeft ook gediend als gevangenis voor edelen. Beklim zeker de torens beklimt die fraai uitkijken over het Turiapark en de wijk El Carmen.   
 
Treinstation
Een ander monumentaal pand is Estación del Norte. Dit station is gevestigd in een jugendstilgebouw uit 1917. De voorgevel van het gebouw, versierd met sinaasappelmotieven, is een plaatje. Maar neem ook binnen een kijkje voor het met hout en marmer opgesierde interieur. Het station op ongeveer 1 kilometer ten zuiden van de kathedraal is volop in gebruik met in 2010 nog 14 miljoen passagiers.
 
Fallasmuseum
Voor spectaculaire poppen van papier-maché van Valencia's grootste evenement kun je een kijkje nemen in de volgende twee musea: Museo del Gremio de Artistas Fallerosin in noordelijk Valencia (Calle Vicente Canet, 2) of Museo Fallera in zuidelijk Valencia (Plaza Monteolivete 4). 
 
Parque Natural de la Albufera
Op 10 kilometer ten zuiden van Valencia ligt het beschermde natuurpark La Albufera. Het natuurreservaat heeft een oppervlakte van ruim 21.220 hectare en herbergt een rijke biodiversiteit waaronder 250 vogelsoorten. Een belangrijk onderdeel van de lagune vormen de rijstvelden wat het nabijgelegen dorpje Palmar een perfecte paella lunchplek maakt.  

Vía Verde de Ojos Negros
Je kunt het nog een stuk verder zoeken. In de regio's Valencia en Aragón loopt de Vía Verde Ojos Negros, een oude spoorwegroute die is omgeturnd tot een populaire fietstour die in totaal 160 kilometer bestrijkt. De route is onderverdeeld in verschillende trajecten waar je vanuit Valencia per trein op kunt inhaken. Een van die stations is Estación de Algimia op ongeveer 45 kilometer ten noorden van Valencia gelegen. Tot de vele hoogtepunten van de uitgestrekte route behoren Segorbe (een plaatsje in de provincie Castellón bekend om zijn stadsmuren) en het fraaie Teruel (een flink stuk verder gelegen in de regio Aragón).
 

Terug naar introductie Valencia


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2021 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring