Kathedraal
Catedral de Santa María de Toledo is de tweede grootste kathedraal van Spanje, 120 meter lang en 59 meter breed. Met de bouw van de kathedraal werd in 1226 begonnen en het zou tot 1493 duren voordat het gotische bouwwerk voltooid werd. Een reusachtig operatie waaraan ruim 10.000 mensen meewerkten. Een aantal hoogepunten mogen bij een bezoek aan de zeer weelderige kathedraal niet gemist worden, zoals het koor, de Capilla Mayor en de sacristie. De entree voor de kathedraal bedraagt 11 euro. Een gids is voor deze kolossale en weelderige kathedraal met zijn vele verhalen zeer aan te bevelen.

Alcázar
Dit kolossale bolwerk op 550 meter ten oosten van de kathedraal is niet te missen. Het fort is gevestigd op een strategische plek die uitkijkt op de stad en de wijde omgeving. In de tijd van de Burgeroorlog verschansten de troepen van Franco zich hier en doorstonden zo de belegering van de Republikeinen. Ook de Romeinen bouwden op deze plek al hun fort.

Plaza de Zocodover
Dit plein op 260 meter ten noorden van het Alcázar is al eeuwenlang het zenuwcentrum van de stad. Plaza de Zocodover (Zoco betekent markt in het Arabisch) ontstond in de Moorse tijd toen er een markt werd gehouden. Na de christelijke herovering werden er koningen gekroond en recht gesproken. Aan het bescheiden centrale plein (als je het afzet tegen de historie van Toledo) bevinden zich een aantal restaurants, terrassen en winkels. 

Museo de Santa Cruz
Op 160 meter ten oosten van Plaza de Zocodover is een museum gevestigd dat van de 16e tot en met de 19e eeuw dienst deed als ziekenhuis. Het museum kent twee verdiepingen met attributen uit de middeleeuwen en de renaissance waaronder werken van El Greco.

Puente de Alcántara
Deze brug bevindt zich in het oostelijk deel van Toledo op circa 500 meter ten oosten van Plaza de Zocodover. De brug ligt aan de voet van Castillo de San Servando aan de overkant van de Tago. De bouw van dit kasteel begon in 1024 ten tijde van Alfonso VI. 

Mezquita del Cristo de la Luz
Op 300 meter ten noordwesten van het Zocodover ligt de best bewaard gebleven moskee van Toledo. De Cristo de la Luz, voorheen Mezquita de Bab al-Mardum geheten, werd gebouwd in 999. In de 12e eeuw, na de christelijke herovering, werden verschillende elementen toegevoegd aan dit bescheiden gebouw waaronder een apsis in mudéjarstijl.  

Iglesia de San Román
In deze 13e eeuwse kerk in mudéjarstijl is een museum gevestigd gericht op het Visigotische verleden van de stad. Iglesia San Román bevindt zich op 450 meter ten zuidwesten van Mezquita del Cristo de la Luz.

Iglesia de Santo Tomé
Als we circa 500 meter in zuidwestelijke richting opschuiven richting de joodse wijk dan komen we uit bij Iglesia de Santo Tomé. De kerk die werd gebouwd na de herovering van de stad door Alfonso VI is vooral bekend vanwege het kunstwerk El Entierro del Conde de Orgaz, de beroemdste creatie van El Greco. Een bezienswaardigheid van de kerk vormt de 14e eeuwse mudéjartoren. 

Museo del Greco
Een logische vervolglocatie is het 160 meter zuidelijker gelegen Museo del Greco, pal naast de Sinagoga del Tránsito. Eerst werd aangenomen dat De Griek hier 400 jaar geleden woonde maar dat bleek een huis vlak in de buurt te zijn. Museo de. Greco toont veel van de beroemdste werken van de beroemde schilder waaronder Vista y Plano de Toledo dat gemaakt werd in 1608. De entree bedraagt 5 euro en geeft ook toegang tot de synagoge. Goed om te weten, zaterdag vanaf 14:00 is de toegang gratis.

Sinagoga del Tránsito
Sinagoga del Tránsito is een voormalige 14e eeuwse synagoge in het hart van de joodse wijk. Het is één van de fraaiste voorbeelden van de arte hispanojudío (Spaans-joodse kunst) in Toledo en daarmee ook Spanje. Binnen vind je een fraai mudéjarinterieur en een museum. Museo Sefardí toont historische, culturele en religieuze aspecten van de Spaans-joodse geschiedenis.  
   
Sinagoga de Santa María la Blanca
Dit gebouw werd in 1180 als synagoge gebouwd, de grootste en mooiste van de oorspronkelijk acht synagogen die Toledo bezat. Gedurende vele jaren fungeerde het gebouw voor de joden als hoofdsynagoge. Belangrijke keerpunten in de religieuze tolerantie vormden de aanvallen op de joodse wijk in 1355 en de pogrom van 1391. In 1405 werd de tempel een christelijke kerk. De mudéjarbogen in de tempel zijn een grote bezienswaardigheid. 

Monasterio de San Juan de los Reyes
Dit klooster werd gebouwd door de Katholieke Koningen tussen 1477 en 1504 als herdenking op de Batalla de Toro. Bij de Slag van Toro werden in 1476 de Portugezen verslagen. Het gebouw werd in 1808 door de troepen van Napoleon beschadigd maar is daarna in de oude vorm hersteld. De gotische Isabella-stijl van dit gebouw geldt als de beste voorbeelden van deze stijl in Spanje. Het streng ogende klooster herbergt binnen een fraaie patio en dito beeldhouwwerk. Entree is 2,50 euro. 

Puerta del Cambrón
In de 15e eeuw was Puerta del Cambrón de toegangspoort tot de uitgestrekte joodse wijk. De in het oog springende poort is vervaardigd in renaissancestijl.  

Puente de San Martín
Onder het klooster van San Juan de los Reyes over de Tago is deze 14e eeuwse brug gelegen. De brug kent 5 bogen en een spanwijdte van 40 meter, in die tijd een huzarenstukje. 

Mirador del Valle
Voor een fantastisch panorama over Toledo is Mirador del Valle een regelrechte aanrader. Het is gelegen iets buiten de stadsgrenzen en is te bereiken via de Carretera de Circunvalación (of de Ronda del Valle).

 

Terug naar introductie Toledo


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2020 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring