Santa Cruz

In Santa Cruz bevinden zich de bekendste bezienswaardigheden van Sevilla, zoals de Giralda en het Alcázer. De beroemde oude joodse wijk bevindt zich voor een groot deel ten oosten van de kathedraal. De smalle, pittoreske straatjes met een overvloed aan fijne pleintjes, mooie gebouwen en gezellige tapasbarretjes zorgen voor een geweldige sfeer. Hoewel sommige stukken behoorlijk toeristisch zijn, mag Santa Cruz niet ontbreken bij een bezoek aan Sevilla. 

Kathedraal
Met een lengte van 127 meter, een breedte van 83 meter en een hoogte van 43 meter is de Catedral de Santa María de la Sede de grootste gotische kerk ter wereld. De bouw van de kerk begon in 1401 met reusachtige ambities. In 1506 was die voltooid, relatief snel voor die tijd. De binnenkant van de kathedraal herbergt talloze schatten. Hiertoe behoren het graf van Columbus en de Retablo Mayor, het weelderigste altaar van Spanje. Gebouwd op de plaats van de hoofdmoskee zijn een aantal oorspronkelijke elementen nog steeds goed zichtbaar. Hiertoe behoren het voorhof (Patio de los Naranjos), de Puerta del Perdón en natuurlijk de Giralda. De entree, inclusief het beklimmen van de Giralda, bedraagt 10 euro. 

Giralda
De kathedraal staat in verbinding met een 105 meter hoge kerktoren: La Giralda, hét symbool van Sevilla. Gebouwd tussen 1184-1195 ten tijde van de Alhomaden vormde ze toen de hoogste minaret ter wereld. Na de Reconquista werd de Giralda omgeturnd tot klokkentoren en verbonden met de kathedraal. De Giralda was lange tijd het hoogste bouwwerk van Sevilla maar inmiddels zijn er andere gebouwen, zoals de Torre Sevilla, die hoger zijn.

Alcázar de Sevilla
Het Koninklijk Paleis van Sevilla is een unieke verzameling van gebouwen, vertrekken, architectonische stijlen en adembenemende tuinen. De bouw van dit paleizencomplex startte in de 10e eeuw in opdracht van kalief Abd-ar-Rahman III en werd daarna in verschillende fasen uitgebreid. Het huidige complex werd hoofdzakelijk gebouwd onder christelijke heerschappij met veel mudéjar architectuur. Op de plek van het Alcázar waren ook de Romeinen al gevestigd. De entree bedraagt 13,50 euro. 

Archivo General de Indias
Net als de kathedraal en het Alcázar ligt het koloniale archiefgebouw aan de Plaza del Triunfo. In Archivo de Indias liggen tientallen miljoenen documenten over de Spaanse kolonisatie van Amerika. Tot de topstukken behoren schrijven van prominente conquistadores, het dagboek van Columbus en een sollicitatie van Miguel Cervantes voor een post in de Nieuwe Wereld. Het archiefgebouw is gevestigd in de voormalige 16e eeuwse koopmansbeurs. 

Hospital de los Venerables
Hospital de los Venerables, een voormalige rustplaats voor priesters op leeftijd, is een 17e eeuwse gebouw. Nu huist ht Centro Velázquez, gewijd aan de beroemde Sevillaanse meester. De patio wordt aangemerkt als een van de fraaiste van Sevilla. Binnen bevindt zich ook nog een kleine kerk.

Avenida de la Constitución
Een 800 meter lange, chique promenade die langs vele historische monumenten, winkels en restaurants voert, gelegen tussen de pleinen Plaza Nueva en Puerta de Jerez. Terwijl hier vroeger auto's scheurden is ze nu alleen toegankelijk is voor de tram, voetgangers en fietsers wat de straat duidelijk goed heeft gedaan. Het afstruinen van deze promenade is een waar genoegen in alle seizoenen van het jaar.

Casa de Pilatos
Casa de Pilatos wordt beschouwd als één van de fraaiste staaltje 16e eeuwse Andalusische architectuur. Het paleis, een combinatie van renaissancistische en mudéjar architectuur, is uitgerust met een zeer elegante patio. Het herenhuis werd in 1519 gebouwd in opdracht van de markies van Tarifa, die net teruggekomen was van een pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Flamencomuseum
Dicht bij de kathedraal in noordoostelijke richting vind je het goed aangeschreven Flamencomuseum. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de zeer rijke flamencocultuur van Sevilla (entree: 10 euro voor volwassenen). 

Ten zuiden van de kathedraal

Parque de María Luisa en Plaza de España
Het grootste park van Sevilla en misschien wel het allermooiste park van Spanje. In 1929 werd Parque de María Luisa verrijkt met een aantal architectonische kunstwerken voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling waaronder het wereldberoemde Plaza de España. Plaza de España is een groots en zeer fotogeniek plein. Met een diameter van 200 meter kent ze de vorm van een halve maan. Het plein wordt omringd door imposante gebouwen, nu grotendeels overheidsgebouwen. De 48 bankjes op het plein vertegenwoordigen het aantal provincies van Spanje. Plaza de España vormde al verschillende keer het decor voor beroemde speelfilms als Star Wars.  

Hotel Alfonso XIII

Elegant is een understatement voor dit statige hotel. Gebouwd tussen 1916 en 1928 door de architect José Espiau y Muñoz  in neomudéjar-stijl biedt ze plaats aan 650 personen. 

Tabaksfabriek en universiteit
Gebouwd in de 18e eeuw was Fábrica de Tabacos de eerste tabaksfabriek van Europa. Op z'n hoogtepunt in de 19e eeuw zou ze werk bieden aan maar liefst 6000 medewerkers, hoofdzakelijk vrouwen, en daarmee 's lands grootste werkgever. Een van die vrouwen was een zekere Carmen. De sigarenrolster zou uitgroeien tot een wereldberoemd icoon dankzij de Opera van de Franse componist Georges Bizet. Real Fábrica de Tabacos is het tweede grootste gebouw van Spanje na El Escorial. De tabaksfabriek in neoklassieke stijl maakt sinds midden 20e eeuw deel uit van de charmante Universidad de Sevilla. 

Ten noorden van de kathedraal

Plaza Nueva
Plaza Nueva is een plein gebouwd in de stijl van een Plaza Mayor zoals je die in veel Spaanse steden aantreft. Op het plein staat een standbeeld van koning Fernando III de Castilla. Op het plein springt het gemeentehuis van Sevilla in het oog.  

Metropol Parasol
De Duitse architect Jürgen Mayer realiseerde een nieuwe attractie van formaat voor Sevilla: Metropol Parasol, door Sevillanen omgedoopt tot Setas de SevillaDe grootste houtconstructie ter wereld domineert volledig het Plaza de la Encarnación, het traditionele winkelhart van Sevilla. Het multifunctionele complex herbergt wandelpaden, een archeologisch museum, een parkeergarage, winkels en horeca. De grote trap leidt naar een spectaculair uitkijkpunt (entree 3 euro). 

Alameda de Hércules
Stammend uit 1574 geldt Alameda de Hércules als het oudste stadspark van Sevilla én Europa. In de jaren 80 en 90 vormde deze uitgestrekte laan nog een groot prostitutiegebied met tientallen bordelen. In 2008 werd het park flink onder handen genomen en inmiddels heeft Alameda de Hércules zich tot een trendy en bruisend uitgaansgebied ontwikkeld waar jongeren zich op straat graag mogen indrinken. 

El Arenal

Gelegen aan de rechteroever van de Guadalquivir is El Arenal is de maritieme wijk van Sevilla. Hier lag de haven van Sevilla waar de schatten uit de Nieuwe Wereld werden binnengevaren.  

Torre del Oro
Deze markante Moorse wachttoren aan de Guadalquivir in de wijk El Arenal hield eeuwenlang toezicht op het scheepsverkeer van Sevilla. De Gouden Toren werd gebouwd tussen 1220 en 1221 door de Almohaden en stond in die tijd nog in verbinding met het Alcázar. Torre del Oro deed ook dienst als gevangenis en havenkantoor. Tegenwoordig huist in de iconische toren een klein maritiem museum. 

Stierenarena Sevilla
Plaza de Toros de Sevilla uit 1733 geldt als een van de mooiste, belangrijkste en oudste stierenarena's van Spanje. Wie een stierengevecht wil bijwonen moet toeslaan in het voorjaar tijdens het seizoen. Zie je dat niet zitten dan kun je je ook beperken tot een blik op de fraaie barokke gevel of op een van de standbeelden van beroemde stierenvechters die aan de laan prijken.

Operahuis Sevilla
Naast de arena vind je Teatro de la Maestranza. Het operahuis van Sevilla werd in gehuldigd in 1991. Modern, functioneel en met een zeer goede akoestiek. Breed aanbod voorstellingen.

Hospital de la Caridad
Recht achter het operagebouw bevindt zich dit voormalige zieken- en verpleeghuis, gesticht door levensgenieter Miguel de Mañara die geldt als de inspiratie voor Don Juan. Nadat hij een visioen kreeg van een begrafenisstoet waarin hij zelf werd gedragen, besloot hij zich aan te sluiten bij een broederschap voor meest behoeftigen. Mañara verzamelde rond 1670 werken van Bartolomé Esteban Murillo, Juan de Valdés en Pedro Roldán die je er kunt bekijken.

Atarzanas de Reales
Deze 13e eeuwse scheepswerf in gotische-mudéjar stijl is uitgerust met spectaculaire bogen. Atarzaes de Reales werd gekozen als locatie voor Games of Thrones. MOMENTEEL GESLOTEN

Museo de Bellas Artes 
Het Museum voor Schone Kunsten van Sevilla geldt als een van de beste musea van Spanje. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster uit 1612 dat rond drie patio's en een statige trap is opgetrokken. Verdeeld over 14 zalen en twee etages toont het museum werk van Spaanse meesters van de middeleeuwen tot de 20e eeuw. Een aanzienlijk deel van de collectie is afkomstig is van de School van Sevilla. In zaal vijf kun je werk bekijken van de Sevillaanse kunstschilder Bartolomé Esteban Murillo, beroemd om zijn barokke, religieuze werken. Een andere grote Spaanse naam is Francisco de Zurbarán die je vindt in zaal 10.

Triana 

Aan de andere kant van de Guadalquivir vinden we het roemruchte Triana, van oorsprong de wijk van de flamenco-artiesten, zigeuners, stierenvechters en zeelui. Naast originele keramiekwinkels en karaktervolle barretjes is deze kleurrijke volkswijk een aanrader voor flamenco-voorstellingen.

Calle Betis
Deze straat die prachtig uitkijkt op het historisch centrum is vooral kleurrijk. 's Avonds zijn de terrassen en (flamenco)bars in de weekend heel sfeervol.

Santa Ana kerk
Een zeer oude kerk met een historie die teruggaat tot 1276. De kerk werd snel gebouwd na de herovering op de Moren in 1248. In de loop van de tijd is de kerk als gevolg van aardbevingen een paar keer gerestaureerd.

Torre Sevilla
Met 178 meter is de Torre Sevilla het hoogste gebouw van Sevilla en Andalusië. Onomstreden is de wolkenkrabber niet want critici, waaronder Unesco, menen dat de wolkenkrabber het uitzicht op de oude binnenstad in de weg zit. De Torre Sevilla werd opgeleverd in 2015.

Aquarium
Een splinternieuwe aanwinst aan de Guadalquivir. Het aquarium toont verscheidene vissoorten afkomstig uit verschillende wateren waaronder de Stille Oceaan en Sevilla's eigen Guadalquivir. Entree 16 euro.

Isla de la Cartuga
Dit eiland aan de westzijde van de rivier is vanuit het centrum bereikbaar via de brug Barquete. Daar vind je het voormalige klooster Cartuga. Tegenwoordig huist er het goed beoordeelde Centro de Andaluz de Arte Contemporánio. Aan de buitenkant springt je een opvallend kunstwerk in de muur in het oog. Er is ook een aangename tuin. Wie nog verder wandelt komt terecht bij het technische bedrijventerrein.

Alamillopark
Wie nog verder noordelijk opschuift komt uit bij het geïsoleerde Alamillo-park dat begint bij de Puente de Alamillo.Terug naar introductie Sevilla


Reisbestemmingen Spanje

Steden Spanje

Rubrieken

Publicidad

Social Media

    

Over Spaanstalige Wereld

Copyright 2004-2024 Spaanstalige Wereld
Disclaimer - Privacy verklaring