Plaza Vázquez de Molina

Het meest in het oog springende gedeelte van Úbeda is te vinden aan de Plaza Vázquez de Molina. Het gerieflijke plein herbergt een aantal van Spanjes beste renaissancistische monumenten en kent dan ook de de status van Unesco Werelderfgoed.  

Sacra Capilla del Salvador

Dit familiepantheon aan de Plaza Vázquez de Molina gebouwd in opdracht van Francisco de los Cobos wordt wel aangemerkt als de mooiste renaissancegevel van Spanje. Het project was in eerste instantie in handen van de Spaanse renaissance architect Diego de Siloé maar zou uiteindelijk in 1540 onder leiding van Andrés de Vandelvira voltooid worden. 

Palacio de las Cadenas

De bouw van Palacio de las Cadenas, één van de meest weelderige paleizen van Spanje, vond plaats door Andrés de Vandelvira in opdracht van Vázquez de Molina tussen 1546 en 1565. De naam van het paleis verwijst naar de ijzeren kettingen die op de deur zaten. Sinds 1850 zetelt de gemeenteraad er.   

Palacio del Deán Ortega

Dit paleis ligt aan de noordkant van het plein. Voorheen zetelde hier de deken (déan) van Málaga. Nu doet het paleis dienst als Parador de Turismo. Wie hier overnacht gaat terug in de tijd. 

Santa María de los Reales Alcázares

De belangrijkste kerk van Úbeda is de Santa María de los Reales Alcázares. Deze 13e eeuwse kerk heeft een gevel in renaissancestijl. Het gebouw herbergt ook oude delen van een moskee en burcht. 

Cárcel del Obispo

In de 18e eeuw diende dit gebouw als religieuze gevangenis waar nonnen werden opgesloten. Het gebouw is in de loop van de tijd nauwelijks gerestaureerd en derhalve is er weinig veranderd.  

Casa de las Torres

Casa de las Torres is van oorsprong een middeleeuwse paleis ontworpen door Condestable Ruy López Dávalos. In de loop van de tijd onderging het verschillende wijzigingen. De gevel van dit 16e eeuwse paleis is vervaardigd in platerescostijl. In het gebouw zit nu een kunstschool gevestigd. 

Hospital de Santiago

Gesticht in 1562 is voormalige gasthuis één van de meest symbolische gebouwen van de stad. Het ontwerp is van Pedro de Vandelvira en diens zoon Andrés de Vandelvira. Het gebouw met de status van Nationaal Monument doet nu dienst als cultureel centrum en bibliotheek. Hospital de Santiago is gelegen in het zuidelijk deel van de stad buiten de stadsmuren. 

 

Terug naar introductie Úbeda


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring